Categories: Zoologické zahrady

Vzácná mláďata v pražské zoo

Published by
Olga Hušková

Pražská zoo přivítala dva nové cenné přírůstky – mláďata gibona stříbrného a hrabáče kapského. Oba drobečci jsou teprve několik dní staří – doufejme proto, že krizové období po příchodu na svět úspěšně překonají. A držme jim palce!

Giboní matka s mládětem | Kredit: Vít Lukáš, Zoo Praha

Giboni se stříbrnou srstí

Chovný pár gibonů stříbrných (Hylobates moloch) přicestoval do pražské zoo na podzim 2014. Sameček Filip a samice Alang Alang v sobě brzy našli zalíbení, což je u těchto monogamních zvířat velmi důležité, a za dobrou péči se chovatelům nedlouho poté odměnili potomkem (* 29. 7. 2015). Jedná se navíc o první mládě tohoto druhu primáta narozené v českých zoologických zahradách. Samička Alang Alang se o potomka stará příkladně, byť se jedná o její první mládě.

Malý gibon je Alangalanginým prvním potomkem.
Kredit: Vít Lukáš, Zoo Praha

Správný rodičovský přístup mohla zatím pozorovat jen při odchovu svých mladších sourozenců. Mládě podle chovatelů skutečně saje mateřské mléko, což je výborná zpráva – vše zatím nasvědčuje tomu, že by tento odchov mohl být úspěšný.

Gibony stříbrné najdeme v jihovýchodní Asii na ostrově Jáva. Pohybují se dlouhými skoky mezi stromy, k přesunům ve větvích často používají dlouhé horní končetiny (tzv. brachiace), ocas jim zcela chybí. Zakrnělý palec umožňuje gibonům dobrý úchop ve větvích, ruce v tu chvíli používají jako jakési „háky“. Jedná se o býložravá zvířata známá svými hlasitými párovými zpěvy. Žijí v malých skupinkách tvořených rodičovským párem a různě starými mláďaty. Koncerty gibonů slouží k vymezení domovského teritoria a ke komunikaci mezi členy tlupy, neboť se podle hlasů vzájemně rozeznávají. Gibon stříbrný patří mezi kriticky ohrožené druhy, v přírodě najdeme jen asi 2500 posledních kusů a v zajetí je celosvětově chováno kolem sedmdesáti jedinců. Kromě Prahy chová tyto primáty také zoo ve Zlíně.

Hrabající mimozemšťan

Malý hrabáč kapský (Orycteropus afer) má vyhlídky do budoucna o něco horší, věříme ale, že bude mít štěstí a kritické první dny úspěšně překoná. Mládě se narodilo 26. 7. s podprůměrnou porodní váhou. První týden nepil mateřské mléko, a tak se musel spokojit s náhražkou, kterou mu pravidelně podávali ošetřovatelé. „Přestože hrabáček téměř neustále přibíral, trnul jsem, jestli nezačne být pasivní a zplihlý, jak jsme to zažili u předchozích dvou Kvídiných mláďat. Ale včera, v devátý den jeho života, mi od kurátorky Báry Dobiášové přišla výborná zpráva: ,Mládě se poprvé napilo od Kvídy!‘ A dnes se jen za dopoledne napilo dvakrát a vážilo již o půl kilogramu víc než při narození,“ uvedl 4. srpna na svém Facebookovém profilu ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Úspěšnost odchovů v lidské péči tvoří u hrabáčů přibližně 50 %. Pokud se mláděti vstup do života vydaří, máme se na co těšit – malí hrabáči jsou půvabná stvoření s bizarním vzhledem návštěvy z Marsu.

Ošetřovatelka Jindra Kotrbáčková přikládá mládě ke strukům jeho matky Kvídy.
Kredit: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Hrabáči jsou skutečně pozoruhodná zvířata, připomínající nevydařenou skládačku mezi králíkem, mravenečníkem a prasetem. Zoologové jim vyčlenili vlastní řád s jediným známým druhem. Najdeme je pouze v Africe jižně od Sahary. Hrabáči mají (bohužel pro většinu návštěvníků zoo) noční aktivitu a živí se v přírodě mravenci a termity. Termitiště rozhrabou silnými drápy a jeho obyvatele vytahují z chodeb dlouhým jazykem. Přes den se ukrývají v norách a spí. Pokud je náhodou v zoo zastihneme vzhůru, rozhodně nás svým vzhledem i houpavým způsobem pohybu pobaví. Zuby hrabáčů postrádají kořeny a neustále dorůstají. Samci mají varlata uložena trvale v břišní dutině, pohlaví zvířat proto není na první pohled rozpoznatelné. Hrabáče chová 35 zoologických zahrad, v Praze se dosud úspěšně podařilo odchovat několik mláďat. Za hrabáčem se můžeme vypravit i do zoo ve Dvoře Králové, kde od letošního roku obývá novou expozici.

Olga Hušková

Share
Published by
Olga Hušková

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago