Novinky

Novinky v zoo: kulan, mara či psi pralesní

Published by
Kateřina Hlavatá

V zoologických zahradách rozhodně nespí na vavřínech. Důkazem je toho i dnešní článek, který přináší další přehled novinek z jejich zvířecí říše. Pojďme se podívat, jak se proměnila tentokrát.

Samička kulana, která se narodila v plzeňské zoo, dostala jméno Ema. | Kredit: © Kateřina Misíková, Zoo Plzeň

Plzeňské přírůstky

Víte, o které zvíře se jedná, když se řekne kulan? Řeč je o jednom z poddruhů asijského divokého osla, kterého můžete v současnosti potkat na jediném místě v Česku, a to v Plzni. Nedávno tu přišla na svět samička, která se stala třetím odchovaným mládětem kulana ve zdejší zoo. V celé Evropě chová tento druh 30 zoologických zahrad.

Dalšími přírůstky v plzeňské zoo jsou nandu pampoví. Dva potomci těchto pštrosů se tu vylíhli koncem června. Jedná se o první mláďata zdejšího samce, který byl do zoo přivezen teprve v minulém roce. O své potomky se však vzorně stará.

Mláďata nandu pampových. | Kredit: © Kateřina Misíková, Zoo Plzeň

Mara v Ostravě

Nové obyvatele spatří vaše oči v Ostravě. Z Prahy sem přicestovaly dvě mladé samice mary slaništní, hlodavce, který částečně připomíná zajíce, příbuzný je však s morčaty. Ve své nové expozici nejsou sami – obývají ji společně s kondory havranovitými a karančem jižním.

Vypadá trochu jako zajíc, že? Příbuzná s ním však mara není. | Kredit: © Zoo Ostrava

Samička kakadua palmového.
Kredit: © Zoo Praha

Novinky z Prahy

Dva významné ptačí úspěchy slaví chovatelé v zoologické zahradě v pražské Troji. Odchovat se tu podařilo nejen dvě mláďata dvojzoborožce nosorožčího, ale také kakadua palmového. První zmíněný odchov je výjimečným proto, že se jedná o jediná odchovaná mláďata tohoto ptáka v Evropě od roku 2015. Jejich matka, samice Markéta, je navíc evropskou rekordmankou v počtu odchovaných mláďat.

Potomek kakadua palmového je zase zcela prvním přirozeně odchovaným jedincem v rámci Unie českých a slovenských zoo. Podle velikosti a zbarvení již mohou chovatelé s jistotou říci, že se jedná o samičku. 

Nová mláďata spatříte v pražské zoo také u psů pralesních. Prozatím jsou opatrná a jejich matka na ně starostlivě dohlíží, pomalu se však začínají vzdalovat od své nory. Roztomilost jim tedy rozhodně nechybí!

Štěně psa pralesního v pražské zoo. | Kredit: © Petr Hamerník, Zoo Praha

Kdo uhádne, jaké mládě se vystavuje na fotografii? Jedná se o veverku kapskou, která se v Praze narodila společně s dalšími sourozenci. Tento druh veverek nežije na stromech, nýbrž na zemi, kde si hrabe podzemní chodbičky a doupata. Jejich výběh můžete spatřit u Afrického domu.

Jeden z potomků veverek kapských. | Kredit: © Zoo Praha

Za Kivou dorazil Lolek

Minulý týden jsme vám přinesli novinku o příjezdu samice lva konžského do Zoo Brno. Tentokrát dostane hlavní roli samec Lolek, který se již brzy stane jejím společníkem. Do brněnské zoologické zahrady dorazil v úterý a jeho původním domovem byla Zoo Gdaňsk. Jeho první chvíle v novém prostředí můžete spatřit ve videu. Lvi se do brněnské zoo vracejí po 14 letech a jejich nová expozice bude otevřena 26. srpna.

Nově utvořená kozí skupinka

Samci kozy šrouborohé se mimo jiné vyznačují typickými mohutnými rohy, které se spirálně stáčejí nahoru. V děčínské zoo jste samce tohoto druhu mohli doposud spatřit samotného, to se však změnilo. Doplnily ho tu dvě mladé samičky, které přijely z Berlína. Navštívíte je všechny společně?

Samičky kozy šrouborohé. | Kredit: © Zoo Děčín

Potomek slavných myší

Hvězdný pár velemyší obláčkových z Ústí nad Labem, Willam a Kate II, spousta z vás asi dobře zná. Na začátku července tu tito hlodavci přivedli na svět mládě. Jedná se o druhého potomka, který se ve zdejší zoo této dvojici narodil.

Mládě velemyši obláčkové narozené v Ústí. | Kredit: © Ústí nad Labem, Facebook

Kateřina Hlavatá

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

1 rokem ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago