Bílí fešáci z liberecké zoo

Published by
Markéta Šmalcová

V České republice je mnoho krásných zoologických zahrad a ta liberecká k nim bezpochyby patří. Tato útulná a klidná zoo je zajímavá řadou svých zvířecích obyvatel. Jedni z nich jsou bílí tygři indičtí (Panthera Tigris Tigris), kterými se Zoo Liberec pyšní od devadesátých let minulého století.

Liberecká zoo chová bílé tygry od roku 1994. | Kredit: Caroline Granycome, CC BY-SA 2.0

Počátky chovu a první trojčata

V roce 1994 získala liberecká zoo první dva bílé tygry ze zoo Eskilstuna ve Švédsku. Šlo o sourozeneckou dvojici Isabellu a Columba. Po několika letech proběhla výměna samců se zoo v Madridu a do Liberce byl převezen nepříbuzný tygr Sitara. Ze spojení Isabelly a Sitara se v roce 2002 narodila bílá tygří trojčata, která byla pojmenována po postavách z řecké mytologie – Achilleus, Afrodita a Artemis. Ta byla později rozdělena do zoologických zahrad v Bratislavě, Maďarsku a Srbsku.

Sitar ale zanedlouho uhynul a na jeho místo nastoupil v roce 2005 patnáctiletý samec Tibet z maďarského Sóstó, o rok později přibyl z francouzské Zoo Beauval teprve roční tygr Paris. V roce 2009 uhynula samice Isabella, ale svůj domov v podještědské zoo našla samice Surya Bára, která byla do Liberce převezena z Bratislavy.

Za deset let přišla další mláďata

Surya Bára a Paris se stali v roce 2012 rodiči dalších trojčat. Malí tygří sourozenci dostali jména Gaia, Liam a Sambur. V liberecké zoo se ale příliš nezabydleli. Samec Liam našel v roce 2013 útočiště v Zoo Klaipeda v Litvě a jeho sourozenci, samice Gaia a samec Sambur, zase v Zoo Limpopo na Ukrajině. Nyní jsou tedy v Zoo Liberec k vidění pouze jejich rodiče, Surya Bára a Paris.

Bílá barva je způsobena vzácnou mutací

Šelma, kterou nazýváme bílým tygrem, není samostatný druh. Příčinou jejího bílého zbarvení je velmi vzácná genetická mutace způsobující leucismus, částečnou ztrátu pigmentace. Tygři s touto mutací mají světlou kůži i srst, černohnědé pruhy, modré oči a růžový čumák. Pro tygra je leucismus velmi špatnou zprávou – znamená totiž, že zvíře přichází o schopnost maskování, která mu dovoluje nepozorovaně se přiblížit ke kořisti. Jediné bílé tygry můžeme tedy potkat v zoologických zahradách, a nikoli v přírodě, kde by pravděpodobně nepřežili.

Bílí tygři by v přírodě nepřežili. | Kredit: Jack Fiallos, Flickr – CC BY 3.0

Jelikož současná populace bílého tygra chovaného v zajetí pochází ze stejných jedinců, odchycených v 50. letech 20. století, a pro získání vzácných bílých mláďat je prakticky nevyhnutelný inbreeding, kdy chovatelé nechávají pářit otce s dcerami a matky se syny, bílé tygry často provází řada zdravotních komplikací a genetických defektů. Jejich chov je tedy v současnosti diskutovaným a kontroverzním tématem, mimo jiné i kvůli obchodování s těmito šelmami zejména na asijských trzích.

Zdroje:

Markéta Šmalcová

View Comments

  • PROSÍM NELŽETE A PO PRAVDĚ NAPIŠTE KTERÝ Z TYGRŮ A JAK ZAHYNUL NEZODPOVĚDNOSTÍ DEBILNÍHO OŠETŘOVATELE, KTERÝ MIMO JINÉ MÁ I NA SVĚDOMÍ NAPADENÍ SVÉHO KOLEGY ZVÍŘETEM OPĚT Z NEDODRŽENÍ PŘEDPISŮ A PRAVIDEL.........,DĚKUJI A NEZAMĚŇUJTE UHYNUL S BYL ZABIT....

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago