Novinky

Vzácní ptačí hosté se objevili na jižní Moravě

Published by
ZOO Magazín

Ornitologové z celé České republiky s napětím očekávali, zda letos opět spatří na jihu Moravy velmi vzácného zedníčka skalního a ojediněle u nás zimující sněhuli severní. Oba tyto výjimečné ptačí druhy se v těchto dnech k jejich velké radosti skutečně objevily.

Zedníček skalní zimuje na vápencovitých skalách Pálavy. | Kredit: © Vlastimil Dobeš

Do Pálavských vrchů za zedníčkem

Zedníček skalní u nás nehnízdí, ale pouze velmi vzácně a ojediněle tu zimuje. Jeho nejčastějším zimovištěm jsou vápencové skalní stěny v Pálavských vrších, neobjevuje se zde ale každou zimu. Jde o drobného pěvce, který žije ve vysokohorských oblastech Alp, Karpat a Himálaje. Odkud k nám na zimu přilétá, zůstává však záhadou.

Zedníček skalní je velký jako vrabec, liší se od něj ale dlouhým šavlovitě zahnutým zobákem, který používá jako pinzetu k vybírání hmyzu z úzkých skalních štěrbin. Má šedočerné zbarvení zad i vrchní části hlavy a černý ocas s bílým páskem na konci. Černá křídla s bílými skvrnami upoutají výrazným červeným polem. Pestré, červenobíločerné zbarvení křídel je vidět pouze v letu a při hledání potravy na skalních stěnách.

Sněhule se skrývá u Novomlýnské nádrže

Druhým velmi vzácným zimním hostem na jihu Moravy je sněhule severní, která k nám přilétá až ze severské bezlesé tundry. Je to drobný pěvec připomínající pěnkavu, na rozdíl od ní je však sněhule velmi světlá. U samců převažuje bílá barva na hlavě, prsou i břichu. Výrazné bílé peří v křídlech i v ocase je vidět zejména v letu.

Sněhule severní zimuje na hrázích nádrže Nové Mlýny. | Kredit: © Vlastimil Dobeš

Sněhule severní se v posledních letech ojediněle objevují na kamenitých hrázích u dolní Novomlýnské nádrže a i letos tam ornitologové již jednu objevili. V loňském roce tam zimovalo celé hejnko a je tedy možné, že se objeví i další. Jelikož jde o drobného ptáka, který se ukrývá v nízkém porostu, lehko unikne pozornosti kolemjdoucích. Pro ornitology a pozorovatele ptáků je to rarita, za kterou jsou ochotni cestovat i přes celou republiku.

Na jižní Moravu v těchto dnech přilétají zimovat i desítky tisíc severských hus polních a běločelých. V jejich hejnech se mohou objevit i u nás velmi vzácné bernešky bělolící, rudokrké nebo tmavé. Jižní Morava se proto v posledních letech stává právě díky výskytu výjimečných ptačích rarit cílem výprav pozorovatelů ptáků z celé České republiky a občas i ze zahraničí.

Zdroj: Moravský ornitologický spolek

ZOO Magazín

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago