Novinky

Novinky v zoo: lemuři i vzácný daman

Published by
Kateřina Hlavatá

Zajímá vás, kdo čerstvě obohatil naše zoologické zahrady? Ať už jsou to přírůstky v podobě mláďat či nových příchozích, zvířata jsou to rozhodně zajímavá. A občas se jedná i o druhy velice unikátní!

Nově příchozí samičky lemura kata v pražské zoo. | Kredit: © Petr Hamerník, Zoo Praha

Novinky u lemurů v Praze…

V pražské zoo vzniká nová chovná skupina lemurů kata. Dorazily sem tři samičky, dvě z Paříže a jedna z Olomouce, které doplní nejmladšího samce. Ten jediný z původní pražské skupiny lemurů v zoo zůstává, ostatní jedinci putují do světa. Brzy se jejich skupina rozšíří i o další druh, a to lemury běločelé, které budou v Zoo Praha úplnou novinkou. Všichni se pak zabydlí v nové expozici – ta stávající totiž v současnosti prochází kompletní renovací. Obsahovat bude také nové parkosy, kmeny, na kterých mají návštěvníci možnost být s lemury v kontaktu. Ve venkovní expozici budou zvířata k vidění během jara příštího roku.

…i v Ostravě

Z nového lemura se radují také v Ostravě, konkrétně ze samičky druhu lemura mongoz. Jedná se o kriticky ohrožený druh, samic je navíc v lidské péči chováno velice málo a její získání tak nebylo vůbec jednoduché. Příchozí samice je pro budoucí ostravský chov velkou nadějí. U lemurů probíhá říje v průběhu podzimu a zimy, hned po příjezdu tak byla dvanáctiletá samička spojena s jedním z ostravských samců. Jejich „seznamovák” prý proběhl velmi nadějně. Ošetřovatelé tak doufají, že následující chovná sezóna bude úspěšná.

V evropské populaci druhu lemur mongoz se rozmnožuje jen několik samic. V letech 2006–2010 se dokonce nenarodilo žádné mládě. | Kredit: © Pavel Vlček, Zoo Ostrava

Světový unikát

V ostravské zoo se zabydluje ještě jeden nový druh, který je také velice jedinečný. Jedná se o damana pralesního, savce, který není chován v žádné jiné evropské zoologické zahradě. V těch světových se pak pravděpodobně vyskytuje pouze v Africe. Daman je blízkým příbuzným slonů, což může díky jeho malým rozměrům kdekoho překvapit. Jedná se o samotářské zvíře, které je aktivní převážně v noci. Zoo Ostrava získala hned dva páry, jeden mohou návštěvníci spatřit v Pavilonu evoluce, druhý zatím pobývá v chovatelském zázemí.

Chovatelský úspěch v Plzni

V plzeňské zoo popraskaly skořápky: narazit tu teď můžete na mláďata trnorepa ozdobného. Odchov tohoto agamovitého ještěra se zde povedl vůbec poprvé. Trnorep ozdobný je býložravec a v dospělosti dorůstá až do velikosti 30 cm. Z vajíček, nakladených v červenci, se vylíhlo 5 mláďat. Vidět je můžete v expozici inkubátorů a odchovu plazů.

V plzeňské zoo se poprvé povedlo odchovat trnorepa ozdobného. | Kredit: © ZOO Plzeň, Facebook

Mládě zlaté opičky

Pokud zavítáte do Zoo Jihlava, spatříte čerstvý přírůstek u lvíčků zlatých. Tento primát patří mezi nejvzácnější druhy drápkatých opic, ohrožen je především ničením brazilských pralesů. Ve volné přírodě žijí lvíčci v současnosti na pouhých 2 % svého původního výskytu. V Jihlavě je hledejte v pavilonu Hacienda escondido, který leží ve střední části zoo.

Krásně zbarvenému primátovi se zlatou hřívou se narodilo další mládě. | Kredit: © ZOO Jihlava, Facebook

Kateřina Hlavatá

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago