Kdo je chytřejší? Pes, nebo batole?

Published by
Olga Hušková

Ač se to na první pohled nezdá, psí inteligenci člověk poněkud podceňuje. Samozřejmě, máme své chlupaté parťáky velmi rádi, říkáme o nich, že jsou nejlepšími přáteli, ale řekli byste, že umějí počítat? Nebo lhát? A troufli byste si je srovnávat s dětmi?

Border kolie – pro práci s ovcemi budete jen obtížně hledat vhodnější plemeno. Nejsou-li k dispozici ovce, nahradí je v očích těchto psů třeba disciplína agility.   |  Zdroj: Pixabay – Public Domain

Inteligence je relativní

Vědecké studie týkající se psí inteligence ukazují, že průměrný pes dosahuje inteligence a mentálních schopností dvouletého dítěte. Musíme si ale dopředu uvědomit dvě věci – některé děti jsou ve svém vývoji vždy trochu „pozadu“ či „napřed“ a ne každý pes dokáže totéž co pejsek jiný. Navíc je psí uvažování modelováno přirozenými instinkty a potřebami výchozího druhu (tedy vlka) a rovněž účelem, k němuž byl ten či onen pes šlechtěn. Jezevčík, který je pod zemí jako doma, či perfektně čenichající bladhaund nebudou pravděpodobně přeborníky v jiných oborech. Vlastně je to podobné jako u lidí. Desetibojař neumí žádný sport zcela dokonale, špičkový sprinter zase naprosto vyhoří při maratonu. A u měření sil psychických je tomu podobně.

Co všechno psi dovedou?

Podle psychologa, vědce a autora mnoha knih o psím chování, Stanleyho Corena, PhD, z University of British Columbia, dokážou průměrní psi pochopit více než 150 slov, záměrně „podrazit“ jiného psa či člověka, pokud se jim toto chování vyplatí, napočítat do pěti a rozeznat chyby v jednoduchých početních příkladech (např. 1+1=1), jsou-li k tomu vedeni. Na základě těchto parametrů můžeme skutečně srovnávat jejich schopnosti s mentální úrovní dětí starých 2-2,5 roku. Psi jsou schopni vyřešit komplexnější problém a svým uvažováním se velmi blíží způsobu myšlení primátů. Nadprůměrní jedinci svého druhu jdou ještě o kus dále. Jejich „slovní zásoba“ může činit až 250 slov a mohou vykazovat i zrychlení schopnosti učit se na základě předchozích poznatků, což u psů dosud nikdo neočekával.

Mezi nejuniverzálnější pracovní plemena využívaná velmi často armádou patří velmi učenliví němečtí a belgičtí ovčáci.  |  Kredit: Wikimedia Commons – Public Domain

Čtyři další Corenovy studie zjišťovaly, jak psi dokážou řešit prostorové problémy v experimentech typu bludiště. Ukázalo se, že si dovedou zapamatovat polohy pamlsků, vymyslí nejrychlejší cestu k žádanému cíli, zvládnou manipulaci s jednoduchými mechanismy a rozumí smyslu slov a symbolickému pojetí – leckdy jen na základě pozorování lidí kolem sebe.

Mnoho podob inteligence

„Inteligence“ je však velmi ošidný termín svádějící k unáhleným závěrům. Chrt dokáže v obrovské rychlosti koordinovat pohyb a zakousnout zajíce, k čemuž byl šlechtěn, může však mít problém strčit do pootevřených dveří, aby si je otevřel, a radši počká na páníčka. Každé plemeno proto disponuje poněkud jiným typem schopností a obtížné jednotlivé rasy mezi sebou srovnávat či jednoznačně definovat, co si vlastně pod „inteligencí“ představujeme. Coren ve svých pracích popisuje tři typy inteligence: instinktivní (chování, pro něž byl pes šlechtěn), adaptivní (schopnost řešit problémy na základě předchozích poznatků odpozorovaných z okolí) a pracovní, kterou je možné porovnávat se školním vzděláváním u lidí – v případě psů jde například o postupný výcvik poslušnosti.

Špičkoví běžci lovící zrakem – chrti | Kredit: David Merrett, Wikimedia Commons – CC BY 2.0

„Nejchytřejší“ plemena

Na základě poslední složky je možné vytipovat plemena, která se učí snáze. Takto vznikají i oblíbené žebříčky psí inteligence, je ovšem zřejmé, že část psích dovedností při jejich sestavování zcela ignorujeme. Pomyslnému inteligenčnímu žebříčku kralují border kolie následovány pudly a německými ovčáky. Další v pořadí jsou podle Corena zlatí retrívři, dobrmani, šeltie a labradoři. Je však třeba vzít v úvahu, že některá plemena nebyla testována vůbec a jiná naopak vynikají v úplně jiných oborech. Naučit border kolii vlézt do nory, přeprat zde lišku a vytáhnout ji ven se vám pravděpodobně nikdy nepodaří. Není tedy od věci si uvědomit, že neumí-li kamarádův pes totéž, co můj, neznamená to, že by byl automaticky hloupější. Výsledné chování značně ovlivňuje výchovný přístup, dědictví předků i individuální talent – úplně stejně jako u psích páníčků.

Pastevečtí psi pracují sami za sebe. | Kredit: Don DeBold, Flickr – CC BY 2.0

A na závěr jednoho velice šikovného pejska: Jack Russel terér jménem Magpie (Straka) a jeho kousky v televizní show:

Zdroj: ScienceDaily.com, YouTube

 

Olga Hušková

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago