LIVECAM: Tulení mláďata v Helu

Fokarium v severopolském Helu letos přivítalo čtyři mláďata tuleně kuželozubého (Ha­li­choerus gry­pus). Tuleňata postupně vyrostla a naučila se základním tulením dovednostem, jako je plavání, lov ryb a socializace s jinými tuleni, takže mohla být vypuštěna do volné přírody. Díky webkameře sledzfoki.pl jsme mohli sledovat, jak prospívají. Nyní přes webkameru uvidíme pouze šest rezidentních tuleňů a momentální pacienty ve Fokariu, ale s trochou štěstí se za rok zase dočkáme nových mláďat.


AKTUALIZACE 24. 5. 2016 – Odrostlá mláďata vypuštěna do Baltského moře

Omułek, Ostoja, Oceanografia a Okrzemka se během několika měsíců naučili všem potřebným dovednostem pro přežití ve volné přírodě, a tak mohli být vypuštěni do moře. Na jejich životní cestu je vyprovodilo krásné počasí a jejich příznivci z Fokaria. Každé mládě je vybaveno GPS vysílačem, díky kterému bude možné mapovat cesty helských tuleňat v jejich prvním roce života (vysílače by měly odpadnout s prvním línáním). Jejich trasy můžeme sledovat na stránce wedrowkifok.wwf.pl. Přejeme tuleňům hodně štěstí!

Omułek dostál své zvídavé povaze. Po vypuštění se do moře nehnal; místo toho si pořádně prohlédl okolí… včetně kamery.


AKTUALIZACE 25. 4. 2016 – Tuleni si hrají

Tulení mláďata se ve svých dovednostech stále zlepšují. Zdálo by se, že spolu s plaváním v bazénu objevila zcela nový svět, v němž nejsou nemotornými chlupatými knedlíky, nýbrž elegantími a rychlými plavci. To ovšem neznamená, že si občas nezpestří pobyt v adaptačních bazénech hrou s čímkoli, co je po ruce:

AKTUALIZACE 11. 4. 2016 – Tuleni se učí plavat

7. dubna byla všechna čtyři tulení mláďata za větších či menších protestů přenesena do adaptačních bazénů. Spolu s odstavenými tuleními slečnami ošetřovatelé přesunuli do bazénu i Omułka, kterého ještě jeho vzorná máma Unda Marina občas přišla nakojit, ačkoli už to u mláděte starého šest týdnů není zapotřebí. Přes webkameru jsme toho večera mohli být svědky smutné scény, kdy Unda Marina svého synka marně hledala v kotci. Můžeme však připustit, že během kojení Unda zhubla víc než dost a Omułek už nyní spíše než tulení mléko potřebuje „dospělou“ stravu – ryby.

Malí tuleni se učí plavat. | Kredit: LOTOS, Uniwersytet Gdański, Fokarium; koláž: ZOO Magazín

Kamera nyní občas zabírá i adaptační bazénky. Můžeme tedy pozorovat, jak odrostlí tuleni objevují krásy plavání, které jim je vlastní. 12. dubna jsme viděli v bazénu všechna čtyři mláďata najednou – evidentně si tedy na nové prostředí rychle zvykají. Až projdou tulení školkou, budou dostatečně připravena na pobyt ve volné přírodě.

tuleň kuželozubý

Na nové prostředí si rychle zvykají. | Kredit: LOTOS, Uniwersytet Gdański, Fokarium; koláž: ZOO Magazín

AKTUALIZACE 6. 4. 2016 – Mláďata již bez maminek

Tři týdny pro nás sice uplynou jako nic, ale z pohledu malých tuleňů je to období plné velkých změn. To se v současnosti ukazuje i u mláďat tuleňů kuželozubých v polském Helu. Fázi intenzivního nabírání tuku spolu s mateřským mlékem vystřídalo odstavení. Matky přestávají krmit své potomky po 3-4 týdnech od porodu a ani většina helských tuleních maminek není výjimkou. Tou je pouze Unda Marina, která svého Omułka stále ještě kojí, ačkoli jejímu synovi je už skoro šest týdnů. Ani Omułkovi se ale nevyhnulo ubývání hmotnosti – stále má bezmála 50 kg, ale z maximální váhy už shodil téměř čtyři kila.

tuleň kuželozubý

Omułek je jako jediný z tuleňů pořád ještě kojen. | Kredit: LOTOS, Uniwersytet Gdański, Fokarium

Když už mláďata nejsou kojena, v podstatě žijí ze svých tukových zásob a rostou. Také je začínají zajímat i jiné věci než jenom maminčiny bradavky – jsou od přírody zvědavá a hravá. Omułka a Oceanku můžeme často pozorovat, jak si v ohrádce hrají s kamínky nebo s čímkoli, co v kotcích najdou, jak je vidět na videu ze stránky Kochamy Foki:

ludzie śmiecą, foka musi sprzątać …

Posted by Kochamy Foki on Wednesday, 6 April 2016

Pochopitelně se začínají zajímat i o sebe navzájem. Mláďata se často „zdraví“ přes kamenné stěny svých ohrádek.

tuleň kuželozubý

Setkání Omułka a Ostoji | Kredit: LOTOS, Uniwersytet Gdański, Fokarium

tuleň kuželozubý

Malí tuleni se zajímají o své sousedy. | Kredit: LOTOS, Uniwersytet Gdański, Fokarium

Na rozdíl od loňského potomka Undy Mariny Neptuna je Omułek mnohem aktivnější. Už několik dní po narození utíkal z ohrádky a chovatelé měli dost práce, aby ho udrželi na jednom místě. Z letošních mláďat připomíná Neptuna spíše Ewina dcera Ostoja, která od odstavení prakticky nepřetržitě spí v kruhu z kamení. Mimo něj ji vidíme jen výjimečně. Otázkou je, co si počne, až bude přesunuta k adaptačním bazénům, které kamennými kruhy neoplývají – snad si ale brzy na nové prostředí zvykne.

tuleň kuželozubý

Ostoja ze svého kruhu vylézá jen výjimečně. | Kredit: LOTOS, Uniwersytet Gdański, Fokarium

Malí tuleni se tak pomalu připravují na přesun do adaptačních bazénků, kde se budou učit základním tulením dovednostem (mimo spánek a válení sudů, to už obstojně zvládají i v poporodních kotcích), jako je lov ryb, soupeření s ostatními tuleni o potravu a socializace se svými sourozenci. Tam si pobudou dalších několik týdnů, než budou vypuštěni do Baltského moře.

tuleň kuželozubý

Oceanka sice z 58,5 kg zhubla na pouhých 51, ale stále je největším mládětem v Helu.
Kredit: LOTOS, Uniwersytet Gdański, Fokarium

tuleň kuželozubý

Nejmladší Okrzemka je ze všech mláďat nejmenší – váží pouhých 36 kg. I to je ale pro tulení mládě zdravá váha, ostatní jsou spíše nadprůměrně vykrmení. | Kredit: LOTOS, Uniwersytet Gdański, Fokarium

AKTUALIZACE 18. 3. 2016 – Tuleni línají a osamostatňují se

V posledních dnech jsme si mohli všimnout, že Ostoja, která začala jako první línat, už docela ztratila svůj poporodní kožich. Ten nahradil světlý šedý kabátek se skvrnami, jejichž vzor je unikátní a zůstane jí po celý život. 17. 3. se do jejího kotce poprvé nevrátila její matka Ewa – je tedy pravděpodobné, že Ostoju už odstavila. Není se však čemu divit – za necelé tři týdny přibrala Ostoja na váze více než 35 kg a v současnosti tedy váží přes 50 kg, což je na tulení mládě úctyhodná hmotnost. Pravděpodobně tak bude prvním obyvatelem adaptačního bazénu pro mláďata, která již nejsou závislá na matce.

tuleň kuželozubý

Ostoja se musí naráz vyrovnat se dvěma problémy: už od matky nedostává mléko a navíc se už nevejde do svého oblíbeného kamenného kruhu. | Kredit: LOTOS, Uniwersytet Gdański, Fokarium

Podobné váhy jako Ostoja už také dosáhl Omułek, jediný sameček z letošních mláďat. Zatím ale není známo, že by ho jeho matka Unda Marina chtěla odstavit.

tuleň kuželozubý

Omułek má tmavší kožich než jeho sestry – samci tuleňů kuželozubých obecně bývají tmavší.
Kredit: LOTOS, Uniwersytet Gdański, Fokarium

Jak Unda Marina, tak Ewa přesunuly svou pozornost k Bubasovi. Obě už se několikrát s dominantním samcem helské skupiny pářily – za rok tak při troše štěstí můžeme očekávat další nadílku malých tuleňů.

tuleň kuželozubý

Ewa dávala Bubasovi jasně najevo, že o něj stojí, a tak se už několikrát pářili.
Kredit: LOTOS, Uniwersytet Gdański, Fokarium

Druhý samec, desetiletý Fok, se zatím k samicím vydává spíše na průzkumné výpravy. Inklinuje zejména k Anii a k Agátě – zdá se, že Ewa není jeho typ. To se ale pravděpodobně změní, pokud se někdy stane dominantním samcem on. K páření však zřejmě nedošlo – samice totiž dávají přednost Bubasovi. K Undě Marině se Fok také nemá, což je spíše dobře, protože Unda je jeho matka.

Zapraszam na dalszy ciąg serialu „Focze zaloty…“.Dzisiaj odcinek 4 pt. “ Trudy ars amandi, czyli ‚i chciałbym i się boję‘ “

Posted by Kochamy Foki on Saturday, 19 March 2016

Každopádně se ale Fok projevuje čím dál asertivněji. Na videu výše můžeme sledovat jeho pokus o páření se samicí Aniou.

tuleň kuželozubý

Péče o tulení mláďata je náročná, a tak si mámy musejí někdy odpočinout.
Kredit: LOTOS, Uniwersytet Gdański, Fokarium

Ania a Agáta se zatím stále starají o své dcery, Oceanografii a Okrzemku. Oceanka už v nabírání kil dohání své starší sourozence – ještě na tom ale bude muset zapracovat.

tuleň kuželozubý

O Oceanku se zatím pořád stará její matka Ania. Když ta ale není zrovna v ohrádce, umí se mládě zabavit i samo.
Kredit: LOTOS, Uniwersytet Gdański, Fokarium

Nejmladší z letošních mláďat, Agátina dcera Okrzemka, stále tráví čas především pitím maminčina mléka. Jako jediná z malých tuleňů má ještě svůj bílý novorozenecký kožíšek, línat teprve začíná. Je velmi aktivní a hravá, zároveň se ale zdá, že zdědila něco z matčiny bojovné povahy – už při prvním vyšetření na ošetřovatele neohroženě cenila zuby.

Agáta už od porodu dávala najevo, že jejímu mláděti nikdo ubližovat nebude. V současnosti byla ale její ostražitost vystřídána hravostí. | Kredit: LOTOS, Uniwersytet Gdański, Fokarium; snímek: I. Sternal

Při pravidelných zravotních prohlídkách samic se navíc ukázalo, že helské tulení dámy jsou exprertkami na shazování poporodních kil: Unda Marina vážila před porodem 196 kg a nyní zhubla na 119 kg; Ewa shodila dokonce 86 kilo z původních 190 kg. Tulení mléko má totiž kolem 50 % tuku, a tak jak díky němu mláďata rychle přibírají na hmotnosti, jejich matky díky kojení během pár týdnů výrazně zhubnou.

AKTUALIZACE 13. 3. 2016 – Tulení námluvy

Jelikož mláďata už trochu odrostla a jejich maminky začínají mít kromě kojení potomků zájem i o páření s dominantním samcem skupiny Bubasem, byli oba samci – Fok a Bubas – připuštěni k samicím. Ne všechny pokusy o páření se však setkají s úspěchem: na následujícím videu z facebookové stránky Kochamy Foki se můžete podívat, jak příslišná vášnivost ze strany samice Undy Mariny Bubase (alespoň dočasně) od páření odradila.

Przedstawiamy krótki film z cyklu „Focze zaloty Bubasa“Odcinek 1 pt. „Bo z dziewczynami nigdy nie wie, oj nie wie się…“

Posted by Kochamy Foki on Saturday, 12 March 2016

 

Další den už se neshody uklidnily a došlo k úspěšnému páření Bubase a Undy Mariny. Desetiletý samec Fok ovšem tentokrát nechtěl zůstat stranou, a tak se na akt přišel – ke značné Bubasově nelibosti – alespoň podívat:

Z cyklu“ „Focze zaloty…“odcinek 2 – „Konkurent“

Posted by Kochamy Foki on Sunday, 13 March 2016

AKTUALIZACE 9. 3. 2016 – Ostoja začíná línat

Mláďata tuleňů kuželozubých obvykle začnou línat okolo třetího týdne života. Ztrácejí svou bílou novorozeneckou srst zvanou lanugo, kterou posléze nahradí tmavší kabátek se skvrnami. Malá samička Ostoja, mládě Ewy, to ovšem vzala zkratkou a začala línat již devátý den po narození. Nic ale nenasvědčuje abnormálnímu vývoji – mládě je čilé a dobře živené. Uvidíme, jestli předběhne své sourozence i v dalších disciplínách, jako je plavání a lov ryb.

tuleň kuželozubý

Ewa krmí svou dceru Ostoju, které už pod bílou srstí prosvítá „dospělý“ kabátek.
Kredit: LOTOS, Uniwersytet Gdański, Fokarium

AKTUALIZACE 5. 3. 2016 – Čtvrté mládě

V pátek 4. 3. v odpoledních hodinách porodila poslední helská tulení samice Agáta. Porod proběhl poněkud netradičně – odehrál se totiž mimo porodní ohrádku, kam nastávající tulení maminky instinktivně chodí přivádět svá mláďata na svět. Krátce po porodu došlo mezi samicemi Aniou a čerstvou maminkou Agátou k roztržce: Agáta podle všeho nesnesla přiblížení jiného tuleně k jejímu mláděti a Ania z nějakého důvodu Agátin prostor narušila. I v sobotu Agáta působila poněkud nervózně, kdykoli se někdo k tuleněti přiblížil.

Mezi Agátou a Aniou docházelo k rozepřím i v neděli. Zdá se však, že se situace pomalu uklidňuje. Mládě tak mohlo projít zdravotní prohlídkou, při níž bylo zjištěno, že se opět jedná o holčičku. Tulení slečna váží 13,5 kg a měří 103 cm, a je tedy ze všech novorozených mláďat nejmenší. Daří se jí ale dobře, její matka ji i přes svou zjevnou nervozitu často krmí, což je u tuleních mláďat stěžejní. Malá tulení samička dostala jméno Okrzemka, což je polský název pro rozsivku.

Agáta se chová agresivně vůči každému, kdo se k jejímu mláděti přiblíží.

Agáta se chová agresivně vůči každému, kdo se k jejímu mláděti přiblíží.
Kredit: LOTOS, Uniwersytet Gdański, Fokarium

AKTUALIZACE 2. 3. 2016 – Třetí mládě

Ve středu 2. 3. 2016 přišlo na svět třetí tulení mládě. Jeho matkou je Ania. Malý tuleň působí velmi aktivně; živě se zajímá o dění kolem a pije maminčino mléko. Novorozené mládě je holčička, váží 16,3 kg a měří 117 cm. Ošetřovatelé jí dali jméno Oceanografia.

Ania porodila své mládě 2. března po půlnoci. | Kredit: LOTOS, Uniwersytet Gdański, Fokarium

Druhá dvě tuleňata, Omułek a Ostoja, dobře prospívají – mámy je pravidelně krmí a v mezičasech mláďata buď spí, nebo zkoumají okolí. Omułek už dokonce dvakrát uprchl ze své ohrádky, kam posléze musel být vrácen pozornými ošetřovateli.

AKTUALIZACE 28. 2. 2016 – Druhé mládě

V neděli 28. února ráno jsme mohli být svědky narození druhého letošního malého tuleně v polském Fokariu – na svět přišlo zadními ploutvemi napřed mládě samice Ewy. Přinášíme záznam z jejího porodu:

Nové mládě je tulení holčička, měří 107 cm a váží 14,8 kg. Malá samička dostala jméno Ostoja.

Ewa přivedla na svět své mládě v neděli 28. února.

Ewa přivedla na svět své mládě v neděli 28. února. | Kredit: LOTOS, Uniwersytet Gdański, Fokarium

Malému Omułkovi se daří dobře, pravidelně pije maminčino mléko a přibývá na váze. Také je velmi aktivní a zkoumá každý kout porodní „ohrádky“.

Unda Marina o Omułka starostlivě pečuje. | Kredit: LOTOS, Uniwersytet Gdański, Fokarium

AKTUALIZACE 26. 2. 2016 – První mládě

Malý tuleň byl od prvních okamžiků po porodu velmi aktivní a živě se zajímal o své okolí. Během hodiny už se poprvé napil mateřského mléka, které mláděti poskytuje během prvních týdnů vydatnou výživu.

Při dnešním vyšetření novorozeněte bylo zjištěno, že se jedná o samečka. Dostal jméno Omułek, což je polské pojmenování slávky jedlé (Mytilus edulis). Mládě měří 114 cm a váží 16,5 kg.

tuleň kuželozubý

Unda Marina letos porodila své 18. mládě. | Kredit: LOTOS, Uniwersytet Gdański, Fokarium

Březí jsou i ostatní tři samice

Skupina helských tuleňů čítá dva samce a čtyři samice. Letos zabřezly všechny tulení dámy, takže se v blízkých dnech můžeme těšit na další přírůstky.

tuleň kuželozubý

Omułek se od maminky poprvé napil krátce po porodu. | Kredit: LOTOS, Uniwersytet Gdański, Fokarium

Ve Fokariu jsou odchovy tradicí

Helská stanice odchovává tuleně kuželozubé pravidelně. Mláďata se rodí vždy kolem přelomu února a března a první týdny zůstávají v péči matek a pod dohledem starostlivých ošetřovatelů. Po odstavení stráví mladí tuleni několik týdnů v bazénu, kde se učí nerzbytným tulením dovednostem, jako je lov ryb a socializace s ostatními tuleni. Poté jsou mláďata již samostatná, a tak je chovatelé vybaví GPS vysílači a vypustí do volné přírody, v tomto případě do Baltského moře.

Pokud byste chtěli stanici přispět na péči o tuleně, můžete tak učinit na stránce sledzfoki.pl.

Zdroje:

(Zobrazeno celkem 1 406-krát, 1 zobrazení dnes)
Share

Autor

Redaktorka, editorka