Novinky

V břiše mrtvé velryby vědci našli 29 kg plastů

Published by
Olga Hušková

Nerozložitelný plastový odpad, který se ve velkém množství shromažďuje v oceánech, dělá lidstvu čím dál větší starosti. Jedním z příkladů jeho přímého škodlivého dopadu jsou uhynulé želvy, ryby a kytovci s vnitřnostmi zanesenými igelitovými sáčky. Podobný osud potkal i jednoho vorvaně z pobřeží Španělska.

I vorvani se mohou stát obětí plastových skládek v oceánech. | Zdroj: Wikimedia Commons

Pitva kytovce s nedobrými výsledky

Rozměrná těla mrtvých velryb se čas od času objevují na většině světových pláží. Někdy se jedná o zvířata, která zde uvíznou z důvodu problémů s orientací, jindy o uhynulé jedince, které vyplaví moře. Podobně tomu bylo i s mladým vorvaněm, který byl nalezen na jihovýchodním pobřeží Španělska 27. února. Odborníci však teprve nedávno publikovali znepokojivou zprávu o příčině smrti tohoto zvířete.

Během pitvy velryby bylo zjištěno, že vnitřnosti vorvaně vyplnilo obrovské množství plastového odpadu, který zvíře spolykalo při svých cestách oceánem. Celkově šlo o 29 kilogramů nastřádané cizorodé hmoty, která kytovci ucpala trávicí soustavu. Jednalo se o plastikové sáčky a tašky, barely, smotky provazů, skleněný materiál i hrubá vlákna z palmového dřeva. Příčinou smrti deset metrů dlouhého vorvaně byla podle vědců pravděpodobně peritonitida, tedy zánět pobřišnice. V důsledku zamotáním kusů odpadu do žaludku a střev nemohl zvířeti fungovat trávicí systém, posléze proto došlo k jeho infekci či zásadnímu poškození některé části trávicí trubice.

Skládky skryté v hlubinách

Podobné příklady názorně ukazují to, co nechceme vidět. Obrovské množství odpadu, který lidstvo vyprodukuje, ale nedokáže odklidit či zničit, se hromadí v oceánech. Podle odhadu vědců se ve slané vodě nachází již kolem 5 bilionů plastových kousků. K tomuto číslu, u nějž si stěží představíme příslušný počet nul (čtenáři prozradíme, že jich je 12), přibývá každoročně několik milionů tun odpadu.

Hlubiny oceánů se tak stávají skládkou, z které se zlomek celkového objemu pravidelně vyplavuje na pobřeží. Plasty se průběžně uskladňují také v trávicím systému zvířat, která jej polykají, ať už omylem, či záměnou za kořist (například u želv víme, že si plovoucí sáček mohou splést s medúzou, kterou se normálně živí). Plasty se potom, podobně jako jedy z chemické kontaminace, dostávají i do těl dalších živočichů nepřímo prostřednictvím potravního řetězce. Chemicky jsou tyto látky obvykle inertní, tedy nevytvářejí chemické sloučeniny. Mohou se však v trávicí soustavě zaklínit a způsobit úhyn, jako v případě zmiňovaného vorvaně.

Boj s plasty v mořských hlubinách bude pro lidstvo velkou výzvou. | Zdroj: Wikimedia Commons

Poradíme si?

Smutné události mají naštěstí i svou světlejší stránku – vedou k zamyšlení, co se situací můžeme dělat. Úředníci v oblasti Murcia, kde byla uhynulá velryba nalezena, motivují občany k boji proti plastům, úklidu pláží a veřejným debatám. O této problematice se čím dál tím více hovoří po celém světě. V Čechách sice moře nemáme, plasty však každý z nás používá každodenně. Buďme s nimi opatrní, používejme jich do nejméně a nezbytné obaly recyklujme. A buďme si vědomi hlubokomořských skládek, které v důsledku celosvětové plastové produkce kdesi v dáli vznikají.

Zdroj: Live Science

 

Olga Hušková

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago