Ohrožené druhy

Luskouni – 2.díl: Ohrožení a vymírající

Published by
Olga Hušková

Jak jsme psali v prvním dílu, luskouni se hodně podobají mravenečníkům, ale příbuzní s nimi nejsou. Pouze zabrali ve starém světě stejnou ekologickou niku jako mravenečníci ve světě novém. Mravenců a termitů mají luskouni dostatek, obránit se dravcům umějí také. Bohužel jejich největším predátorem je člověk, který ničí jejich prostředí, jí je a touží po jejich šupinách, i proto se dnes řadí k ohroženým a kriticky ohroženým druhům.

Luskoun bělobřichý (Manis tricuspis) – stejně jako ostatní stromové druhy disponuje ovíjivým ocasem.
Kredit: Justin Miller at Pangolin Conservation, in St. Augustine, FL – CC BY-SA

Jak žijí luskouni

Kriticky ohrožený luskoun ostrovní patří ke stromovým druhům. Kredit: Piekfrosch, Wikipedia – CC BY-SA

Celkově rozlišujeme osm druhů luskounů ve třech rodech. Rozdělili se spravedlivě: čtyři druhy obývají Afriku, čtyři další najdeme v Asii. Velikost luskounů se liší od 30 do 100 cm, stromové druhy disponují ovíjivým ocasem sloužícím ve větvích jako pátá končetina. Pro asijské luskouny jsou typické viditelné ušní boltce a tuhé chlupy při bázi šupin.

Luskouni žijí samotářsky a potkávají se jen v období páření. Po pěti měsících březosti rodí samice až 3 mláďata, obvykle však jen jediné. Svého potomka později vozí na hřbetě podobně jako samice mravenečníků. Novorozený luskoun má šupinky měkké, tvrdnou teprve po několika dnech. V případě nebezpečí skryje samice mládě na břiše a rozprostře kolem ochranný bodlinatý vějíř šupin.Mláďata zůstávají s matkou do věku dvou let, mají-li v životě štěstí, mohou se dožít dvacítky.

Lov, pytláctví a ohrožení

Vzhledem k nepočetným vrhům, zabíjení lidmi kvůli chutnému masu, šupinám – pro jejich údajně magické, léčivé a afrodisiakální účinky jsou šupiny velmi žádané v tradiční čínské medicíně – a destrukci přirozeného prostředí patří luskouni mezi ohrožené druhy zvířat. Dva druhy asijských luskounů – luskoun ostrovní (Manis javanica) a luskoun krátkoocasý (Manis pentadactyla) jsou dokonce řazeny mezi kriticky ohrožené.

Podle výzkumů Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy patří luskouni mezi nejoblíbenější (a nejhezčí) zvířata v očích domorodých Afričanů. To však bohužel k jejich záchraně nestačí. Šupinaté luskouní kabátky v posledních letech stále získávají na ceně a citelně stoupá počet upytlačených zvířat. Kilogram luskouních šupin se prodává za 600 až 1000 dolarů, maso je ještě dražší. Sympatickým luskounům hrozí osud nosorožců, jejich roztomilost ve srovnání s balíkem peněz bohužel na pytláky a překupníky nepůsobí:

Martin Hega, vedoucí projektu na ochranu divoké přírody v Gabunu ve videu níže říká: „U nás v Gabunu luskouny jíme, jíme jejich maso, šupiny zahazujeme. Ale mají o ně zájem překupníci, říkají, že jsou to afrodiziaka a mají další účinky. Ale to nemá nic společného s naší kulturou.“

Muž, který luskouna právě jí, k tomu říká: „Vím, že luskoun je chráněný druh, ale jím ho, protože ostatní ho jedí. Když někdo říká, že je chráněný, je to jen slogan, nerealistické přání s žádným důsledkem. Proč bych si měl luskouna odepřít? Prostě ho jím.“

Předchozí díl: Luskouni – 1. díl: oživlé tropické šišky

Zdroj: Wikipedia, onca.org.uk

 

Olga Hušková

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago