Víte, že...

Kanáři v dolech střežili životy horníků. Rychle reagovali na nebezpečné plyny

Published by
Alena Kohoutková

Dříve měl horník kromě pracovního vybavení i klícku s malým žlutým opeřencem, který jej upozorňoval na neviditelné nebezpečí: na škodlivou koncentraci důlních plynů. Dnes už se sice používají speciální přístroje, ve své době ale zastávali malí opeřenci v této práci nezastupitelnou úlohu.

Ve Velké Británii nařizoval zákon z roku 1911 držet kanáry v dolech. Tato povinnost byla zrušena až roku 1986. | Zdroj: Wikimedia Commons

I dnes musí horníci čelit ohrožení v podobě důlních plynů, kanáry k identifikaci však přestali používat v průběhu 20. století. Z výronů plynů a při hoření vzniká kysličník uhličitý. To sice není jedovatý plyn, ale pokud jeho množství ve vzduchu přesáhne 3 %, vede k bezvědomí a dušení. Horníci se také potýkají s nedostatkem kyslíku, k jehož snižování dochází vydýcháním, ale i tlením dřeva.

Mezi nebezpečné plyny, se kterými se v dole dá setkat, patří v prvé řadě methan a oxid uhelnatý. Methan spolu se vzduchem vytváří nejen toxické, ale i výbušné směsi. Drží se při zemi, a pokud dojde k jeho zapálení, oheň se rychle šíří. Oxid uhelnatý je prudce jedovatý plyn bez chuti a zápachu, jenž vzniká při důlních požárech nebo zapaření uhlí.

Jak se dostali kanáři do dolů

S nápadem využít kanáry v dole přišel skotský fyziolog John Scott Haldane, který se zabýval kyslíkovou terapií a výzkumem oxidu uhelnatého. To jej dovedl k myšlence využít ptáky v dole. Mají totiž vyšší citlivost na nebezpečné plyny. Jako velmi vhodný pták se ukázal právě kanár. Větší vnímavost kanárů v porovnání s člověkem je zapříčiněna jejich rychlejším metabolismem – prudší srdeční frekvencí a vdechováním plynů se jedy dostanou mnohem rychleji do jejich organismu. Nemálo tomu přispívají i vzdušné vaky, které navazují u ptáků na plíce a zvyšují účinnost dýchání.

Kde se vzali nejznámější harčtí kanáři?

Nejvýznamnějším místem z pohledu využití kanárů jako živých indikátorů, ale i jejich chovu a šlechtění, je zajisté severoněmecké pohoří Harz. Lidé se tam živili především hornictvím a také prodejem kanárů, které obchodníci od zdejších lidí vykupovali po statisících. A právě proto zde byl vyšlechtěn harcký kanár. O jeho vznik se zasloužil hlavně horník Wilhelm Trute ze Sankt Andreasbergu, který se šlechtěním zabýval. Harcký kanár se vyznačuje dutě znějícím, hlubokým a pomalu přednášeným zpěvem bez rušivých ostrých a vysokých tónů. Tím se liší i od ostatních plemen kanárů.

Práce s kanáry

Kanáři byli drženi v malých klíckách, které se pokládaly na zem v místech, kde zrovna dělníci pracovali. Pokud kanár seděl v klidu na bidýlku či prozpěvoval, horníci mohli bez obav pracovat. Jestliže na kanára začal působit oxid uhelnatý, choval se nejprve rozrušeně a zmateně a nakonec z bidýlka spadl. Tím varoval před nebezpečím horníky, kteří mohli včas opustit rizikové místo.

Dala se využívat i jiná zvířata, ale mělo to svoje úskalí. Jako indikátory nebezpečných plynů mohla posloužit i menší přenosná zvířata, jako jsou například myši. Ale kvůli menší dávce plynů, kterou dokázali dostat do těla, jim oproti kanárům trvalo delší dobu, než zaregistrovali nebezpečí. V případě, že myš pocítila účinky plynu, reagovala nevýrazně: strnulým postojem.

Kanáry chovaly a využívaly důlní společnosti v celé Evropě, Severní Americe i v Austrálii. Postupem času se kanáři vyměnili za moderní přístroje. Po hornických kanárech zbylo jen anglické úsloví „kanárek v dole“, které má podobný význam jako „pokusný králík“ u nás.

Zdroje: Český svaz chovatelů, Smithsonian.com, České podzemí

 

Alena Kohoutková

View Comments

  • Udivuje mně, že za tak příznivého počasí jsou papoušci v hornické voliéře uzavření uvnitř ubikace.
    Prosím o nápravu.

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

9 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

10 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

12 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

1 rokem ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

1 rokem ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago