Categories: Zoologické zahrady

Povodeň srovnala ZOO Tbilisi se zemí

Published by
ZOO Magazín

Přívalové deště a následná povodeň, která v noci na neděli 14. června 2015 zasáhla gruzínské hlavní město Tbilisi, má na svědomí nejméně  16 obětí na životech. Vlna vody, bahna a trosek těžce poškodila místní zoologickou zahradu. Mnoho zvířat zahynulo následkem povodně, některá bohužel i rukou příliš horlivých policistů. Zahynuli také tři pracovníci zoo, kteří se starali v noci o mláďata.

Jeden medvěd se zachránil na klimatizaci správní budovy ZOO Tbilisi.
Kredit: EPA, Michael Birnaum, Twitter

Tbiliská zoologická zahrada stála v údolí malé říčky Vera, která se kousek za zoo vlévá do řeky Kura v centru gruzínského hlavního města, náhlá povodeň ji proto zasáhla zcela ničivě. Některá zvířata se zachránila útěkem, mnoho jich však bohužel zahynulo. Takto vypadala situace v ZOO Tbilisi těsně po povodni (záběry Asociated Press):

Na pomoc gruzínské zoologické zahradě vyrazil jako jeden z prvních tým českých zoologů ze ZOO Praha, ZOO Ústí nad Labem a ZOO Zlín. Protože světová i česká média informovala o dramatických útěcích zvířat ze zoo do města, citujeme facebookový příspěvek ředitele pražské zoo Miroslava Bobka, který uvádí věci v poněkud méně senzačním, ale ne méně tragickém světle:

„Písemná zpráva a telefonát s Petrem Velenským. Postupně se zpřesňuje obraz zkázy (viz předchozí statusy) a také je jasnější, jak postupovat dál.
V noci na neděli se po pětihodinovém prudkém lijáku zvedla hladina říčky Very (v nejužších místech jistě i o více než o 10 metrů). Voda stoupala tak bleskově, že ředitel s manželkou, kteří přijeli stav zkontrolovat, již neodjeli. Po opuštění auta (je na fotografii) se jim nepodařilo ani utéct a museli vyšplhat po jedné z klecí na její střechu, odkud byli později vysvobozeni na lodičce.
Voda, bahno, kameny a kmeny rychle zcela zlikvidovaly tento pás klecí (zvířata zůstala uvnitř). Z expozic, nahoře otevřených, část zvířat unikla, část zahynula uvnitř (proto nejasnosti v počtu uniklých zvířat). Střední pás výběhů byl zaplaven zhruba ze dvou třetin, zvířata přežila, zůstala na suchu a jsou tam v bezpečí. Pouze horní pás voliér, výběhů a expozic nebyl poškozen.
Tři zaměstnanci zoo zahynuli během záplavy, nikoli v důsledku napadení šelmami. Z celkem 600 zvířat, které tbiliská zoo chovala před povodní, je mrtvá značná část, savců dokonce asi polovina. Samotná zoologická zahrada je z významné části ještě „sovětského typu“ a nachází se na pouhých devíti hektarech velice nevhodného terénu sevřeného zástavbou a frekventovanou silnicí. Proto se její přemístění zvažovalo již před nynější katastrofou a nyní je vhodná příležitost k tomuto kroku přistoupit.
Český tým pomáhá při péči o zvířata a odstraňování škod. Lidé nejen v zoo, ale i ve městě mu projevují vděčnost a děkují; rychlá účast, solidarita a ochota pomoci je pro ně nesmírně cenná.
Zajímavý je rozdíl mezi mediálním obrazem „šelem ve městě“ a skutečností. Snad mimo dvou či tří vlků, kteří skutečně byli zastřeleni ve městě, uprchlá zvířata buď vůbec území zoo neopustila, nebo byla odchycena v její těsně blízkosti. Medvěd na klimatizaci lezl po správní budově uvnitř zoo, krokodýl u auta byl fotografován uvnitř zoo a nejspíš fotomontáží se z jedince, který snad nemá ani dva metry, stala více než čtyřmetrová obluda, hroch byl narkotizován právě na křižovatce před zoo, lvi a tygři postřílení v zoo.“

Podle britského deníku The Guardian některé lvy, tygry a vlky zastřelili přímo v zoo zasahující příslušníci speciálních policejních jednotek, kteří se podle jednoho pracovníka zoo se zastřelenými zvířaty dokonce fotili v loveckých pózách. Mezi zastřelenými je i oblíbené bílé lvíče Shumba, které poté, co ho odmítla jeho matka, vyrůstala ve společnosti černého pudla, se kterým vytvořili nerozlučnou dvojku. Zásah policie vzbuzuje otazníky a bude zřejmě předmětem vyšetřování.

Bílé lvíče Shumba bohužel povodeň nepřežilo: prý se topilo, tak bylo zastřeleno.
Kredit: IDEA GROUP, YouTube

Velice smutné a drastické fotografie přinesly agentury i přímo ze zoo, uvádíme pouze odkaz na článek deníku Daily Mail a článek deníku The Guardian.

Samozřejmě nelze zapomínat na to, že povodeň postihla i obyvatele Tbilisi. Potvrzených obětí je již 16, mezi nimi tři pracovníci tbiliské zoo, kteří se v noci starali o mláďata.

Již dříve se uvažovalo o přemístění tbiliské zoo do vhodnějších prostor za městem. Samozřejmě i zde to je především otázka financí. Zda se najdou peníze nyní, se uvidí. Situaci ZOO Tbilisi budeme i nadále sledovat.

Zdroj: Asociated Press, Daily Mail, The Guardian, Facebook, Twitter, ZOO Tbilisi

ZOO Magazín

Share
Published by
ZOO Magazín
Tags: TbilisiZOO

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago