Novinky

Novinky v zoo: pálení rohoviny a mládě vzácného gibona

Published by
Nikola Sedloňová

V českých zoo se minulý týden pořádala protestní akce proti černému trhu s rohovinou a byla uvítána nová mláďata. Kde se podařilo vyfotit albinotického klokánka a jak se má nové mládě gibona bělolícého?

Mládě vzácného klokana se narodilo v Táboře. | Foto: Zuzana Gabrielová

Fotky albinotického klokánka

V Zoo Tábor se letos rozrostla albinotická klokaní rodina. K otci Skippymu, který obývá zahradu již pět let, se v loňské zimě připojila partnerka a nyní spolu mají mládě. „Samice pochází z Německa, do zoo jsme ji přivezli na konci loňského roku. Prakticky ihned si padli s naším samcem do oka a už v dubnu jsme poprvé pozorovali mírné vzdouvání vaku samice, což značilo jediné – můžeme se těšit na nový přírůstek,“ říká hlavní zoolog Zoo Tábor Ondřej Kott.

Malý klokánek se zatím nejčastěji schovává u matky. | Foto: Zuzana Gabrielová

V těchto dnech tráví většinu času mládě ve vaku u své matky, stále častěji se ale vydává i mimo něj na první nesmělé prohlídky svého táborského domova. „Vývoj klokanů je velmi specifický. Mláďata se rodí extrémně nevyvinutá, jde v podstatě o zárodek vážící jeden gram a veliký kolem jednoho centimetru. Mládě proto vývoj dokončuje ve vaku samice, která ho nosí až 40 týdnů. Během pobytu ve vaku prodělá malý klokan v podstatě celý svůj vývoj a zvýší svou hmotnost 2000krát,“ upozorňuje Kott. Fotky nového přírůstku pořídila v táborské zoo Zuzana Gabrielová.

Ve Dvoře Králové se pálily rohy nosorožců

Zabránit obchodu s rohy nosorožců se pokusila zoo ve Dvoře Králové. V úterý devatenáctého září spálila 33,5 kilogramů rohoviny pocházející z pěti druhů a poddruhů nosorožců nejen z dvorské zoo. Akci navštívil uznávaný keňský ochranář a antrolopog Richard Leakey.

Pálení rohů se konalo ve stejný den, kdy byla naplánována kontroverzní dražba rohoviny v Jihoafrické republice. Tamní soud ji povolil soukromému chovateli nosorožců. Rohovina se prodává především na černém trhu v Číně a Vietnamu, protože je cennou složkou tamní tradiční medicíny. Podle vědců však léčebné účinky nemá. „Nedívejte se na to jako na pálení peněz, ale tak, že si kupujeme budoucnost. Budoucnost našich nosorožců. Já, jako Keňan, vám vzdávám hold za to, co děláte,“ citoval Richarda Leakeyho z akce ve Dvoře Králové server Idnes.cz.

Samice kabara pižmového v Ústí nad Labem

K samci kabara pižmového, kterého chová ústecká zoo od prosince 2015, přibyla v polovině září samička. Narodila se v červnu loňského roku v Zoo Lipsko, která jako jediná v Evropě tento druh rozmnožuje.

Nová samice pochází z Lipska. | Foto: archiv Zoo Ústí nad Labem

Druhé mládě gibona

Pár gibonů bělolících, samec Samun a samice Beaut, přivedli na svět v Ústí nad Labem svého druhého potomka. Mládě se narodilo 11. září. Je menší než obvykle, ale zdravé a podle webových stránek ústecké zoo se chová Beaut jako ostřílená matka.

Prvním mládětem toho páru je gibon Rio, jež se narodil v létě roku 2015. Pohlaví je zatím stále neznámé. Jedná se už o druhou generaci gibonů bělolících, která se narodila v ústecké zoo – samice Beaut zde přišla na svět v roce 2006. Giboni bělolící jsou kriticky ohroženým druhem, rychle totiž mizí pralesy v jihovýchodní Asii, které jsou jejich přirozeným prostředím.

U mláděte se ještě dlouho nebude znát jeho pohlaví. | Foto: archiv Zoo Ústí nad Labem

 

Nikola Sedloňová

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

1 rokem ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago