Zoologické zahrady

Do českých zoo za hrošíky liberijskými

Published by
Michal Peterka

Kdo by neznal hrocha obojživelného – třetího nejtěžšího suchozemského živočicha a typické zvíře rovníkové Afriky. Málokdo už ale ví, že hroch má i menšího příbuzného. Je jím hrošík liberijský, který dlouho unikal lidské pozornosti. V České republice dnes žijí tito trpasličí hroši ve čtyřech zoologických zahradách.

Hrošík liberijský v plzeňské zoo. | Kredit: © Mgr. Martin Vobruba

Menší bratranec hrocha obojživelného a ještě před 100 lety oficiálně neuznaný druh. Existenci hrošíka liberijského (Hexaprotodon liberiensis) se podařilo dokázat až v roce 1914, kdy byl odchycen odborníkem na zvířata Carlem Hagenbeckem a převezen do chovu v lidské péči.

Ve volné přírodě se tento býložravec vyskytuje v pralesích západní Afriky. Na rozdíl od hrocha obojživelného nevyhledává otevřené vodní plochy, ale více času tráví v mokřadech či na březích jezer a toků. Jedná se spíše o samotářské zvíře – před stádem dává přednost životě v páru či malé rodinné skupince. Jeho přežití je v současnosti vážně ohroženo, a to převážně kvůli kácení tropických deštných pralesů, které jsou jeho přirozeným prostředím. Hrozbou jsou ale také pytláci – maso těchto trpasličích hrochů je ceněné jako velmi kvalitní.

Pokud nemáte zrovna cestu do Afriky, hrošíka liberijského můžete navštívit i v některých českých zoologických zahradách.

Ve Dvoře se narodilo už přes 20 potomků

Chov hrošíků v zoo ve Dvoře Králové začal v roce 1972 příchodem šesti zvířat – tří samců (Dick, Tobias a Tom) a tří samic (Volta, Tiny a Tuly). O rok později se narodilo první mládě, samec Adam. Nejplodnějším samcem je dodnes hrošík Tom, který se stal otcem již 19 mláďat. V pavilonu hrošíků, který tento druh obývá již od začátku chovu, v minulosti probíhala několikrát denně imitace jejich přirozeného prostředí – tropické bouře.

V současné době můžeme v zoo vidět samce Quida (* 1986), který sem přišel ze zoo v Olomouci a 3 samice – Tanu (* 1980), Tanquey (* 2000) a mladou Malayu (* 2014). Ve vnitřních expozicích a venkovních výbězích se pravidelně střídají.

Tana je nejstarší samicí hrošíka v českých a slovenských zahradách. | Kredit: © Michal Peterka

Nejstarší hrošík má domov v Jihlavě

Jihlavská zoo začala chovat trpasličí hrochy v roce 1986, kdy z královédvorské zoo přišla samice Terezka. O rok později ji následoval její bratr Tofi. Tomuto páru se narodilo celkem 7 mláďat, z nichž 3 se podařilo odchovat. Ve všech případech šlo o samičky, které dostaly jména Tina (* 1993), Katka (* 1998) a Tofinka (* 2006). V roce 2009 proběhla výměna samců – Tofi zamířil do Kaliningradu a do Jihlavy přijel Totoshka (* 1979). Ačkoliv se jedná o cenného samce, mládě zatím bohužel nezplodil. Určitou roli hraje také jeho vysoký věk – jedná se o nejstaršího hrošíka liberijského v ČR.

V Jihlavě mají hrošíci k dispozici jeden venkovní výběh. | © Vojta Ondřej Smolík

Na Svatém Kopečku odchovali 6 mláďat

Prvním tohoto druhu v olomoucké zoo se stala samice Blanka, která sem přišla z ústecké zoo. O 2 roky později ji následoval její životní partner, samec Quido z Poznaně. Tento pár zplodil 6 mláďat, přičemž pouze v jednom případě se jednalo o vytouženého samce. Těch je totiž v evropských chovech nedostatek a každý narozený samec se stává velmi žádaným. Protože Blanka je již v pokročilém věku, byl Quido vypraven již podruhé na námluvy do jiných zoologických zahrad. V současné době tak Blanka na návrat svého druha trpělivě vyčkává.

Jediný narozený sameček v olomoucké zoo – Hugo. | Kredit: © Zoo Olomouc

Nová rodina v Plzni

Nejnovějším chovatelem hrošíků liberijských je plzeňská zoo. V roce 2010 sem byl zapůjčen již zmíněný samec Quido z Olomouce, za 2 měsíce ho následovala samice Pompe ze španělského Cabarcena. Spojení se však nepovedlo a o rok později tak odcestoval Quido zpět. Z Arnhemu později dorazil nový samec, Rambo, ten však tři měsíce po svém příjezdu přestal přijímat potravu a o pár dní později zahynul na ucpání střev.

V roce 2012 přicestovala nová rodinka hrošíků z Amsterdamu. V lednu přijel samec Leipi, v dubnu ho následovala samice Monica se svým mládětem Cipískem. Ten později odcestoval do Říma. Leipi byl spojen s Pompe, ani zde ale bohužel nedošlo ke kýženému zabřeznutí.
V listopadu 2014 nastal pro plzeňskou zoo osudový den – samice Monica porodila zdravou holčičku, která dostala jméno Adélka. Obě dvě je dnes možné v Plzni navštívit.

V minulosti byli hrošíci chováni ještě v ústecké a pražské zoo, přičemž na obou místech se je povedlo rozmnožit.

Hrošice Monica a Adélka. | Kredit: © Mgr. Martin Vobruba

Zdroje:

Michal Peterka

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago