Novinky

Opravdu mají myši rády sýr?

Published by
Olga Hušková

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od psích granulí po zbytky svíček. Vybíravé nejsou. Vazba mezi myší a sýrem je však v lidských dějinách doslova archetypální. Pojďme ji prozkoumat hlouběji.

Není myš jako myš. Vyobrazené zvířátko se snad nejvíc podobá pískomilovi… ale ten sýr rozhodně stojí za námahu! | Zdroj: Wikimedia Commons, Pixabay

Myšák upalující raketovým tempem za kouskem ementálu je známým výjevem z ikonického seriálu Tom a Jerry. Nicméně myši byly se sýrem spojovány odnepaměti. Chcete chytit myš? Nastražte na ni sýr. Zkoušíte nakreslit myš? Pokud váš výtvor připomíná křivouché morče, přimalujte vedle žlutý trojúhelník s dírami a bude jasno. Morče vedle sýru nikdo hledat nebude.

Není myš jako myš

Úvodem k tématu raději na chvilku nahlédněme do zoologické systematiky. Jako „myš“ označují lidé ledacos – hraboše, potkany, občas dokonce veverku. Pravda, obvykle se jedná o menšího hlodavce s dlouhým ocasem. Hraboši sice mají ocásek celkem krátký, jinak ale podstatu „myšovitosti“ naplňují skvěle – jsou malí, šediví a rychle utíkají. Dávají však přednost trávě, zrní a zelenině, po kusu vyzrálé goudy opravdu netouží.

Na chalupách i okrajích vesnic se často setkáme s myšicemi. Tato půvabná stvoření mají noční aktivitu, proto jejich výrazu dominují obrovské oči a uši hodné komerčního Mickey Mouse. Rády požírají semena rostlin a stromů a loví drobné bezobratlé.

Opravdová myš, tedy myš domácí, je na lidská sídla vázána velmi často. A za potravu jí poslouží téměř cokoliv.

Ani toto není myš, nýbrž ukázková myšice. Ale buráky jí rozhodně chutnají! Foto: Pixabay.com

Oblíbená lahůdka z Ameriky

Pokud bychom se zaměřili na myší jídelníček, hlavní složku bude tvořit zrní. Potravu doplňuje ovocem, rostlinami, bezobratlými či kousky masa. V nouzi myši okoušou i papír, lepenku či vosk. Myška není vybíravá a zvláště ochotně pojídá výživově bohaté zdroje. Sýr proto z energetického hlediska rozhodně obstojí a šediví hlodavci jej žerou velmi rádi. Přesto existuje pokrm, který myši nadchne ještě více. Burákové máslo. Je totiž dostatečně tučné a intenzivně voní. Tajemství myší obliby této potraviny objevili i deratizéři a zařadili arašídovou pomazánku do svého repertoáru návnad. Proč však neudělali totéž animátoři a Jerry neutíká do úkrytu se sklenicí této dobroty?

Tohle zvířátko už skutečně připomíná myš. A burákové máslo je (prý) opravdové! | Zdroj: Flickr.com – CC0

Hlodavci v lidských dějinách

Důvodů pro přednostní právo sýru v myším životě by se našlo více a žádný není úplný. Jak již bylo naznačeno v úvodu – sýr se dobře kreslí. Pro účel nezaměnitelné ilustrace je rozhodně lepší skrojek žlutého sýra než hrouda pomazánky. Dalším důvodem býval tradiční způsob skladování sýra – nechával se zrát volně v policích, na rozdíl od ostatních potravin, které bylo možné uzavřít do sklenic či zavěsit od stropu. Nejčastějším cílem útoku myší se pak logicky stala právě tato přiměřeně chutná a nedostatečně zabezpečená potravina.

Přirovnání o sepjatém vztahu myši a sýru se objevuje již v jednom prastarém filosofickém pojednání antického vzdělance Senecy. O spojitosti mezi šedým hlodavcem a chutnou potravinou evidentně existují doklady i z dob před více než dvěma tisíci lety. Nedá se nic dělat, myš a sýr spolu kráčejí dějinami. Burákové máslo se prozatím do pohádek nedostalo.

Olga Hušková

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

1 rokem ago

Kdo má nejsilnější čelisti?

Přemýšleli jste někdy, které žijící zvíře vyvine při skusu největší sílu? Krokodýl? Žralok? Hyena? Pokud…

1 rokem ago