Zajímavosti a zázraky přírody

Zvířata, která neznáte – tomistoma

Published by
Olga Hušková

Dnešní článek nás zavede do světa plazů. Prohlédneme si nepříliš známého krokodýla, který však dokáže pořádně vyrůst. Jedná se o tomistomu úzkohlavou (Tomistoma schlegelii).

Při pohledu shora se tomistoma nápadně podobá gaviálům. Široký ocas i hydrodynamický tvar těla jí pomáhají při plavání. | Zdroj: Wikimedia Commons

Zařazení v systému

Tomistoma úzkohlavá se tvarem tlamy i způsobem života podobá gaviálu indickému, některými tělesnými znaky se však odlišuje. Vědci proto tomistomy na základě studia morfologie (tělesného vzezření) dlouho řadili k „pravým“ krokodýlům, tedy čeledi krokodýlovitých, a zvláštní tvar čelistí považovali za souběžnou adaptaci obou druhů k lovu ryb. Novější molekulární analýzy (například práce z roku 2007) však ukázaly větší příbuznost tomistom a gaviálů, což z nich vytváří sesterskou linii k ostatním krokodýlím druhům.

Čelisti tomistom umožňují lov ryb i suchozemských obratlovců. | Zdroj: Flickr.com

Nomen omen

Podivné jméno tomistoma pochází z řeckého základu a můžeme jej přeložit jako „ostrá tlama“. Čelisti tohoto krokodýla jsou, podobně jako u gaviálů, štíhlé, protáhlé a osazené 76–84 špičatými zuby mírně skloněnými vzad. Z takové pasti mnoho rybek neunikne. Tomistomy dokážou ulovit i menší savce (například opice), ptáky a obojživelníky. Velké kusy však údajně mohou napadnout i krávu. Jedná se o zvířata značně žravá, přesto dokážou v období nedostatku po dlouhé měsíce hladovět. Současné zařazení tomistom do příbuzenství gaviálů dává protentokrát zapravdu angličtině. V tomto jazyku najdeme tomistomu nejčastěji pod názvem „false gharial“, tedy „nepravý gaviál“. V češtině je synonymem tohoto druhu také název gaviál sundský či krokodýl úzkohlavý.

Když dva splynou v jedno… tato zvířata je možné chovat v menší skupině. | Zdroj: Wikimedia Commons

Pořádně velká ještěrka

Tomistomy patří k velkým druhům krokodýlů. Samci dorůstají k pěti metrům délky a váze kolem 200 kilogramů. Samice bývají menší, jejich hmotnost je zhruba poloviční. Rekordní zkazky hovoří až o sedmimetrových tomistomách vážících několik set kilogramů, lidé však v honbě za senzací rádi přehánějí. Samec Kraken ze zoo ve Dvoře Králové patří při délce 4,5 metru a odhadovanou hmotnosti kolem 350 kg k největším známým jedincům.

Slaná mořská voda tomistomám nesvědčí. Jedná se o sladkovodní druh krokodýla, který preferuje pomalu tekoucí řeky, bažiny a jezera s porostem vodních rostlin na hladině. Rád odpočívá na suchu, kde rovněž samice kladou vejce. Potopená pod vodou dokáže tomistoma vydržet bez nadechnutí i neuvěřitelné dvě hodiny. Areál výskytu tomistom zahrnuje Malajský poloostrov a Indonéské ostrovy (Sumatra, Borneo). V minulosti bylo možné nalézt tyto plazy i v oblasti Singapuru a Thajska, pravděpodobně rovněž na ostrově Jáva. Podobně jako u mnoha dalších živočišných druhů se počet volně žijících tomistom postupně snižuje. V současnosti jej odhadujeme na 2000–2500 kusů, druh je klasifikován jako zranitelný.

Lebky tomistom náleží k vůbec největším v krokodýlí říši. | Zdroj: Opencage.com

Tomistoma se o mláďata nestará

Pohlavní dospělosti dosahují tomistomy poměrně pozdě. Samice musejí dorůst ke 2–3 metrům, což bývá v přírodě až kolem dvacátého roku života. Samci pravděpodobně dospívají ještě později. Období páření v přírodě není známo, dostupná data (podle odchovů v zajetí) se v různých zdrojích liší. K páření pravděpodobně dochází v období dešťů. Samice staví na souši z rostlinného materiálu metr široké a až 60 cm vysoké hnízdo, o mláďata se ale, na rozdíl od ostatních druhů krokodýlů, již dále nestará a hnízdo po vykladení opouští. Vajec bývá ve snůšce 20–60 a jsou značně veliká (až 155 gramů).

V zoologických zahradách se rozmnožování tomistom příliš nedaří, velká část nakladených vajec je neoplozená. V minulosti bývaly tomistomy loveny pro kůži, dnes však jejich populaci ohrožuje především ztráta vhodných biotopů či vybírání vajec šelmami, plazy či divokými prasaty. Mají-li tomistomy štěstí, mohou se dožít až 80 let. Zajímavá je skutečnost, že se tomistomy dožívají vyššího věku v přírodě než v zajetí.

Byly doloženy i případy útoku velkých tomistom na člověka, stávají se však velice vzácně. | Zdroj: Wikimedia Commons

V České republice chovají tomistomy dvě zoologické zahrady. Můžete se na ně zajít podívat do zoo ve Dvoře Králové nebo do krokodýlí zoo v Protivíně.

Zdroje: Vesmír.cz, KrokodýlíPraha.cz, AnimalDiversity.org

Olga Hušková

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

9 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

12 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

1 rokem ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

1 rokem ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago