Categories: Zoologické zahrady

Královédvorská zoo odchovala vzácné drily

Published by
Michal Peterka

V lednu letošního roku se královédvorské zoo povedl mimořádný chovatelský úspěch. Během osmi dnů se narodila dvě mláďata drilů černolících (Mandrillus leucophaeus). Odchov je unikátní i tím, že otcovství není jasné, ve skupině jsou dva samci, kteří se tolerují.

Mládě drila černolícího | Kredit: © Simona Jiřičková, Zoo Dvůr Králové

Jedna ze samic s mládětem | Kredit: © Simona Jiřičková, Zoo Dvůr Králové

První mládě se narodilo 11. ledna samici Kebale. „Zpočátku jsme se obávali, zda se bude samice Kebale o potomka starat. Přestože je to zkušená matka, v prvních dnech po porodu pokládala malého samečka často vedle sebe na zem, což nebývá zvykem. Nakonec však vše dobře dopadlo a mládě je v pořádku,“ popisuje situaci kurátor primátů Michal Podhrázský. Druhé mládě se narodilo samici Kumasi dne 18. ledna, ta se od začátku chovala jako správná matka.

S otcem je to trochu složitější. Dvorská skupina je v tomto ohledu unikátní. Ve skupině se totiž tolerují dva dospělí samci – dominantní Chepo a podřízený Ricardo. Páření se však zúčastňují oba. Když Chepo odejde z dohledu, samice se samy nastavují Ricardovi. „Kebale i Kumasi pářili oba samci, proto nemáme jistotu, který z nich je otcem,“ vysvětluje Michal Podhrázský.

Dril ve volné přírodě

Tlupy žijící ve volné přírodě mají pevně stanovenou hierarchii. Skupiny tvoří nejčastěji 20 až 30 jedinců a jsou vždy vedeny jedním dominantním samcem. Ten je zpravidla otcem většiny mláďat, zatímco slabší samci bývají vytlačeni na hranici teritoria skupiny.

Dril je primátem z čeledi kočkodanovitých, je charakteristický úzkým nosem v sytě černé tváři a strašidelným výrazem. Obývá podobně jako jeho mnohem barevnější příbuzný mandril rýholící pralesy rovníkové Afriky. Jeho černý obličej připomíná afrického šamana, menším návštěvníkům zase čerty.

Kumasi a Kebale se svými mláďaty | Kredit: © Simona Jiřičková, Zoo Dvůr Králové

Samci bývají velcí zhruba 80 cm a váží přibližně 30 kg, samice jsou přibližně poloviční. Drilové mají ve tvářích speciální lícní vaky, do kterých si ukládají potravu. Jsou to všežravci, ale rostlinná složka v jejich stravě ale převažuje.

Ve volné přírodě žije dril hlavně v lesích na pobřeží stojatých vod, v kopcích do 1000 metrů nad mořem a také v krajinné mozaice lesů a savan. Je přímo ohrožen vyhubením, protože jeho hlavní oblast výskytu byla silně odlesněna, je také hojně loven kvůli masu, a to často po celých tlupách. Počet zvířat ve volné přírodě je odhadován na několik tisíc jedinců, vyskytují se na poměrně malém území v hraniční oblasti Kamerunu a Nigérie a na ostrově Bioko.

Mláďata drilů jsou, jako všechna mláďata, velmi roztomilá. | Kredit: © Simona Jiřičková, Zoo Dvůr Králové

Skupina drilů tvořená dvěma samci, dvěma samicemi a třemi mláďaty (sameček Takamanda a dvě samičky) přišla do Zoo Dvůr Králové v létě minulého roku z německého Frankfurtu. Obydlili bývalou expozici lvů, která se nachází naproti Lvímu safari. V minulosti drily chovaly také pražská, liberecká a ostravská zoo.

Zdroj: Zoo Dvůr Králové

Michal Peterka

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago