Categories: Zoologické zahrady

Zoo Děčín obnovuje chov rysů

Published by
Michal Peterka

Cílem každé zoologické zahrady je mimo jiné i odchov mláďat. A právě o to se snaží děčínská zoo v případě rysů ostrovidů karpatských. Při pokusu o spojení samce z Liberce a samice z Nizozemska se však vyskytl neočekávaný problém – domnělá samice byla ve skutečnosti samec. Nyní mají ale děčínští rysové opět naději: před nedávnem do zoo dorazila nová samice.

Chov rysů má v děčínské zoo již dlouhou tradici. | Kredit: © Alena Houšková

Rys z Liberce a rys(ice) z Nizozemska

Když v Zoo Děčín uhynul starý rysí pár, rozhodla se zoo pořídit nový. Proto v roce 2014 na doporučení koordinátora dovezla mladého samce z Liberce. V květnu loňského roku pak dorazila i samice, tentokrát z Nizozemska.

Vlastní spojení ale nedopadlo tak, jak ošetřovatelé doufali. Pár byl proto rozdělen a oba jedinci se podrobili zdravotní prohlídce. Při té bylo zjištěno, že samice z Nizozemska je ve skutečnosti samec. Děčínská zoo se tedy ihned začala shánět po nové samici.

Ačkoli může taková záměna na první pohled vypadat stěží uvěřitelně, je ve skutečnosti vcelku pochopitelná: určení pohlaví u mláďat rysů ostrovidů bývá obtížné, a tak někdy k takovéto chybě dojít může. Záměna pohlaví není prvním případem v děčínské zoo – podobná událost se před lety stala u vlků hřivnatých. Stejná situace nastala i u mravenečníků v olomoucké zoo.

Děčínský rys se svou „kořistí“ | Kredit: © Alena Houšková

Nová samice přišla z Hluboké

Nová samice přišla do Děčína až v lednu letošního roku, a to z jihočeské zoo v Hluboké nad Vltavou. Jejím partnerem se stane liberecký samec. Nizozemský samec musel být přesunut na jiné místo v zoo, kde bude čekat na transport do jiné zoologické zahrady.

Ačkoliv u rysů začíná období říje, ošetřovatelé nový pár ještě nespojí. Samička je totiž poměrně mladá a také se musí aklimatizovat v neznámém prostředí. Tentokrát však je naděje, že budoucí spojení proběhne bez problémů a Zoo Děčín se časem dočká rysích koťat.

Ošetřovatelé doufají, že si pár bude vyhovovat a časem vychová potomky. | Kredit: © Alena Houšková

Rys ostrovid (Lynx lynx) je největší evropskou kočkovitou šelmou. Jeho typickým znakem jsou černé konečky uší (tzv. chvostky) a lícní chloupky (tzv. licousy). Areál jeho rozšíření se táhne od Ruska až po Španělsko a jeho původní domovinou byla i Česká republika, kde byl bohužel na přelomu 19. a 20. století vyhuben. V současné době se na naše území rys vrací – žije jich zde přibližně 100. Rysové na území Česka se řadí ke karpatské populaci (Lynx lynx carpathica).

Zdroj:

Michal Peterka

View Comments

  • Trochu oneskorene blahoželám k obnove tradícií chovu karpatských rysov v zajatí. Prajem Vám veľa šťastia a úspechov v odchovoch a Vašim rysom dlhý plodný život.
    Ing. Eva Gregorová, Bratislava

Share
Published by
Michal Peterka

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago