Categories: NovinkyVíte, že...

Co je nutné vědět před pořízením ježka?

Published by
Denisa Bartůňková

V poslední době zažívají ježci jakožto domácí mazlíčci velký boom. Ten je způsobený sociálními sítěmi, zejména Instagramem, kde se staly velice populárními profily s fotografiemi ježků. Ti umí udělat tlamičkou grimasu podobnou smíchu, a tak vypadají snímky se smějícím se ježkem na cestách, v kornoutku od zmrzliny nebo s avokádem, velice roztomile. Ačkoliv se zdá být skvělým domácím mazlíčkem, existuje několik faktů, které by měli budoucí majitelé ježka ještě před pořízením vědět. 

Jeden a půl měsíce starý ježek bělobřichý. Kredit: Pueri Michał Klimont, Wikimedia Commons, CC BY-SE

Podle mnohých článků jsou ježci časově i finančně nenároční mazlíčci. Už se ale méně mluví o tom, že mohou představovat určité zdravotní riziko. V Kalifornii, Gruzii a na Hawai je dokonce vlastnit ježka zakázané a například v New Jersey musí mít majitelé pro chov ježka zvláštní povolení, které je velice obtížné získat.  Správa centra pro kontrolu a prevenci nemocí totiž zjistila, že ježci mohou být přenašeči nebezpečné formy bakterie salmonely. Zatímco v minulosti byla nákaza tímto typem bakterie poměrně vzácná, s nárůstem ježků v domácnostech se u lidí onemocnění touto bakterií rapidně rozšířilo.

Ježci mohou nakazit své majitele bakterií salmonely. Kredit: Volker Brinkmann, Max Planck, Wikimedia Commons, CC BY-SE

Riziko nákazy představuje o to větší problém u dětí, které jsou vůči nákazám mnohem méně imunní než dospělí. Ježek není celkově pro děti příliš vhodným mazlíčkem. Stále je nutné brát v úvahu, že ježčí bodliny jsou nebezpečnou zbraní. Pokud je ježek v klidu, dá se celkem bezpečně vzít do ruky a pohladit, protože své bodliny stáhne. Jakmile se ale ježek vyleká nebo se mu něco nelíbí, okamžitě bodliny naježí a člověka může bolestivě poranit. Zejména u dětí, které se ke zvířatům často chovají neopatrně, tak může hrozit, že se zraní jak samotné dítě, tak i ježek.

V noci se nezastaví

Proto lze říci, že se ježek jako mazlíček hodí spíše pro rozumné teenagery či svobodné páry. I ti však musí vzít v úvahu několik skutečností. V první řadě je třeba počítat s tím, že ježek je noční tvor. To znamená, že přes den si s ním majitelé moc zábavy neužijí, což nevadí, pokud přes den chodí do školy nebo do práce. Večer si pak s ježkem mohou pohrát před spaním. To však určitě ježkovi k vybití energie stačit nebude. V přírodě jsou zvyklí za noc naběhat i několik kilometrů, a tak je potřeba zajistit ježkovi v domácnosti dostatečné množství pohybu. Nejhodnější jsou třeba křeččí kola na běhání a počítat s tím, že v noci může ježek nadělat velký hluk.

Právě kvůli hluku se nedoporučuje chovat ježka v místnosti, kde jeho majitelé spí. Také by neměl být v klasické železné kleci, kde by mohl lézt po mřížích a kromě rámusu hrozí, že se ježek o mříže poraní. K chovu se doporučuje například průhledný box s dostatečným množstvím úkrytů. Místo, kde ježek přebývá, by mělo být na teplém místě. Občas se doporučuje ježkovi v příbytku dokonce mírně přitopit.

Zimní spánek může ublížit

Jako domácí mazlíčci se totiž nechovají ježci západní nebo východní, kteří žijí u nás a přes zimu hibernují. Domestikován pro domácí chov byl hlavně ježek bělobřichý, který pochází z Afriky. I ten by mohl upadnout do zimního spánku, pokud by se prochladil, ale protože není na hibernaci zvyklý, mohl by kvůli tomu dokonce zemřít.

I přes všechna rizika ale nelze ježkovi upřít jeho nesporné výhody. Jeho roztomilost v kombinaci s tím, že se nemusí hodiny vyčesávat, každý den koupat, chodit s ním na procházky nebo mu kupovat drahé krmení – spokojí se s kočičími granulemi či kapsičkami a občasným přikrmením hmyzem, z něj dělá velkého konkurenta koček a psů. V České republice dokonce již vznikl Klub chovatelů ježků. S ježkem mohou majitelé dokonce i jezdit na výstavy. A tak je možné, že se budeme s pozitivy, ale i negativy ježků setkávat stále častěji.

Zdroje: vetmed.illinois.edu, wikipedia, Klub chovatelů ježků, Facebook Mr. Pokee, bustle.com

Denisa Bartůňková

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

1 rokem ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago