Zoologické zahrady

Novorozený hrabáč v Praze. V Africe by byl vážený a uctívaný

Published by
Denisa Bartůňková

Poměrně dlouhé čekání na narození mládě hrabáče z pražské zoo skončilo ve čtvrtek 25. února. První termín porodu měla samice Kvída už v polovině února. Zpoždění ale podle ošetřovatelů nebylo na škodu, mládě se narodilo s přiměřenou porodní hmotností, je aktivní a bez problémů saje mléko. Pražská zoo tak může slavit a my si na jeho počest tento druh trochu přiblížíme. 

Novorozené pražské mládě hrabáče kapského. Kredit: Miroslav Bobek, Facebook Zoo Praha

Anglický název pro hrabáče kapského Aadvark pochází z afrikánštiny a dá se vyložit jako podzemní sele. V minulosti byl tento savec občas s prasaty zaměňován pravděpodobně kvůli řídkému osrstění, prosvítající růžové kůži a zhruba podobné velikosti. Hrabáči jsou endemity v subsaharské Africe a pravděpodobně zanechal svou stopu i ve staroegyptksé mytologii.

Podoba s bohem?

Někteří lidé věří, že Setha, bůh pouští, moří, válek a temnoty má hlavu hrabáče. Afričtí obyvatelé si totiž hrabáče velice vážili pro jeho nebojácnost při získávání potravy. Tu tvoří převážně mravenci a termiti, které vyhrabává pomocí velkých nohou s ostrými drápy. Během pár vteřin je schopný termitiště zcela rozbořit.

Dospělý jedinec hrabáče kapského a jeho typické znaky – protáhlý čenich a dlouhé uši. Kredit: Matteo De Stefano/MUSE, Wikimeda Commons, CC BY-SA 3.0

Rozorané mraveniště a termitiště bývají zpravidla jedním z mála vodítek, která dokazují přítomnost hrabáčů na daném území. Přes den je schovaný v podzemních norách a aktivní jsou zejména v noci, kdy si shání potravu, kterou loví podobně třeba jako mravenečník lepkavým dlouhým jazykem. Dlouhé má i blanité uši, které pomáhají hrabáčovi regulatovat teplotu a rozšířený čenich s širokými nozdrami.

Zrak nepotřebuje

Čich je spolu se sluchem pro hrabáče velice důležitý a slouží jim k orientaci, protože oči má velice malé a zrak slabý. Vzhledem ke svému způsobu života ho ale příliš nepostrádá. Když v noci putuje za potravou, pohybuje se velice pomalu. I přes to ale dokáže urazit až 5 kilometrů za noc. Také se umí udržet díky silnému svalnatému ocasu na zadních nohou.

Když se hrabáč takto vzpřímí, vynikne jeho poměrně velká délka – tělo může měřit až 160 centimetrů a váží kolem 80 kilogramů. Na zdaní končetin se staví i v případě ohrožení, kdy se snaží zastrašit nepřítele. Pokud tato strategie nevyjde, lehle si na záda a seká kolem sebe drápy nebo se pokusí schovat v noře, kterou za sebou uzavře.

Společnost nevyhledávají

I přes noc nechává hrabáč ve vchodě jen malý průduch, aby ho nepřekvapil nevítaný návštěvník. Nora je jen tak malá, aby s tam přesně vešlo jedno zvíře. Hrabáči jsou totiž samotářští živočichové, kteří se setkávají většinou jen v době páření. Doba říje se liší v závislosti na místě výskytu zvířete, na severní polokouli je od března do dubna a na jižní od řijna do prosince. Samice bývá březí sedm měsíců a v noře rodí většinou jen jedno slepé mládě.

Hmotnost novorozeného mláděte se pohybuje kolem 1,8 kilogramů, tudíž pražský čerstvě narozený hrabáč měl naprosto běžnou a ideální porodní váhu. Sát mléko bude zhruba další 3 až 4 měsíce. Pokud by žilo mládě ve volné přírodě, do šesti měsíců by se zcela osamostatnilo a přestěhovalo do vlastní nory. V zajetí však život zvířat funguje jinak, a tak i délka jejich života bývá delší. V zoologické zahradě se hrabáči dožívají až 23 let, přičemž ve volné přírodě většinou maximálně 18 let.

Zdroje: Zoo Praha Lexikon zvířat, Zoo Praha Aktuality, Afrika online, Wikipedie 

Denisa Bartůňková

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

1 rokem ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago