Bílý slon 2014 putuje do českých zoo

Published by
Robert Kostner

Občanské sdružení Česká ZOO vyhlásilo 13. května 2015 vítěze již 21. ročníku soutěže o odchov roku a stavbu roku v českých a slovenských zoo „BÍLÝ SLON“. Do soutěže se přihlásilo celkem 15 institucí s 48 významnými odchovy a 10 stavbami.

Sdružení Česká ZOO se snaží spolu s Unií českých aslovenských zoologických zahrad ohodnotit práci chovatelů a vyjádřit jim touto cestou poděkování za přispění k zachování nejen ohrožených druhů zvířat, jelikož rozmanitost živočichů na naší planetě rok od roku klesá.

Konečné pořadí v jednotlivých kategoriích určila osmičlenná komise, složená ze tří členů výboru sdružení a z pěti členů z řad nezávislých odborníků přes oblast chovu zvířat v zoologických zahradách. Součástí hodnocení je také soutěž „Expozice roku“, rozdělená do kategorií „Přestavba roku“ a „Stavba roku“. Vyhlášení soutěže se konalo 13. května ve Fulneku v prostorách bývalého kapucínského kláštera pod záštitou města Fulnek a hejtmana Moravskoslezského kraje.

Vítězové v kategorii „Savci“

První místo vyhrála malá samička nosorožce indického (Rhinoceros unicornis) Maruška ze ZOO Plzeň, první mládě tohoto druhu nosorožce u nás po 17 letech. Za rok vyrostla z porodní váhy 55 kg už na 650 kg, je z ní mladá slečna a zhruba za dva roky si bude hledat nové působiště.

Samička nosorožce indického Maruška v ZOO Plzeň | Kredit: ZOO Plzeň

Na druhém místě se umístil odchov malé dželady ve zlínské zoo, samičky Mii, která se tak stala nejen historicky prvním mládětem dželady (Theropithecus gelada) odchovaným v ZOO Zlín, ale také v České republice.

Mladá dželada s matkou v ZOO Zlín  |  Kredit: ZOO Zlín

Třetí místo obsadila nejmenší kočkovitá šelma světa – kočka cejlonská (Prionailurus rubiginosus phillipsi) ze ZOO Ostrava, kde se v roce 2013 narodila jedna samička. V roce 2014 k ní přibyli dva kocourci.

Kotě kočky cejlonské v ZOO Ostrava  |  ZOO Ostrava

Vítězové v kategorii „Ptáci“

První místo vyhrála ZOO Praha s odchovem šesti mláďat vzácné kachničky obojkové (Netapus coromandelianus). Tito malí vrubozobí ptáci jsou chováni velmi vzácně a jejich odchovy se příliš nedaří. Do pražské zoo přišla trojice (kačer a dvě kachničky) v roce 2012 a zanedlouho se podařil úspěšný odchov šesti kachňat – první v Evropě a teprve třetí na světě.

Kachnička obojková v ZOO Praha  |  Kredit: ZOO Praha

Druhé místo připadlo odchovu nestorů kea (Nestor notabilis) v liberecké zoo. ZOO Liberec se podařilo v průběhu loňského dubna odlíhnout hned tři mláďata tohoto novozélandského papouška. Jde o historicky první odchov těchto papoušků v České republice od roku 2008, kdy je liberecká zoo chová. V roce 2013 se v evropských zoo narodilo jen 18 nestorů, přičemž populace v lidské péči dosahuje pouze necelých 200 kusů. Liberečtí nestoři přišli na svět 15., 16. a 18. dubna v umělé líhni, protože rodiče nejevili o mláďata zájem. Letos již liberečtí keové mládě sami odchovali.

Mládě nestora kea v liberecké zoo | Kredit: ZOO Liberec

Třetí místo obdržela ZOO Dvůr Králové za odchov krásné leskoptve smaragdové (Lamrotornis iris), západoafrického zástupce čeledi špačkovitých (Sturnidae).

Leskoptev smaragdová | Kredit: Doug Janson, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Vítězové v kategorii „Ostatní“

ZOO Ostrava získala Bílého slona za odchov čtyř mláďat žralůčka okatého (Hemiscylium ocellatum)Dva samečci a dvě samičky dali život 10 mláďatům, v Evropě jde teprve o druhý zvládnutý chov v akváriích přístupných veřejnosti a zoologických zahradách.

Žralůček okatý v ZOO Ostrava | Kredit: ZOO Ostrava

Cena za druhé místo putuje do ZOO Jihlava dvojčatům scinka šalomounského (Corucia zebrata), velkého stromového ještěra s dlouhými drápy a ovíjivým ocasem, který žije na Šalomounových ostrovech v Tichém oceánu. Scinkové jako jedni z mála plazů žijí ve velkých rodinách se složitou sociální strukturou. Tito scinkové jsou navíc výhradní vegetariáni.

Scink šalomounský  | Kredit: ZOO Jihlava

Třetím místem ocenila porota odchov dvou mláďat krokodýla čelnatého (Osteolaemus tetraspis) v ZOO Košice. Jde o první odchov krokodýlů ve slovenských zoologických zahradách.

Krokodýl čelnatý v košické zoo | Kredit: ZOO Košice

Vítěz v kategorii „Přestavba roku“

První místo získala ZOO Ústí nad Labem za přestavbu bazénu a expozice tuleňů obecných. Díky významnému zvětšení prostoru mohla být ke dvojici Junior a Mary přivezena ještě mladá tulenice Zola a všichni milovníci těchto ploutvonožců doufají, že brzy přibude i nějaké to mládě.

Tulení bazén v ZOO Ústí nad Labem | Kredit: © Redakce ZOO Magazín

Vítěz v kategorii „Stavba roku“

V této kategorii zvítězil areál Nová setkání v ZOO Ohrada v Hluboké nad Vltavou, který obsahuje 12 nových expozic palearktické fauny na cca 1,5 ha plochy. Expozice se staly domovem pro více než 30 druhů zvířat; mnoho z nich jihočeská zoo přivítá poprvé: například tygra ussurijského, rosomáka sibiřského, orla sklaního, gazelu džejran a další.

Medvěd plavý (Ursus arctos isabellinus) v nové expozici v ZOO Hluboká nad Vltavou
Kredit: ZOO Hluboká nad Vltavou

Vítězové všech kategorií obdrželi symbol soutěže v podobě sošky bílého slona. Dvacátý první ročník soutěže Bílý slon opět ukázal, že zoologické zahrady ušly velký kus cesty – jejich návštěvnické expozice i chovná zařízení jsou na úrovni nejvyššího standardu chovu zvířat nejen v Evropě, ale i ve světě. Svými výjimečnými odchovy přispívají zoologické zahrady k zachování těchto druhů zvířat a naplňují tak jedno z poslání zoologických zahrad – „přibližovat živou přírodu všem lidem a zároveň pomáhat přežít těm druhům zvířat, které bojují o holou existenci.“

Zdroj: Sdružení Česká ZOO

 

Robert Kostner

Šéfredaktor

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago