Categories: Zoologické zahrady

Do děčínské zoo na farmu, s jihlavskou zoo do Afriky

Published by
ZOO Magazín

Na poslední víkend prázdnin připravily ZOO Děčín a ZOO Jihlava speciální akce. V Děčíně si vyzkoušíte farmaření, zatímco v Jihlavě ochutnáte Afriku.

Grizzly není typický obyvatel farmy, a také si ho asi nepodojíte, ale i tak patří k největším lákadlům děčínské ZOO.

V sobotu budou farmařit děti v děčínské zoo

Dojení krávy, sbírání vajec, rovnání balíků sena, pletení housek, moštování, řezání dřeva, pytlování brambor… To a ještě spoustu dalšího budete moci zažít 29. srpna v děčínské zoo. Ta se pro tento den promění na malou farmou plnou veselých soutěží pro děti. „Prázdniny utekly jako voda a děti brzy čeká návrat ke školním povinnostem. My v zoo se dětem snažíme tento přechod každoročně zpříjemnit nějakou veselou akcí. Letos padl los na farmářskou zoo, která děti seznámí s nejrůznějšími činnostmi z farmy. Příchozí čeká několik soutěžních stanovišť, na kterých budou plnit úkoly. V cíli je pak za jejich snahu čeká drobná odměna,“ prozradila mluvčí zoo Alena Houšková. Farmářská zoo začíná v sobotu ve 14 hodin a stanoviště budou k dispozici do 17 hodin. Odpolední program doplní i stylové vystoupení taneční skupiny Country Road z České Lípy (14 – 15 hodin v amfiteátru).

Zároveň se zájemci mohou informovat o zájmových kroužcích, které ZOO Děčín od září opět otvírá.

Afriku v Jihlavě můžete i ochutnat již tento víkend

Tentokrát se na Afriku v Zoo Jihlava návštěvníci podívají z pohledu žen. Celou akci prodchnou dámy, které na černém kontinentu aktivně pracují. Sobota bude věnována přednáškám a promítání v environmentálním centru PodpoVRCH. Na neděli připadnou vystoupení a show s africkou tematikou a nebude chybět ani oblíbená degustace hmyzího šéfkuchaře Petra Ocknechta.

Z afrických zvířat potkáte v Jihlavě hravé surikaty, které i v zoo hlídkují před predátory – ať už jde o skutečného dravce nebo třeba o letadlo. | Kredit: (c) Redakce ZOO Magazín

V sobotu v 11:00 akce začne přednáškou Karolíny Brandlové o tom, jak se ženy na mateřské snaží zachránit antilopu Derbyho. Po slavnostním zahájení vystoupí Pavla Gomba, ředitelka české pobočky UNICEF, která přebrala záštitu nad akcí. Následovat bude povídání kynoložky Hany Böhme o výcviku psů v boji proti pašerákům v Demokratické republice Kongo. Afrikanistka Marie Imbrová se v 16 hodin vrátí k osudům žen, které ji doprovázejí poslední dvě desetiletí. Od 17:15 bude čas patřit dokumentárnímu filmu. Režisérka a kameramanka Olga Špátová, autorka filmů „Magický hlas rebelky,“ nebo „Věra 68,“ promítne svůj dokument „Daleko za sluncem“ a pobeseduje s diváky. Vstupné na promítání filmu bude zdarma, ale diváci mohou přispět na humanitární organizaci ADRA.

Hana Böhme s fenkou Camou vycvičenou na hledání slonoviny a bushmeatu | Kredit: Save-Elephants.org

V neděli se promění vesnice Matongo v africký trh. Připravena bude celá řada vystoupení – Křovácké legendy Martina Šíla, divadlo „O nejmenším človíčkovi,“ taneční a hudební vystoupení skupiny Africana a další.  Samozřejmě celý den mohou návštěvníci ochutnat cvrčky na másle, grilovaná sarančata nebo šváby v těstíčku spolu s výkladem o této u nás netradiční kuchyni. Od 10:30 budou ve výukovém centru PodpoVRCH probíhat tři přednášky. Ivana Cinková popovídá návštěvníkům o afrických nosorožcích, Simona Heřtusová přijde v 11:45 s přednáškou „Karibuni Kenya – Afrika nevšedníma očima“ a David Švejnoha bude mít od 13:00 přichystanou besedu o životě afrických žen v domorodé společnosti.

Již desátý ročník festivalu Střípky Afriky se koná poslední prázdninový víkend v sobotu 29. srpna a v neděli 30. srpna. Návštěvníci mají možnost využít festivalové vstupné do zoologické zahrady na oba dva dny za 120,-Kč dospělí a 70,-Kč děti.

Zdroj: ZOO Děčín, ZOO Jihlava

ZOO Magazín

Share
Published by
ZOO Magazín

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago