Novinky

1. duben: Mezinárodní den ptactva

Published by
ZOO Magazín

První dubnový den má většina z nás spojena s vtípky a žertíky. Věděli jste však, že patří i někomu v říši zvířat? První duben je mezinárodním dnem ptactva, a to již více než 100 let.

Plameňák v pražské zoologické zahradě. | Kredit: © Redakce ZOO Magazín

Mezinárodní den slavící všechny opeřence má své kořeny v roce 1906, kdy byla podepsána mezinárodní Konvence o ochraně užitečného ptactva. Den podpisu se stal mezinárodním dnem tohoto druhu – má připomínat jeho důležitou roli v rámci celého ekosystému. Cílem tohoto dne je taktéž upozornit na nebezpečí ohrožující ptáky po celém světě a pomoci k jejich ochraně.

Oslavy opeřenců v českých zoo

Do oslav mezinárodního dne ptactva se zapojují i některé zoologické zahrady po České republice. Jednou z nich je například Zoo Tábor. „Na začátku dubna je v plném proudu pohyb tažných ptáků, kteří se vracejí z teplejších zimovišť, a naše příroda se tak po zimě opět oživí jejich zpěvem i prostou přítomností. Nutnost chránit ptáky jsme se rozhodli připomenout i v naší zoo, jejímž hlavním posláním je právě ochrana všech druhů zvířat,“ uvádí tiskový mluvčí táborské zoo Filip Sušanka. V rámci této příležitosti zdejší zoo navíc připravila speciální akci – všichni návštěvníci s ptačím příjmením budou mít po celý víkend vstup s dvacetiprocentní slevou.

Kakadu molucký v táborské zoo. | Kredit: © Zoo Tábor

Podobnou akci i další doprovodné programy chystají také v jiných zoologických zahradách. Jednou z nich je třeba ta v Ostravě. I zde budou mít nositelé ptačích jmen zvýhodněné vstupné. Mimo jiné tu je pro zájemce připravena ornitologická procházka spojená s kontrolou ptačích budek.

Ornitolog na vás čeká ale i v zoo pražské. Společně s ním budete moci nahlédnout do hnízda volavky popelavé či zjistit, zda se již ze svého afrického zimoviště vrátil kvakoš noční. Den věnovaný opeřencům proběhne i v Jihlavě, kde budete moci spatřit třeba letové ukázky sov a dravců. Také zde tu čeká na návštěvníky s ptačím příjmením speciální sleva. V Zoo Brno mají tito lidé vstup dokonce zcela zdarma.

Doprovodný program na vás čeká také v Hodoníně, Olomouci či Plzni. Tam se uskuteční akce s názvem Ptačí sobota, která bude ve znamení datla černého. Tento šplhavý opeřenec s červenou čepičkou byl letos Českou ornitologickou společností vyhlášen ptákem roku.

Zdroje:

ZOO Magazín

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago