Categories: Lidé a příroda

Klisna s hříbětem se v neděli vrátila ke stádu

Published by
ZOO Magazín

Stádo divokých koní v Milovicích je opět kompletní. V neděli v podvečer se k němu připojila klisna Sgurr s hříbětem. Transport je přivezl před sedmnáctou hodinou. Za přicházejícího soumraku z přepravního boxu nejdříve vyšla klisna, ke které se po chvilce připojilo i hříbě, které chvíli váhalo, zda se po šikmé plošině pustit za matkou.

Kredit: Česká krajina, o.p.s.

Po návratu se obě hned vydaly přes pastvinu ke stádu. První kontakt proběhl v klidu, přestože nemusel být bez rizika. Ostatní klisny se totiž mohly pokusit využít oslabení Sgurr a snažit se ji přeskočit v hierarchii. Rovněž hřebec po několika dnech nemusel hříbě do stáda přijmout. „Zatím to vypadá, že návrat klisny s hříbětem zpět ke stádu nebude doprovázen zvýšenou agresivitou,“ uvedla Martina Komárková z Karlovy univerzity a Výzkumného ústavu živočišné výroby, která v Milovicích koordinuje etologický výzkum koní.

Klisna byla od sobotního večera hospitalizována na specializované klinice, kam byla převezena v kritickém stavu. Hříbě, které se narodilo 22. října a je na ní zcela závislé, muselo jet s ní.

Kredit: Česká krajina, o.p.s.

Ani po návratu není další vývoj bez rizika. Především u hříběte hrozí, že se mohlo při pobytu mezi dalšími nemocnými zvířaty mohlo nakazit některou z rezistentních bakterií odolných proti dezinfekcím i běžným léčivům. Samozřejmě teoreticky hrozí i přenos nemocí do stáda.

„Na tomto případu je vidět, jak složité je vrátit věci do původního stavu, pokud člověk nějakým nevhodným zásahem naruší přirozené procesy fungující v přírodě,“ upozornil Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česka krajina.

Příčinou vážných zdravotních potíží, které klisnu málem stály život, bylo s největší pravděpodobností přikrmování pečivem od nedisciplinovaných návštěvníků. „Přitom by měla platit jednoduchá zásada slušného chování – totiž že cizí zvířata se nekrmí. Nikdy a ničím, ani jablkem, ani zeleninou, ani trávou, ani půlkou rohlíku, které dítěti vypadne z kočárku. Opravdu ničím,“ apeluje Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích. „Je to jako krmit bez vědomí rodičů cizí děti,“ dodává Miloslav Jirků.

Kredit: Česká krajina, o.p.s.

Podle něj patří porušování zákazů krmení k fenoménům zejména ve střední Evropě a zvláště v České republice. „Kolem pastviny divokých koní v Milovicích pravidelně sbíráme obaly od různých cukrovinek, obložených baget s majonézou, sušenek, i umaštěné obaly od svačin. S hrůzou myslíme na to, kolik z těchto život ohrožujících „laskomin“ může skončit koním v žaludku,“ dodává Miloslav Jirků.

Se stejným problémem se potýkají tradičně i tuzemské zoologické zahrady a chovatelé koní a jiných zvířat. „Přitom jde o činnost ohrožující samotné návštěvníky. Koho někdy kousl, nebo kopl kůň, nezapomene na to do smrti a mnohdy si odnese památku na celý život. Ani roztomile působící kůň není houpací koník a dokáže člověka či neukázněného psa zabít jediným kopnutím,“ varuje Miloslav Jirků. Koně mají velmi kvalitní chrup a silné čelisti, jediným kousnutím mohou ve zlomku vteřiny nadosmrti zmrzačit.

Navíc zvířata přikrmovaná návštěvníky ztrácejí z lidí respekt a stávají se nebezpečnými. „Kolegové z Británie, odkud koně přišli, při vyprávění, jak u nás návštěvníci koně krmí, jen nechápavě vrtěli hlavou. Podobné neukázněné chování neznají ani v Holandsku, Švédsku či Polsku. Proto tam mohou mít návštěvníci mnohdy volný vstup i přímo na pastviny,“ porovnává Miloslav Jirků.

Léčba a péče o koně je nesmírně nákladná a s nejistým výsledkem. Veřejnost může Sgurr podpořit v jejím zápase o přežití zasláním finančního daru na sbírkové číslo účtu 2100540679/2010 nebo zasláním dárcovské zprávy DMS KRAJINA na číslo 87 777.

Zdroj: Česká krajina, o.p.s.

ZOO Magazín

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago