Prodej tradičních suvenýrů turistům představuje pro místní obyvatele indonéských ostrovů jistý zdroj obživy. I přes celosvětový zákaz je stále jednou ze surovin želvovina, která stojí kriticky ohrožené mořské želvy život. Designerská soutěž Kokos místo želvy chce nabídnout udržitelnou alternativu.
Jedete na dovolenou a chcete si přivézt exotický suvenýr. Koupili byste si tradiční přívěsek z želvoviny? Víte, že mořskou želvu je potřeba opéct nad ohněm, abyste si tretku za 30 korun mohli odvézt domů? A pak Vám ji na letišti zabaví a navíc dostanete pokutu. Želva to nepřežije, druhý krunýř ji už nenaroste, často umírá na popáleniny a infekci velmi dlouho.
Aby místní řemeslníci měli alternativu k želvovině a mohli nabízet moderní a prodejné suvenýry, vznikla v rámci projektu Chráníme mořské želvy soutěž Kokos místo želvy. Mladí designéři navrhovali výrobky z kokosového ořechu, které by mohly nahradit tradiční suvenýry vyráběné doposud z želvoviny.
„Výroba skládačky mi zabrala s pomocí vrtáčku, lupenkové pilky a brusky asi dvě hodiny, ale věřím, že místní řemeslníci to ještě lépe a rychleji,” říká vítěz soutěže David Vašina. Na druhém a třetím místě se umístili František Novák a Marie Szostková.
Soutěž dopadla úžasně, vznikla řada nádherných a užitečných věcí, které vycházejí ze skořápky kokosového ořechu a které by mohly oslovit turisty toužící po suvenýru z dovolené v exotických zemích dálného Východu.
Co si tedy budete moct z kokosu pořídit? Motýlka k obleku, hřeben, reproduktor k mobilnímu telefonu, prostorový hlavolam, krásné šperky, náušnice a přívěsky, lampičku a spoustu jiného.
„Snažila jsem se tvořit předměty, které nějak připomínají moře: přívěsek ve tvaru mořského koníka, mušle, nebo právě mořské želvy, lampičky vrhající obraz želvy, přívěsky, a korálky,” říká účastnice soutěže a doktorandka Přírodovědecké fakulty v Praze Lucie Buchbauerová.
Vítězové soutěže se vydají začátkem července na Borneo, kde své výtvory a jejich výrobu představí místním řemeslníkům a vyzkouší si prakticky i ochranu želv na ostrovech spravovaných projektem Chráníme mořské želvy.
Autorka projektu Chráníme mořské želvy a bioložka Hanka Svobodová doufá, že výrobky z kokosu nabídnou jak alternativu k želvovině a tím pádem výdělky pro místní a život želvám v jednom, tak i finance na chod projektu samotného.
„Doufám, že se díky modernímu designu našich soutěžících podaří výrobky dovézt i do Evropy a prodávat je. Navíc se díky soutěži k projektu přidala řada nových lidí, kteří mají zájem pomoci,” dodává Hanka Svobodová.
Kokosové výrobky můžete vidět do konce června každý den od 10 do 19 hodin ve studiu Navarila v Haštalské ulici č. 8 na Praze 1. Jeho majitelka a módní návrhářka Martina Nevařilová s nápadem uspořádat soutěž pro mladé designery přišla po vlastním pobytu v Indonésii, nakonec i celou soutěž zorganizovala.
Finančně soutěž Kokos místo želvy podpořila cestovní kancelář China tours a škola potápění NemoDiving.
Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…
Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…
V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…
Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…
Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…
Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…