Novinky

Po evropských zoo za koalou medvídkovitým

Published by
Martin Čermák

V dnešním článku dostane prostor jedno z nejznámějších australských zvířat – koala medvídkovitý. Napříč Evropou je chován v několika zoologických zahradách. Kam vyrazit, pokud byste se na tohoto vačnatce rádi podívali?

Koala medvídkovitý v zoo v Edinburghu. Najdete mládě? 🙂 | Kredit: Sam Foles, Flickr – CC BY 2.0

Na úvod si řekněme něco málo k samotnému druhu. I přesto, že koala medvídkovitý (Phascolarctos cinereus) je mezi lidmi často nazývá jako medvídek koala, patří do podtřídy vačnatců, stejně jako například klokani nebo jeho (pravděpodobně nejbližší) příbuzní vombati. Háčkem bývá i skloňování samotného jména koala – často dochází k mylnému užití ženského rodu, jediná správná varianta je však „ten koala“.

Jako spoustu jiných zvířat, i koaly bohužel potkal těžký osud. Na začátku 20. století byli téměř vyhubeni, především kvůli jejich kožešině. Naštěstí však zasáhla australská vláda a začala s jejich důslednější ochranou, i tak ale z původně miliónové populace žije dnes ve volné přírodě maximálně 100 tisíc jedinců.

Koala je kvůli své choulostivosti a potravní specializaci velmi zřídka k vidění v zoologických zahradách. Podobně jako pandy velké patřící Číně, tak i všechny mimo australští koalové stále patří Austrálii, která za ně ovšem nepožaduje takový ranec peněz. I zde je však předpoklad, že držitelé platí určitý poplatek, který je pak věnován na ochranu volně žijících koalů. Chov zapůjčených zvířat celosvětově koordinuje zoo v San Diegu, která sama chová více než 10 jedinců. V Evropě má jejich chov na starosti německá zoo v Duisburgu.

Koala medvídkovitý ve vídeňské zoologické zahradě. | Kredit: © Martin Čermák

Jak již bylo řečeno, hlavní komplikací v chovu tohoto druhu je jeho výhradní potravní specializace. Koalové se živí několika druhy blahovičníku, který není v evropských podmínkách jednoduché pěstovat. Ke komplikaci chovu může též přispívat velká plachost a lekavost těchto zvířat, případná neodborná manipulace pro ně může být velmi stresující.

První koala v Evropě byl v londýnské zoo, a to přibližně již kolem roku 1880. Současná evropská populace však započala svojí existenci až v roce 1991 v Zoo Lisabon. První úspěšný odchov zaznamenala v roce 1995 zoologická zahrada v Duisburgu.

Koala v Zoo Duisburg.
Kredit: Tuxyso, Wikimedia
– CC BY-SA 3.0

Kde na tyto medvídkovité vačnatce v Evropě narazíme?

Od roku 1991 žijí koalové v lisabonské zoologické zahradě, která je obdržela ze San Diega. K vidění je tu dodnes přibližně šest jedinců. Další zoo s těmito zvířaty najdeme v německém Duisburgu, která je současně jejich nejúspěšnějším evropským chovatelem. Mezi další místa, kde se povedlo koalu odchovat, patří také belgická zoo Planckendaelfrancouzská zoo Beauval a zoologická zahrada v britském Edinburghu.

Pokud bychom chtěli za koalou medvídkovitým vyrazit do zoologických zahrad co nejblíže České republice, vybrat si můžeme mezi zoo v Drážďanech, která ho chová od roku 2013, a zoo vídeňskou, kde mají nově sestavený pár. V neposlední řadě je potkáme v zoo v Madridu a od roku 2015 i v zoo v belgických Antverpách, kde se již podařil jeden odchov. K držitelům se přidala též zahrada v Budapešti, kde jsou mimo jiné k vidění ještě vzácněji chovaní australští vačnatci – vombati. Od roku 2016 pobývá jeden koala také v zoo v Lipsku.

Na koalu narazíte též v zoo v Budapešti. | Kredit: Hello world, Wikimedia – CC BY-SA 4.0

Z hlediska ohrožení je koala medvídkovitý veden jako druh zranitelný. I přes zvyšující se počet chovatelů je problém v relativně malé populaci i v příbuzenském křížení. Občas se díky tomu koaly stěhují do severoamerických zoo a naopak, naprostá většina nových chovatelů ale obdržela koaly z evropských odchovů. Donedávna téměř nedocházelo k přímému importu koal z Austrálie, to se ovšem změnilo minulý rok, kdy do stále proslulejší belgické zoo Pairi Daiza dovezli z Austrálie rovnou 3 samičky. Tímto krokem se do budoucna zvyšuje šance genetické rozmanitosti a udržitelného chovu. Pro zajímavost dodejme, že všichni evropští koalové patří ke queenslandskému poddruhu.

Zoologická zahrada Pairi Daiza má koaly až z Austrálie. | Kredit: Milagroenendijk, Wikimedia – CC BY-SA 4.0

V českých zoo koaly neuvidíte a do budoucna o jejich chovu nejspíše ani žádná z nich neuvažuje. V plzeňské zoo však najdete sochu tohoto zvířete a především hodně bohatou australskou kolekci chovaných druhů.

Martin Čermák

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago