Lidé a příroda

Může had spolknout člověka?

Published by
Olga Hušková

V podmínkách pokojné České kotliny nejspíš nenajdeme člověka, jenž by se v přírodě obával hadů škrtičů. Představa malé užovky, která se nás pokusí udusit a následně spolknout k večeři, je přinejmenším úsměvná. V jiných částech světa však mohou mít domorodci poněkud jiné starosti. Takže jaké velikosti může dorůst tropický nejedovatý had? A je v jeho možnostech pozřít drobnější indonéskou babičku? 

Hladová krajta

Horká novinka na toto téma aktuálně přišla z Indonésie. Krajta mřížkovaná, která patří k nejdelším a nejtěžším hadům světa, prokazatelně sprovodila ze světa 54letou ženu z ostrova Muna z provincie Sulawesi. A nejen to. Svou kořist vzápětí spolkla, přičemž z pochopitelných důvodů vynechala jen sandály, svítilnu a mačetu.

Ponechme stranou, proč se v některých odkazovaných reportážích nachází v útrobách hada osoba v holínkách a řekněme si více o okolnostech případu. Při vší úctě k pozůstalým je nutné zohlednit, že podobné „exotické“ případy představují pro průměrného Evropana spíše kuriozitu a zpestření konverzace k večernímu pivu. A poučení o tom, jak velcí hadi v tropických lesích žijí.

Tohle by v přírodě nemuselo dobře dopadnout… Had na fotografii je však naštěstí pouze zdařilou plastikou. | Kredit: Quinn Dombrowski, Flickr – CC BY-SA

Rizikové pěstování zeleniny v tropech

Žena jménem Wa Tiba byla pohřešována od minulého čtvrtka, kdy se vydala zkontrolovat zeleninu na zahrádku. Místní neprodleně zahájili pátrání a nalezli její osobní předměty – 30 metrů od nich ležela obrovská krajta s plným břichem.

Nakrmení hadi obvykle odpočívají a tráví svoji kořist, na odpor se nezmůžou. Vesničané, kteří toto zvíře pochopitelně podezírali z nejhoršího, krajtu zabili a odvlekli pryč. Po rozpárání hadího břicha skutečně nalezli pohřešovanou ženu.

Vzhledem k tomu, že realita není pohádkou, nedošlo bohužel k idylickému scénáři z Červené Karkulky, přestože tělo oběti nebylo nikterak poškozené. Škrtiči svou kořist totiž nejprve uchvátí čelistmi, omotají a stiskem těla postupně udusí. Teprve poté ji vcelku polykají.

Mladý hroznýšovec duhový vás opravdu uškrtit nedokáže. | Kredit: PXHere – CC0

Krajta písmenková patří k největším hadům světa. | Kredit: Materialscientist, Wikipedia – CC BY-SA

Největší hadi světa

Z hlediska možného a nemožného (a umění kriticky prověřovat senzační zprávy z celého světa) je třeba vzít v úvahu, jaké velikosti škrtiči dorůstají. Jako základ berme v úvahu konstatování, že dosud NEBYL dokumentován v přírodě nález hada dlouhého 10 metrů, přestože by jej lovci senzací rádi viděli. Největší doložené rozměry krajty (obvykle krajta mřížkovaná) bývají kolem 7 metrů. Rekord drží v zajetí chovaný jedinec stejného druhu o délce 7,9 m, podobně vzrostlé exempláře mohou vážit ke 160 kilogramům.

Mezi obrovské hady patří i americké anakondy, potvrzené rozměry však ukazují podstatně nižší čísla. Největší dobře zdokumentovaný jedinec anakondy měřil 5,21 m a vážil 97,5 kg. Neověřené historky hovoří o anakondách dlouhých i přes 10 metrů. Lze skutečně očekávat, že v hloubi pralesa podobní velikáni žijí, jejich rozměry však není snadné zaznamenat ani ověřit. Mezi další obry z rodiny krajt patří např. krajta písmenková a krajta ametystová, které mohou také dorůstat k 7 metrům.

Žerou hadi lidi?

Je neuvěřitelné, nakolik se dokáže hadí tělo roztáhnout při příjmu potravy. | Kredit: de:Benutzer:Mond76, Wikpedia – CC0

Hadi požírají vždy kořist velikostí úměrnou jim samým – tak, aby mohli lovené zvíře snadno uškrtit a především pozřít. Přestože mohou značně roztáhnout flexibilní čelisti, vše má své meze. Pravděpodobnost, že se vás pokusí „uškrtit“ dvoumetrový hroznýš, kterého si vezmete na ramena v cirkusu, je proto velice nízká. Obří hadi už ovšem požírají o poznání větší kořist – prasata, tapíry, dobytek.

Z tohoto úhlu pohledu se drobnější člověk (tím spíše dítě) od zvířat nijak zvlášť neliší a není zde v zásadě důvod, proč by obrovští hadi měli z potravního spektra lidskou kořist vynechávat. V případě pokusu pozřít člověka představují pro hada největší problém ramena s lopatkami. Pokud se přes ně dostane, zbytek těla již odpor neklade.

Případy, kdy by skutečně došlo k usmrcení člověka (navíc dospělého) hadem jsou však velice vzácné. Podobné události byly dokumentovány například v březnu 2017, kdy krajta spolkla indonéského farmáře, či v roce 2002 z jižní Afriky, kde přišel o život 10letý chlapec. O mnoha případech se však euroamerický svět s velkou pravděpodobností vůbec nedozví. Buďme proto rádi, že v českém lese žádné nebezpečí. A važme si našich drobných a krásných užovek.

Zdroje: Express.co.uk, BBC.com,

Olga Hušková

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago