Rubrika: Ohrožené druhy

Co létá na Šumavě

Lesy Šumavy mohou navenek působit klidně, jsou ale plné života. Jehličnaté i listnaté porosty se staly domovem řady druhů ptáků. Žije zde například hned několik druhů vzácných sov, holubi doupňáci,…

pudu jižní

VIDEO: Půlkilový pudu se narodil v New Yorku

Sameček nejmenšího jelena na světě pudu jižního (Pudu pudu) se narodil 12. května 2015 v Queens Zoo v New Yorku, při narození vážil pouhých půl kilogramu a měřil 15 cm….

netopýr hvízdavý

Netopýři hledají obranu proti plísním

Závažné houbové choroby se nově specializují i na obratlovce. „Syndrom bílého nosu“, plísňové onemocnění, které devastuje netopýří populace v Evropě i Americe, způsobuje chiropterologům bezesné noci. Možná však svítá na…

sýc rousný mláďata

Nahlédněte do hnízdní budky sýce rousného!

Krásný videosestřih z hnízdění sýců v Krušných horách nabízí prostřednictvím serveru youtube.com Fakulta životního prostředí České zemědělské univerzity ve spolupráci s Centrem informatiky, kybernetiky a robotiky ČVUT v Praze a…

rejnok manta

Manta překvapila výzkumníka

Zvědavý obří rejnok manta překvapil výzkumníka. Potápěč Josh Stewart fotografoval rejnokovy identifikační znaky (jedinečný vzor skvrn na břiše), které slouží k mapování populačních trendů těchto úchvatných paryb, když těsně kolem…

maki

Nejmenší primát je maki

Maki – nejmenší lemur a nejmenší primát vůbec. Všichni zástupci čeledi makiovitých dorůstají v dospělosti velikosti od 9 do 28 cm, vyskytují se v různých oblastech Madagaskaru. Někteří tito noční tvorové jsou…

kiwi

Kivi má nozdry na konci zobáku

Nelétavý, noční, roztomilý a ohrožený. To je pták kivi (Apteryx), jeden ze symbolů Nového Zélandu. Je v mnohém unikátní, nemá pneumatizované kosti, samička snáší největší vejce v poměru k vlastnímu tělu…

Padesát odstínů mandrila

Mandril rýholící (Mandrillus sphinx), jenž obývá pralesy západní a střední Afriky, je nejpestřeji zbarveným primátem. Jásavé odstíny barev ale nejsou samoúčelné: jejich prostřednictvím mandril dává najevo nálady, ochotu k páření, dominanci…

Počet ohrožených levhartů se zdvojnásobil

Poslední sčítání World Wildlife Fund, mezinárodní organizace na ochranu ohrožených druhů zvířat, dokládá, že kriticky ohrožený amurský levhart oproti roku 2007 zdvojnásobil v přírodě populační stavy. Jedná se o nejvzácnější…

Divokých pand velkých výrazně přibývá

Podle posledního průzkumu počet pand velkých (Ailuropoda melanoleuca) ve volné přírodě za posledních deset let významně vzrostl. Tři desítky let trvající úsilí o záchranu pand nese své ovoce. Čína v posledních…