Jaboticaba plodí na kmeni

Jaboticaba, také jabuticaba (čti džabutikaba, lat. Plinia cauliflora) je stálezelený strom nebo keř z čeledi myrtovitých, původem z jihovýchodních států Brazílie (Sao Pulo, Minas Gerais), který roste a pěstuje se v Jižní Americe. Až pětkrát do roka nasazuje květy na kmeni nebo starších větvích, z nichž se vyvíjejí modročerné 34 cm velké plody podobné hroznům. Proto se jaboticabě říká mj. hroznový strom.

Zralé plody jsou velmi chutné, pod silnější slupkou se skrývá bílá nebo narůžovělá rosolovitá dužina, která obsahuje 14 semena. Chutí připomíná hroznové víno nebo mandarinky s muškátovou příchutí a podtónem rozmarýnu. Plody se jedí čerstvé, nebo, protože se rychle kazí, se z nich vyrábějí džemy, mošty, vína a likéry. Slupka je jedlá, ale je hodně aromatická, jíst se nemusí. Plody obsahují mnoho silných antioxidantů, protizánětlivých a protirakovinných látek.

Na severní polokouli se příliš jaboticaba nepěstuje, byť jako subtropická dřevina snese i mírné mrazíky. Roste totiž pomalu, od semene plodí až po 810 letech. Plody navíc dlouho nevydrží, jejich převoz na delší vzdálenosti se nevyplatí. Jméno jaboticaba znamená v překladu z jazyka Tupi „želví místo“.

Zdroj: Wikipedia, Flickr.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..