Novinky

Novinky v zoo: tygřata, hyeny či lemur

Published by
Kateřina Hlavatá

Čtyři tygří mláďata spatřila světlo světa v Hodoníně. Ve Dvoře Králové se po třech dekádách znovu procházejí hyeny žíhané a v ostravské říši zvířat se narodilo mládě ohroženého lemura. Poznejte nejen tyto, ale i další nové přírůstky v našich zoologických zahradách.

Mláďata tygra ussurijského se budou mezi návštěvníky zcela určitě těšit velké oblibě.
Kredit: © Bohuna Mikulicová, Zoo Hodonín

Osmero modrých očí

Čtyři modroocí kočičí potomci přišli na svět v hodonínské zoologické zahradě. Samice tygra ussurijského Raja tu po dvou letech opět porodila mláďata, tentokrát tři kocoury a jednu kočku. První tři měsíce bývají pro mláďata těmi nejkritičtějšímu, prozatím je ale všechno v nejlepším pořádku – tygřata jsou energická i zdravá a matka o ně vzorně pečuje. Před zraky návštěvníků jsou zatím ukryta ve vnitřní ubikaci, k vidění by mohla být zhruba za měsíc.

Ušaté přírůstky

Po 30 letech můžete ve dvorské zoo znovu spatřit hyeny žíhané. Šestiletý samec Majabi a osmiletá samice Luca sem dorazili 15. června. Každý pochází z jiné zoo a oba si prozatím zvykají na nové prostředí, k jejich spojení tak teprve dojde. Kromě oddělených boxů mají však každý i svůj vlastní venkovní výběh – návštěvníci je tak již spatřit mohou. Mimo hyen žíhaných chová dvorská zoo také hyeny skvrnité.

Hyena žíhaná obohatila populaci královédvorské zoo. | Kredit: © Jakub Labský, Zoo Dvůr Králové

Zoo ve Dvoře Králové se může pyšnit také prvními odchovanými mláďaty komb ušatých ve své historii. Tyhle drobné primáty s výraznými boltci a dlouhými prsty tam určitě nepřehlédnete. Celou rodinku najdete v expozici městečka Tiébélé.

No řekněte, nejsou ty komby rozkošné? | Kredit: © Simona Jiřičková, Zoo Dvůr Králové

Ostravská mláďata

Lemuří mláďata přicházejí v zoologických zahradách na svět poměrně často. O jednom takovém vám přinášíme zprávu i dnes. Tentokrát se jedná o lemura červenobřichého, který se narodil v Ostravě. Mláďata zde tento druh odchovává pravidelně a stejně jako v předchozích dvou letech, i tentokrát se jedná o samičku. Lumur červenobřichý patří, podobně jako další druhy lemurů, mezi ohrožené druhy.

Lemury červenobřiché spatříte na rozdíl od většiny ostatních druhů lemurů v rodinných skupinách, které tvoří rodiče s mláďaty. | Kredit: © Pavel Vlček, Zoo Ostrava

Začátkem minulého měsíce se v ostravské zoo narodila mláďata vydry malé, sameček a samička, a návštěvníci už je pomalu mohou začít pozorovat i ve venkovním výběhu. Stále ještě tráví většinu svého času v zázemí, samice už je však začíná vynášet i na teplé sluneční paprsky. Možná tak budete mít štěstí a nejmladší přírůstky spatříte.

Matka na péči o své nejmladší potomky není sama. Společnost jí však nedělá žádný „chlap“, jak bychom si mohli myslet, nýbrž její dcera, která tak získává cenné zkušenosti do budoucna. | Kredit: © Pavel Vlček, Zoo Ostrava

První na světě

České zoologické zahrady si připisují další světové prvenství! O to se tentokrát zasloužila Zoo Praha, ve které se narodila dvě mláďata holuba černobronzového, který se doposud v žádné zoo rozmnožit nepodařil. Opeřenci se vylíhli na konci května a před pár dny poprvé opustili hnízda. Celá rodina je v současnosti v zázemí.

Holuba černobronzového můžete poznat podle nezvykle dlouhého zobáku. | Kredit: © Václav Šilha, Zoo Praha

Oslí slečna z Děčína

V děčínské zoo se ve středu nad ránem narodila samička osla domácího. Zbarvení zdědilo mládě po matce, kterou je samice Eliška. Osličku již brzy doplní další přírůstek – březí je totiž i druhá zdejší samice.

Oslí mládě s otcem Samem. | Kredit: © Zoo Děčín

Kateřina Hlavatá

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

1 rokem ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago