Vzácný kunovec nově v Zoo Plzeň

Plzeňská zoo se může pochlubit novým druhem: drobným vačnatcem, vzdáleně připomínajícím vyhynulého vakovlka. Řeč je o kunovci tečovaném, kterého si v tomto článku představíme blíže.

Kunovec tečkovaný

Kunovec v plzeňské zoo | Kredit: © Martin Vobruba

Kunovec tečkovaný (Dasyurus viverrinus) je středně velký masožravý vačnatec, vyskytující se v Tasmánii. Je to noční, samotářský lovec, který se živí převážně hmyzem, nepohrdne ale ani malými savci, ptáky či plazy. Jeho typickým znakem jsou bílé tečky rozmístěné po celém těle kromě ocasu. Srst může mít plavou, nebo černou, obecně však platí, že jedinců se světlejší srstí je více. Pro kunovce je také typický výraznější pohlavní dimorfismus (odlišení samce od samice) – samec je znatelně větší a těžší než samice.

Kunovec tečkovaný

Plavá barva u kunovců převažuje. | Kredit: © Martin Vobruba

Samice mají na břiše mělký vak, tvořený záhyby kůže, jenž se v době říje zvětší a protáhne a po odstavení mláďat se opět stáhne. Ačkoliv je ve vaku 6-8 struků, samice může porodit až 20 mláďat najednou. Zpravidla však přežijí pouze ta, která se jako první dostanou ke strukům.

Kunovce v současnosti najdeme ve volné přírodě pouze v Tasmánii. Dříve se vyskytoval i v Austrálii, ale během 20. století z kontinentu z neznámých důvodů zcela vymizel.

Kunovec tečkovaný

Kunovec ve volné přírodě žije pouze v Tasmánii. | Kredit: Michael Barritt & Karen May, CC BY-SA 2.0

Kunovce najdeme i ve dvou českých zoo

Kunovci v plzeňské zoo nejsou prvními na našem území. Již v roce 2013 si zástupce tohoto druhu z Lipska dovezla Zoo Jihlava. Šlo o sourozeneckou skupinu tvořenou samcem a třemi samicemi. Chov se však bohužel nedařil a do konce roku 2014 všichni uhynuli. Další rok dorazila nová skupina, která byla co do odchovu mláďat úspěšnější.

Kunovec tečkovaný

Plzeňští kunovci pocházejí z jednoho vrhu. | Kredit: © Richard Viduna

Plzeňští kunovci pocházejí právě z Jihlavy. Obydleli expozici po myších bobřích vedle klokanů uru (spodní část zoo, sekce Austrálie). Zoo momentálně vlastní dva samce.

Zdroje:

(Zobrazeno celkem 358-krát, 1 zobrazení dnes)
Share