Categories: Zoologické zahrady

SOUTĚŽ: Jak se žije papouškům?

Published by
Robert Kostner

Papoušci patří mezi oblíbené exempláře zoologických zahrad, samozřejmě je spousta z nás chová jako opeřené členy domácnosti. Papouščí zoologická zahrada v Bošovicích se na papoušky specializuje, chová jich 40 druhů. Spolu se ní jsme se rozhodli nabídnout našim čtenářům soutěž o vstupenky do papouščí zoo zaměřenou jak jinak než na papoušky.

Papouščí ZOO – amazónek bělobřichý | Kredit: © Redakce ZOO Magazín

Odpovědi na otázky najdete v článcích na ZOO Magazínu věnovaných papouškům a Papouščí zoologické zahradě v Bošovicích. Odpovědi na níže uvedené otázky posílejte prostřednictvím formuláře do 29. února 2016 do 23:59 hodin. Ze správných odpovědí vylosujeme 3 výherce, kteří se mohou těšit na následující ceny:

  • dárkový poukaz na vstupenky pro dvě dospělé osoby do Papouščí zoologické zahrady v Bošovicích
  • originální dárkové předměty z Papouščí zoo Bošovice (hrníček nebo taška a pexeso)

Soutěžní otázky

Dovedete si představit otylého papouška? Vždyť by pak nemohl létat, v přírodě by stal kořistí nějakého dravce. Přesto má jeden rod papoušků chovaných v zajetí k tloustnutí sklony, pokud nemá dostatek pohybu a není krmen dietní směsí zrnin. Napovíme, že pro tyto papoušky otevřela Papouščí zoo Bošovice v loňském roce nový pavilon.

1. otázka: Který rod papoušků má v zajetí sklony k tloustnutí?

Co jedí papoušci? Každého asi napadnou semena, ořechy, ovoce, možná listy. V zajetí chovaní papoušci si velmi rádi dají i maso, vajíčka, zeleninu. Ve volné přírodě najdeme papoušky, kteří létají kilometry daleko na jíloviště, aby si tam dali… jíl.

2. otázka: Proč jedí papoušci ve volné přírodě jíl?

Ara zelenokřídlý | Kredit: © Redakce ZOO Magazín

Mohli bychom si myslet, že žádné ovoce nemůže papouškům uškodit. Přesto je ale jeden druh tropického ovoce, které papoušci v žádném případě nesmí, jak nás upozornila ředitelka papouščí zoo Hana Škrháková Pádková:

3. Které tropické ovoce papoušci v žádném případě nesmí?

Papoušci jsou oblíbení také pro svoji schopnost vydávat zvuky, a ne ledajaké. Někteří dokáží napodobit téměř cokoliv: skřípání dveří, houkající sanitku, štěkání psa a samozřejmě lidský hlas. Žlutočečelatý kakadu Oskar v bošovické zoo nás například uchvátil perfektním „nazdar“ a „letadlo“. To, že papoušci umí vydávat zvuky, znamená, že je s radostí vydávají, a někdy docela hlasitě. Jak moc? No dost.

4. Jakou hlasitost papouščích zvuků (v decibelech) jsme naměřili, když se bošovičtí papoušci rozhodli si to vzájemně „vyříkat“?

Kakadu Goffinův  |  Kredit: The_Gut, Flickr – CC BY 2.0

Papoušci patří mezi nejinteligentnější ptáky, spolu s čeledí krkavcovitých. Psali jsme o inteligenci nestorů kea i pokusech s kakaduy Goffinovými. A právě jich se týká poslední otázka naší soutěže:

5. Kolik zámků překonali kakaduové Goffinovi v experimentu vídeňských vědců, aby se dostali k pamlsku?

Odpovědi posílejte prostřednictvím níže uvedeného formuláře, nezapomeňte vyplnit platný e-mail, přes který Vás můžeme kontaktovat v případě výhry.

Účastníkem soutěže se může stát každý, kdo je občanem České republiky nebo má na území České republiky trvalý nebo přechodný pobyt a v roce 2016 mu již bylo minimálně 15 let. Vyplněním soutěžního formuláře účastník souhlasí s využitím svých osobních údajů pro potřeby realizace a vyhodnocení soutěže a též s pravidly soutěže. Vyhodnocení odpovědí a losování výherců proběhne v týdnu od 1. 3. do 6. 3. 2016. Jména výherců budou oznámena 7. 3. 2016 na webových stránkách ZOO Magazínu.

Robert Kostner

Šéfredaktor

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago