Lidé a příroda

Kde si se svými mazlíčky užít Silvestr bez pyrotechniky?

Published by
Denisa Bartůňková

Zvířata o Silvestru trpí. Mnohým zvířatům působí zábavní pyrotechnika trauma a šok, což může zejména starším nebo nemocným zvířatům přivodit vážné zdravotní potíže a v nejvážnějších případech i smrt. Pokud chcete své miláčky před silvestrovským řáděním uchránit, přinášíme vám tipy na místa, kde je pyrotechnika i na 31. prosince zakázaná. 

Dopřejte zvířatům na Silvestra klidný večer. Kredit: piqsels.com

Národní park Šumava

Klidný Silvestr v krásné přírodě, která se rozprostírá kolem Modravy, ale i v obcích, která se na území parku nacházejí – jako je například Kvilda, Stožec nebo Prášily. „Zákaz platí od června 2017, kdy v platnost vstoupila novela zákona č. 114 o ochraně přírody a krajiny. Za dva roky působnosti tohoto omezení, které má především zachovat klid divokým zvířatům v nejcennějších částech České republiky, je jasné, že klidné oslavy příchodu Nového roku začínají být trendem,” vysvětluje mluvčí šumavského parku Jan Dvořák s tím, že za porušení zákazu hrozí  pokuty, na místě až do výše deseti tisíc korun. O zákazu informují návštěvníky Šumavy speciální plakáty:

191217_pyrotechnika_A4_CZ

Národní park Podyjí

Kaňon řeky Dyje mezi Vranovem nad Dyjí a Znojmem s hluboce zaříznutými meandry, skalními stěnami a  kamennými moři  reprezentuje jedno z posledních zachovalých říčních údolí ve střední Evropě. I zde si můžete užít tichý a klidný silvestrovský večer. NP Podyjí informuje o zákazu pyrotechniky na území parku pomocí propagačního videa:

Národní park České Švýcarsko

České Švýcarsko je oproti ostatním národním parkům atypické. S výjimkou Mezné a Mezní Louky v něm totiž nejsou žádné obce, žije v něm tak naprosté minimum lidí. Ochránci přírody se proto snaží apelovat především na ty, kteří žijí v obcích na okraji národního parku. Problematické mohou být podle správy parku hlavně dvě místa – Tokáň a Zámeček u Vysoké Lípy. 

Mluvčí Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov ale apeluje na obyvatele, aby zákon dodržovali s tímto odůvodněním: „Za příklady negativního dopadu pyrotechniky na zvěř nemusíme chodit nikterak daleko. Snad každý, kdo má psa, kočku nebo jiná domácí zvířata, viděl, jak je používání pyrotechniky děsí. A to jsou domácí zvířata, která jsou od nás zvyklá na spoustu nepřirozených zvuků a světelných efektů. U divokých zvířat je to ještě horší,“ vysvětluje mluvčí Salov.

Zábavní pyrotechniku v Národních parcích nebude. Kredit: nguyentuanhung, pixabay.com, Simplified Pixabay License

Krkonošský národní park

Pro všechny objekty, které leží přímo na území národního parku, platí zákaz provádění ohňostrojů a používání zábavní pyrotechniky. V Krkonoších bude platit i v Malé Úpě a Strážném. Loni obce dostaly výjimku na ohňostroje a petardy ve vymezeném čase kolem půlnoci. Ale letos už o ni Správu KRNAP nežádaly. „Pro divoká zvířata je používání zábavní pyrotechniky, které doprovází hlasité výbuchy a ostré světelné efekty, velmi stresující. Při útěku, většinou noční krajinou, tak vydávají velkou spoustu potřebné energie a také jim hrozí zranění,” vysvětluje mluvčí KRNAP Radek Drahný.

Zdroje: Oficiální stránky NP Podyjí, Oficiální stránky NP Šumava, Děčínský deník, Krkonošský deník,

Denisa Bartůňková

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago