Novinky

Nové zvířecí druhy v Zoo Dvůr Králové

Published by
Michal Peterka

Novou africkou vesničku Tiébélé, přesnou kopii vesničky ležící v africké Burkině Faso, letos v létě otevřela královédvorská zoo. Až nyní se tam ale nastěhovali její zvířecí obyvatelé. O které druhy se jedná? To se dozvíte v tomto článku.

Vesnička Tiébélé vznikla u výběhu obrovských želv. Kromě zvířecích obyvatel nabízí i pohled do africké kuchyně či kultury. | Kredit © Michal Peterka

Pralesní skřítci

Komby jsou rychlá a nevyzpytatelná zvířata. | Kredit: © Simona Jiřičková

První zvířecím obyvatelem se stala skupinka malých nočních opiček – komb ušatých. Komba ušatá (Galago senegalensis), přezdívaná někdy také uchoš, žije téměř v celé Africe na jih od Sahary. Jedná se o malá stvoření, která dorůstají délky několika desítek centimetrů a váží okolo 150 až 300 gramů. Jejich typickým poznávacím znamením jsou velké uši, které jim pomáhají při lovu potravy. Živí se hmyzem, malými ptáky, ovocem, semeny či ořechy.

Komby žijí v malých rodinných skupinkách a právě jedna taková, čítající 5 zvířat, přišla letos v létě do Dvora Králové z pražské zoo.

Africká morčata

Dalším novým zvířecím druhem se stali gundiové saharští (Ctenodactylus gundi). Tito pískově zbarvení hlodavci žijí na pouštích a polopouštích severní Afriky (Maroko, Alžírsko či pohoří Atlas) a výborně šplhají po skalách. Jedná se o velmi plachá zvířata, která při sebemenším nebezpečí utečou do úkrytu. Zajímavostí je, že gundi nepotřebuje pít, protože veškerou potřebnou vodu získává z potravy. Aktivní je zejména v noci, kdy vyhledává stravu – tu tvoří části různých rostlin.

V roce 2009 odchovala pražská zoo první mládě tohoto druhu v historii České republiky. Dvorská skupinka tří gundiů má původ v polské Wroclawi.

Gundiové připomínají naše často chované domácí mazlíčky – morčata. | Kredit © Simona Jiřičková

Kaloň egyptský.
Kredit: © Simona Jiřičková

Není netopýr jako netopýr

Ačkoliv se podle následující fotky může zdát, že se jedná o netopýra, opak je pravdou. Novinkou v královédvorské zoo jsou dva druhy kaloňů – kaloň egyptský a kaloň plavý. S netopýry mají společný řád – letouni. Kaloň je dobře rozpoznatelný díky své hlavě, která je podobná té liščí.

Kaloň egyptský (Rousettus aegyptiacus) se kromě Egypta a jižní Afriky vyskytuje též v Asii (například v Jemenu či Turecku), ale také na evropském Kypru. Žije v obrovských koloniích, které v noci vylétají za potravou. K dorozumívání využívají tito letouni echolokaci. Živí se ovocem a plody. Samice obvykle rodí jedno mládě, výjimečně dvě a její mléčné žlázy najdete v podpaždí. Kolonie třiceti kaloňů egyptských přišla do dvorské zoo z polských Katowic.

Kaloň plavý (Eidolon helvum) se vyskytuje v Africe na jih od Sahary a na Arabském poloostrově. Stejně jako ostatní letouni, i tento druh žije ve velkých koloniích. Je plodožravý, živí se však i kůrou a výhonky a dorůstá délky až 75 cm. Kolonie tohoto druhu přišla ze zoo v Plzni. Tito kaloni zatím nejsou ve dvorské zahradě pro návštěvníky k vidění.

Bratři táhnou za jeden provaz

Posledními zvířaty, která zabydlí jednu z expozic v africké vesničce, jsou osináci afričtí. Ti jsou v zoo již chováni v nedaleké stavbě u talapoinů severních. Protože se však zdejšímu rodičovskému páru povedlo odchovat 2 mláďata – samečky Foresta a Gumpa – půjdou tito potomci do samostatné expozice.

Osinák africký (Atherurus africanus) je druh dikobraza, který je aktivní především v noci. Ve dne spí mezi kořeny stromů či v jeho dutinách. Nepřátele zastrašuje dupáním a vystrkováním ostnů. Živí se plody, ovocem či oddenky a žije v rodinných tlupách.

Samice osináka se svým mládětem. | Kredit: © Simona Jiřičková

Přijďte se na nové zvířecí druhy podívat do královédvorské zoo! Ačkoliv se jedná o noční zvířata, mají zde prohozený noční a denní režim, existuje tudíž šance, že budou aktivní i v době vaší návštěvy.

Zdroje: wikipedia.org, zoopraha.czzoodvurkralove.cz

Michal Peterka

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago