Zoologické zahrady

Vzácný kakadu žlutolící je k vidění v Bošovicích

Published by
Robert Kostner

Jeden druh z velké rodiny kakaduů, kakadu žlutolící (Cacatua sulphurea), patří mezi kriticky ohrožené druhy. V jeho rodné zemi je loven jako škůdce, chytán pytláky a pašován a mizí mu místa k životu i k hnízdění. I proto je skvělé že se jeho chov daří i v zajetí. U nás ho úspěšně pravidelně odchovává Papouščí zoologická zahrada v Bošovicích.

Kakadu žlutolící sulaweský dorůstá do 35 cm. | Kredit: Snowmanradio, Wikimedia Commons – CC BY

Domovem kakadua žlutolícího je Indonésie, čtvrtý nejlidnatější stát světa s více než 266 miliony obyvatel, který prožívá velký hospodářský rozmach a stálý růst lidské populace. To s sebou samozřejmě nese výrazný úbytek životního prostoru pro všechny druhy zvířat a rostlin, ohrožené druhy nevyjímaje.

Kriticky ohrožený kakadu

Současná populace kakadu žlutolících se odhaduje na pouhých cca 1000–2500 dospělých jedinců, kteří jsou roztroušeni do mnoha oddělených populací v jednotlivých lokalitách. Druh tvoří navíc sedm poddruhů, kakaduů žlutolících sulaweských (Cacatua sulphurea sulphurea) žije v okolí ostrova Sulawesi (česky Celebes) max. 200–300 jedinců.

I proto je dobře, že tento druh našel své místo mezi chovateli, u nás ho můžete vidět v Papouščí zoologické zahradě v Bošovicích. „Chováme dva páry, z toho jeden odchovává pravidelně mladé,” prozrazuje ředitelka papouščí zoo Hana Škrháková. „Odchov nicméně není jednoduchý, samci bývají občas agresivní a je potřeba je od samičky oddělit. Máme v plánu pro papoušky z Austrálie a Oceánie postavit nové voliéry pavilon, takže doufáme, že tam by mohli mít lepší podmínky a mláďat by mohlo být i více,” dodává.

Kriticky ohroženým kakaduům chybí stromy k hnízdění. | Kredit: Snowmanradio, Wikimedia Commons – CC BY

Kakadu žlutolící patří spíše k menším či středním kakaduům (cca 30 cm), vedle žluté či oranžové zadní části chocholky má skutečně nažloutlé tvářičky. V Indonésii obývá lesy a křovinaté oblasti do výšky 500–800 m n.m., živí se ovocem, květy a semeny (například i chlebovníku obecného). Samozřejmě nepohrdne ani pěstovanými plodinami (které jsou pro jistotu ošetřovány pesticidy), mnozí obyvatelé ho proto považují za škodnou a je stále občas loven. Hnízdí od září do května v dutinách stromů, takže masivní odlesňování a šířící se plantáže olejných palem mu ubírají místa k hnízdění. A snáší pouze 2 vejce za rok, což s malou nabídkou míst k hnízdění, lovem a jedovatou potravou vede k jeho rychlému mizení z volné přírody.

Typický je opravdu velký zobák a nažloutlé „tvářičky.“
Kredit: Fryda Nyberg, Wikimedia Commons – CC BY-SA

Ferdíka potkáte v Bošovicích

Kakaduové sulaweští v zoologické zahradě v Bošovicích nejsou mazlíčci, chov není kontaktní, takže většinou ani nemají jména – pouze jednomu samci se říká Ferdík. Rozhodně jim tedy do voliéry prsty nestrkejte, i když jde o relativně malého kakadua, zobák má stále impozantní. Jinak jsou šikovní jako všichni kakaduové: kakadu žlutolící jménem Mitri si sám umí otevřít klec…

… a dokonce se podrbat za hlavou s pomocí tyčky.

Nekrmit! Kakaduové jsou na dietě

A samozřejmě kakaduy v zoo ani nijak nekrmte! „Kakaduové žlutolící dostávají speciální dietní směs s minimem slunečnice, právě i kvůli možné agresivitě samců. K tomu granulky a samozřejmě ovoce a zeleninu dvakrát až třikrát denně,” říká Hana Škrháková. A jak papoušci snášejí současná horka? „Rosíme jim voliéry několikrát za den, až dvě a půl hodiny celkem,” uklidňuje ředitelka. „Navíc mají zázemí voliér dobře odizolované, takže přes den i v těch největších vedrech je tam maximálně 25°C, mají se tedy kam schovat.”

Kakadu žlutolící sumbský má chocholku do oranžova. | Kredit: Ruth Rogers, Wikimedia Commons – CC BY

Kakadu žlutolící je dnes přísně chráněn, v rámci Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES) je uveden v příloze I, tedy obchodování s volně žijícími jedinci je zakázáno. Naštěstí je kakadu žlutolící odchováván i v zajetí, existuje tedy jistá rezerva pro případ, že by byl ve volné přírodě zcela vyhuben. Toto nebezpečí je bohužel zcela reálné, pašování papoušků v plastových láhvích je stále realitou.

V České republice můžete vidět kakaduy žlutolící v Zoo Děčín, která ale chová jiný poddruh tohoto kriticky ohroženého papouška – kakaduy žlutolící sumbské (Cacatua sulphurea citrinocristata).

Zdroj: iucnredlist.org, Papouščí zoologická zahrada Bošovice

Robert Kostner

Šéfredaktor

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

1 rokem ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago