Categories: Zoologické zahrady

ZOO Jihlava má malého tuleně a irbise

Published by
ZOO Magazín

ZOO Jihlava se může pochlubit dvěma novými krásnými přírůstky. V květnu se narodil malý levhart sněžný neboli irbis, před třemi dny přišel na svět také malý tuleň obecný. Obě mláďata zatím prospívají dobře a mají se čile k světu.

Malý irbis v ZOO Jihlava | Kredit: Petr Pechač, ZOO Jihlava

Malý irbis

Po třech letech se v jihlavské zoo opět rozmnožili irbisové, zvaní také levharti sněžní (Panthera uncia). Malý samec se narodil 10. května dvanáctileté matce Jituši. Ta ho zatím úzkostlivě střeží v porodním boxu ve vnitřní části svého výběhu v expozici Himálaj. Irbisí kluk se má ale čile k světu, rychle roste a nebude trvat dlouho, kdy začne chodit ven za bedlivého hlídání svojí mámy.

„Zoo Jihlava je v současnosti nejúspěšnější v chovu těchto vzácných kočkovitých šelem v České a Slovenské republice. Společně s letošním malým samcem jde již o 19. úspěšný odchov irbisů v naší zoo.“ sdělila s radostným úsměvem ředitelka jihlavské zoo Ing. Eliška Kubíková.

Irbis (Uncia uncia) je velká kočkovitá šelma v současnosti řazená do nejbližšího příbuzenstva tygrů. Dospělí jedinci měří i s ocasem kolem dvou metrů a váží kolem 60 kg. Ze všech koček má irbis nejdelší ocas, který je skoro tak dlouhý jako tělo s hlavou. Díky dlouhému ocasu, dlouhým nohám a velké síle dokáže irbis skočit nejdál ze všech savců, až do délky patnácti metrů. Irbisové navíc výborně šplhají po stromech i po skalách a výborně skáčou i do výšky. Nápadná je na irbisech i velice hustá a dlouhá srst šedobílé barvy s tmavými skvrnami. Ta jim umožňuje přežít naprosto extrémní zimy, i horká suchá léta. Irbisové totiž žijí v pohoří Himálaje a přilehlých vysokých horách střední Asie. V létě vystupuje do nadmořské výšky až 5500 metrů nad mořem, v zimě sestupuje podle potřeby trochu níž. Nejčastější kořistí irbisů jsou hlavně různí kozorožci, ovce, kamzíci, nebo svišti.

V současnosti je irbis ohrožen vyhubením zejména ztrátou přirozeného prostředí a také nelegálním lovem kvůli kožešině.

Malý tuleň obecný v ZOO Jihlava | Kredit: Martin Maláč, ZOO Jihlava

Malý tuleň

V  sobotu 11. července v časných ranních hodinách se narodil také tuleň obecný (Phoca vitulina). Mládě porodila samice Tamina na břehu ve vnitřní části tulení expozice. „Malý tuleň zatím vypadá v pořádku, bez problémů saje mateřské mléko od mámy, jinak odpočívá na břehu a občas plave v bazénu. Je však předčasné se už nyní radovat, protože tuleni v jihlavské zoo jsou poměrně mladí a nezkušení. Navíc úspěšný odchov tuleňů obecných se v žádné zoo v ČR ještě nepodařil.“ zmírňuje nadšení mluvčí zoo Martin Maláč.

Zoo Jihlava chová tuleně obecné od roku 2006. Dvanáctiletý samec Artos pochází ze Švýcarska, osmileté samice Lily a Tamina se narodily v Německu. V minulém roce prošel bazén tuleňů i celá jejich expozice rozsáhlou rekonstrukcí i proto, aby mohli tuleni snáze vylézat z vody a samice měly maximální komfort při případných odchovech mláďat.

Malý tuleň s maminkou | Kredit: Martin Maláč, ZOO Jihlava

Tuleni obecní jsou zatím nejhojnější ploutvonožci a lze je nalézt i na severním pobřeží Evropy. Žijí ve stádech až o několika desítkách jedinců. Loví korýše, ryby a hlavonožce. Za kořistí se potápí až do hloubky 200 metrů. Tuleni měří kolem 170 cm při váze až 140 kg. Samice jsou březí celých 11 měsíců a rodí jedno velké mládě o váze kolem 10 kg. To je poměrně samostatné, matka je kojí po dobu jednoho měsíce a poté si musí mládě hledat potravu samo. Tuleni dospívají přibližně ve třech letech.

Zdroj: Martin Maláč, tiskový mluvčí ZOO Jihlava

ZOO Magazín

Share
Published by
ZOO Magazín

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

1 rokem ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago