Novinky

Novinky v zoo: smrt hrocha Slávka a zrození kapybary

Published by
Nikola Sedloňová

Zoo-novinkám v uplynulých dvou týdnech jednoznačně dominovala smutná zpráva z pražské zoo: zemřel hroch Slávek. Zvíře, které se stalo symbolem nové naděje po povodních v roce 2002, uhynulo ve věku necelých 34 let. Mezi radostné zprávy ovšem patří narození kapybary vodní a počátek chovu dalšího kriticky ohroženého druhu v děčínské zoo.

Zemřel hroch Slávek, symbol povodní 2002

Hroch Slávek, který se dožil téměř 34 let, se v roce 2002 stal symbolem tehdějších povodní. Ty byly pro pražskou zoo velkým problémem a nesnadnou výzvou do budoucna. „Když tehdy voda zaplavila pavilon tlustokožců, asi nikdo nepředpokládal, že by v přízemí uvězněný hroch Slávek mohl přežít. Posléze ho však k všeobecnému překvapení objevili dobrovolníci živého a zdravého v prvním patře, v úzké chodbě nad sloní stájí. Nato vznikl i snímek, na kterém má Slávek svou širokou hlavu vystrčenou z okna pavilonu. Tahle fotografie nejenže obletěla svět, ale především přinesla naději, že podobně jako tisíciletou vodu přežil Slávek, vzpamatuje se z ní i celá pražská zoo,“ píše Miroslav Bobek na svém blogu. Slávek zemřel v sobotu 6. října.

Hroch Slávek na slavné fotografii pořízené během povodní. | Zdroj: blog Miroslava Bobka

Kriticky ohrožený druh v Děčíně

Zoo Děčín začala chovat nový kriticky ohrožený druh. | Zdroj: Zoo Děčín

Dobrou zprávou ovšem je, že návštěvníci děčínské zoologické zahrady mají možnost poznat v zoo zcela nový druh: klokánka králíkovitého. Zoo sestavila chovný pár, samec přicestoval ze Zoo Hluboká, samice z lotyšské Zoo Riga. „Jde o drobné zvíře, které neváží více než 1,6 kg. Délka těla se pohybuje mezi 30 až 38 centimetry. Klokánek králíkovitý je samotářským druhem a striktně nočním živočichem, dny tráví v hnízdě z trávy a kůry,“ vysvětlila mluvčí zoo Alena Houšková.

Zajímavostí je, že klokánek králíkovitý má takzvaný chápavý ocas. Na rozdíl od klokanů, kteří používají svůj ocas k udržení rovnováhy, může klokánek pomocí ocasu sbírat ze země různé předměty. To mu pomáhá například při stavbě hnízda. Klokánek králíkovitý býval kdysi hojný na suchých rovinách a pahorcích v celé Jižní Austrálii. Dnes se vyskytuje pouze v několika lesnatých oblastech na jihozápadě kontinentu. Může za to především rozvoj zemědělství, který ho připravil o příhodná stanoviště.

…a ještě jednou Děčín: malá kapybara

Zhruba v půlce září se v děčínské zoo narodilo mládě kapybary vodní. „Naše zoo se jejich chovu věnuje už pětadvacet let. Za tu dobu se zde narodilo celkem sedm mláďat, poslední dvě pak v roce 2015. Tento odchov ale skončil neúspěchem, nejenže samice druhý den po porodu uhynula, ale zoo po několika týdnech přišla i o obě mláďata. V loňském roce proto došlo k sestavení zcela nové chovné skupiny. Samce jsme dovezli z belgického Wild Animal Parku Mechelen v Planckendael a k němu dvě samice z německého Mnichova. Skupina si sedla a výsledkem je krásné mládě,“ uvedla mluvčí děčínské zoo Alena Houšková.

Kapybara vodní patří mezi zvířecí rekordmany. Je totiž největším žijícím hlodavcem na světě. Je to zvíře, které najdete vždy blízko u vody. Je výborným plavcem a dovede se i potápět. Vodní prostředí vyhledávají kapybary nejen jako oblast s bohatým travním porostem (název „kapybara“ má původ v nářečí indiánského kmene Guarani a znamená „pán trávy“), ale i z termoregulačních důvodů, neboť na souši se jejich mohutné tělo rychle přehřívá.

Malá kapybara se narodila v Děčíně. | Zdroj: Zoo Děčín

Zdroj: Zoo Děčín, Zoo Praha, blog Miroslava Bobka

 

 

Nikola Sedloňová

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

1 rokem ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago