Komerční prezentace

SOUTĚŽ: Ptáci našich vod a mokřadů

Published by
Robert Kostner

Máte někde poblíž vodní plochu? A poznáte aspoň některé ty kdákající, pištící a vřískající opeřence? Ve spolupráci s nakladatelstvím ALpress jsme pro Vás připravili soutěž o knížku Ptáci našich vod a mokřadů, kde si jednak můžete své znalosti otestovat, jednak knížku s CD vyhrát.

Do redakce nám nedávno dorazil vzorek knížky Ptáci našich vod a mokřadů od autorů Hannu Jännese a Owena Robertse od nakladatelství ALpress. Knížka je formátu A5 v pevné vazbě, na 60 křídových stranách představuje 80 vodních ptáků, které můžeme potkat více či méně běžně u nás. Součástí knížky je CDčko se zvuky, které tito vodu milující opeřenci vydávají. Prodejní cena na e-shopu Alpressu je 149 Kč.

Knížka je v podstatě atlas vodního ptactva, kde se u každého druhu dozvíte jeho charakteristické znaky, rozšíření a stupeň ohroženosti, druh potravy a způsob hnízdění. Co ale dělá knihu odlišnou od ostatních, je přiložený CD disk se zvuky – ke každému druhu je zde jedna stopa v délce cca 45 sekund.

Zvuky vlka a z pouti

Když jsem si CDčko pustil poprvé, měl jsem dojem, že autoři zřejmě nahrávali nejen u řek, rybníků a na břehu moře, ale také někde v chlívku, v lese, v zoo a na Matějské pouti. Zvuky pouťových frkaček jsou časté zejména u labutí a kachen, vrnění samice poláka velkého zní jako prasečí chrochtání. Potáplice severní vyje jako vlk – slyšet to někde u vody, tak zdrhám v domnění, že mi je smečka v patách. Slyšel jsem i spoustu gumových pískacích hraček a laserové výstřely z nějaké starší videohry.

Asi by bylo dobré vzít si přehrávač s sebou k vodě spolu s knížkou a dalekohledem, aby si člověk spojil živé ptáky a jejich zvuky s těmi vzorovými. Může to být ale také zábava pustit si s rodinou zvuky náhodně a zkoušet hádat, co by to asi tak mohlo být. Samotné CDčko pak může sloužit i jako relaxační hudba, jen se nesmíte leknout, když se po nějakém klidnějším pískání ozve najednou poněkud hlasitější zatroubení.

Soutěž

Tolik dojmy, ale teď už k soutěži. Vybrali jsme pro Vás čtyři zvuky vodních ptáků, označné písmeny A až D. Vaším úkolem bude přiřadit k nim správný druh a odpověď zaslat prostřednictvím webového formuláře. Ze správných odpovědí vylosujeme tři výherce, kterým pošle nakladetelství ALpress knížku Ptáci našich vod a mokřadů jako cenu.

Pták A:

Pták B:

Pták C:

Pták D:

Ptačí autoři zvuků výše:


ledňáček říční

orel mořský

potápka žlutorohá

bukač velký
(Foto: Marek Szczepanek, CC BY_SA)

Své odpovědi posílejte prostřednictvím tohoto formuláře.

Robert Kostner

Šéfredaktor

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

9 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

10 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

12 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

1 rokem ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

1 rokem ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago