Lidé a příroda

Mýty o yettim? Údajné pozůstatky pocházejí z medvědů i psa, tvrdí studie

Published by
Nikola Sedloňová

Existoval takzvaný sněžný muž, tvor podobný člověku, jenž má podle mýtů obývat Himaláje? Vědci se stále nemohou shodnout. S novou teorií přišla studie publikovaná v Proceedings of the Royal Society B. Výzkumníci podrobili zkoumání různé vzorky, jako jsou chlupy či zuby, které mají údajně pocházet z yettiho. Podle výsledků byly však tyto „důkazy“ částmi těl různých druhů himalájských medvědů nebo dokonce domácích psů.

Příběhy o bájném sněžném tvorovi se vyprávějí zejména v odlehlých himalájských oblastech už po mnoho generací. | Zdroj: Flickr.com

Legenda o strašlivém tvoru, pojmenovaném yetti, je opět o kousek vzdálenější pravdě. Vědci v čele s Charlotte Lindqvistovou z University at Buffalo v New Yorku zanalyzovali DNA z různých domnělých pozůstatků yettiho: chlupy, zuby či výkaly. Vzorky získali z muzeí i soukromých sbírek. Jedním z nich byl například údajný kousek kůže z yettiho, který se stal náboženskou relikvií v klášteře.

Výzkumníci došli k tomu, že se jedná o vzorky z různých druhů opravdových zvířat. Například zkoumaný zub pocházel z domácího psa, další vzorky se vztahovaly k himalájským a tibetským poddruhům medvědů a také k medvědu ušatému. „Analýza domnělých vzorků yettiho ukazuje spojení mezi mýty o vzácném divokém muži a opravdovým stvořením, které někdy může být děsivé,“ řekl pro National Geographic Ross Barnett, evoluční biolog a expert na starověkou DNA z University of Copenhagen v Dánsku.

Vzorky kožešin

Lindqvistová se do zkoumání záhad o yettim pustila proto, že ji lákalo vědecké neporozumění této otázce. Zúčastnila se v roce 2004 výzkumu čelistní kosti z ledního medvěda, která byla stará 120 000 let. Po deseti letech nalezla studii, která citovala tento výzkum a která spojovala onu čelistní kost ledního medvěda s yettim. Podle studie se dva vzorky kožešin z yettiho shodovaly s DNA starých ledních medvědů. Tým tvrdil, že kříženec ledního medvěda a medvěda hnědého může stále žít v Himaláji.

Protože se Lindqvistové toto tvrzení nezdálo, rozhodla se ho s týmem pomocí nového výzkumu prověřit. „Tato nová studie jasně potvrzuje, že testované vzorky údajného yettiho jsou skutečně od medvědů žijících v Himálajích a tibetském regionu,“ uvedl Bill Laurence, biolog z James Cook University v Queenslandu v Austrálii, jež se výzkumu Lindqvistové neúčastnil.

Jeden z „důkazů“o existenci yettiho pocházel z medvěda ušatého. | Zdroj: Wikimedia Commons

Legenda přežije

Studie také odhalila kus z rodokmenu zranitelných poddruhů medvědů ušatých. Tyto poznatky se budou dále hodit k zlepšení ochrany těchto zvířat. Nový rodokmen jejího týmu například naznačuje, že zatímco medvědi tibetští jsou úzce spjati s hnědými medvědy z Evropy a Severní Ameriky, kriticky ohrožení medvědi plaví jsou součástí starší linie. Ta se mohla oddělit od všech ostatních medvědů před 650 000 lety.

Podle Barnetta však navzdory těmto zjištěním bude legenda o yettim žít dál. „Mýty nemůžete přebít něčím tak hloupým, jako jsou fakta. Dokud lidé budou potkávat medvědy v oblastech, kam přirozeně nepatří, a dokud budou tato zvířata nechávat stopy ve sněhu, budou se vyprávět i příběhy o yettim,“ řekl Barnett pro National Geographic.

Zdroj: National Geographic

Nikola Sedloňová

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago