Novinky

U medvědů grizzly v Děčíně – 1. díl

Published by
Kateřina Hlavatá

Medvěda grizzlyho bychom v naší zemi našli na jediném místě: v zoologické zahradě v Děčíně. Jen ta u nás totiž tato mohutná zvířata chová. Ve třech medvědích dílech se teď s nimi můžete seznámit. Jmenují se Míša a Helga a na severu Čech pobývají už pěknou řádku let – máme tak rozhodně o čem vyprávět.

Medvědi Míša a Helga jsou v Děčíně doma už 33 let. | Kredit: © Redakce ZOO Magazín

Děčínská zoologická zahrada se nachází v prostředí působivého lesoparku, ke kterému stačí zdolat jeden strmý kopec. Pokud se sem vypravíte na návštěvu, rozhodně neminete velký přírodní výběh v horní části zoo. Domov tu mají největší místní obyvatelé, medvědi grizzly: 34letá samice Helga a o rok mladší samec, jehož jméno zní Siegfried, v zoo mu ale od nepaměti neřeknou jinak než Míša. Ve volné přírodě se medvěd grizzly dožívá okolo 30 let, v zajetí je to pak okolo 35. Dvojice je tak už pár pěkných let v důchodu.

Medvěd grizzly je severoamerickým poddruhem medvěda hnědého. Od ostatních hnědých medvědů se odlišuje velmi dlouhými drápy a dlouhou lebkou, připomínající spíše medvěda ledního. Samec v přírodě obvykle dosahuje maximální hmotnosti 450 kg. Míša je tak ve srovnání s tím považován tak trochu za „nadprůměrného jedince“ – váží totiž asi o sto kilo více. Helga má okolo 350 kil. Oba medvědi se narodili v zoologické zahradě v Lipsku a do Česka přišli v říjnu 1983. Helze byl tehdy rok a tři čtvrtě, Míšovi pouhý tři čtvrtě rok. Pojďme nahlédnout do jejich života v Děčíně. Možná si je společně s námi zamilujete. 

Helga a Míša v roce 1983, kdy přišli do děčínské zoo. | Kredit: © Zoo Děčín

Ohlédnutí za rodičovskými léty

Současný výběh, ve kterém můžete Míšu s Helgou spatřit, nebyl v Děčíně jejich jediným domovem. Do roku 1997 bydleli v ubikaci, která byla oproti současné stavbě mnohem menší. I přesto se jim ale v tehdejším prostoru očividně dařilo, neboť tu dvakrát přivedli na svět mláďata.

Poprvé se tak stalo v lednu 1992, kdy se Helze narodila dvojčata, samec a samice. Mláďata medvědů grizzly jsou k hmotnosti a velikosti dospělého jedince drobounká, váží pouze několik dekagramů a rodí se (podobně jako třeba koťata) slepá. Helga se předvedla jako prvotřídní matka. Své děti starostlivě chránila, vychovávala i kojila. V její péči však mláďata zůstala pouze do konce března – samec totiž žil v sousední ubikaci oddělené pouze mřížemi. Ošetřovatelé tak měli strach, aby mláďatům neublížil. Pro potomky samec představuje potenciální nebezpečí a od samice se odděluje již před porodem.

Péči medvědice vystřídali ošetřovatelé. Mláďata tak byla odkázána na krmení z lahve.
Kredit: © Zoo Děčín

O dvojčata se proto následně v Děčíně pečovalo tzv. „na flašku“, tedy byla uměle dokrmována. Podávala se jim směs tvořená potravinami bohatými především na živočišné bílkoviny, tedy smetanou, vejcem, tvarohem či rozmixovaným ovocem a masem. Tehdy ještě neexistovaly přesné normy, krmení se tak připravovalo spíše selským rozumem.

„Trávili jsme u nich dny i noci. Spávala jsem s nimi na slámě a medvíďata se ke mě po ránu tulila,“ vzpomíná ošetřovatelka Zuzana Slouková. Dominantnější z dvojčat byla samice, která musela vždy dostat flašku jako první a byla pro ni schopna i kousnout. Když bylo mláďatům půl roku, měli jich v Děčíně už plnou náruč – vážila tehdy nějakých 35 kg. V té době přišel čas na odchod do nového domova, kterým se stala zoo ve Zlíně. Okolo roku 2000 se pak medvíďata z České republiky odstěhovala do Bulharska.

Druhý úspěšný odchov se podařil o dva roky později, v lednu 1994. Tentokrát přišla na svět dokonce trojčata, dvě samice a sameček. Podobně jako v prvním odchovu, i tentokrát byla mláďata po několika měsících od matky odebrána. V tomto případě o ně však již v Děčíně nadále nepečovali – ve stejný den odjela trojčata do nového domova v Polsku.

Narozená trojčata před cestou do Polska. | Kredit: © Zoo Děčín

A jak se mláďata od matky oddělují? Do venkovního výběhu se umístí dobroty, které se postupně posunují dále a dále od bezpečnostních dvířek. Ty se pak ve správnou chvíli zavřou a ošetřovatelé mohou medvíďata vzít. Odběr pro matku bohužel nebývá jednoduchým. Především v prvním případě nesla Helga odloučení špatně. Na svá mláďata neustále volala, ta se jí navíc ozývala zpátky z nedaleko vzdálené expozice, ve které byla umístěna. Rodinný stesk ustal zhruba po týdnu.

Loučení bylo těžké nejen pro Helgu, odjezd medvíďat prožívali i ošetřovatelé. Několikaměsíční věk je však jediné období, kdy s medvědy přijdou do přímého kontaktu. Stejně jako u všech větších šelem, i u medvědů se zásadně dodržuje bezkontaktní chov. „Ani u jedinců, kteří se narodili v zajetí nikdy zcela nezmizí instinkty divokého zvířete. Podle toho se k nim také chováme,“ vysvětluje ošetřovatel Petr Haberland.

Medvěd grizzly je největším zvířetem děčínské zoologické zahrady. Na fotografii je Míša po příchodu do zoo v roce 1983. | Kredit: © Zoo Děčín

Další mláďata už Míša s Helgou na svět nepřivedli. Samec byl v roce 1999 vykastrován, a to z důvodu náročného zajištění nového domova pro mláďata. Medvěd grizzly je zvíře velmi náročné na prostor a ne zdaleka každá zoologická zahrada má k dispozici dostatečně velký výběh či možnost oddělených ubikací. O medvíďata by tak pravděpodobně nebyl zájem.

Péči o medvíďata ošetřovatelé zvládali skvěle. Pro další mláďata by se však velmi těžce hledal nový domov.
Kredit: © Zoo Děčín

V dalším díle se podíváme na to, co takový medvěd grizzly obvykle večeří a jaké jsou Míšovy a Helžiny oblíbené pochoutky. Dostaneme se také k tomu, jak velcí jsou mezi sebou kamarádi a prozradíme vám i jednu nevšední historku. 

Zdroj: Zoo Děčín

Kateřina Hlavatá

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago