Zakládáme akvárium aneb návod jak to (ne)dělat (2. část)

Published by
Olga Hušková

V minulém dílu netradičně pojatého seriálu o zakládání akvária jsme pro poučení začali z úplně špatného konce a rozhodli se zakoupit akvárium i s rybami. Pojďme se podívat, kam to vede dál a jaké budou důsledky.

Modré akary varianty „neon blue“ – právě tyhle krásky byly příčinou rozhodnutí zakoupit (navzdory radě zdravého rozumu) celé akvárium i s rybami. | Zdroj: vlastní foto autorky

Hurá, budeme mít rybičky!

Domlouvám se s původním majitelem na  převozu akvária, zároveň telefonicky ověřuji, zda nemám něco předběžně dokoupit. Prý má akvárko vše nezbytné – filtr do akvária, osvětlení, topítko, štěrk, odkalovač s hadicí i nějaké krmivo do začátku, než si stihnu objednat vlastní. S ohledem na název článku a experimentální postup autorky pro jistotu upozorňuji začínající akvaristy, že normální lidé si v první řadě pořizují akvárium se stojanem, topením, filtrem a osvětlením – nejlépe v tzv. „setu“ (sestavě). Teprve po umístění akvária a instalaci nezbytného zařízení do nádrže naléváme vodu a vysazujeme rostliny. Pak se dlouho neděje vůbec nic… a teprve nakonec přijdou rybičky.

Rybičky mají být tím posledním, co do nově založeného akvária přidáváme. Nejlépe alespoň s týdenním odstupem od napuštění vody, spuštění techniky a vysazení rostlin. Na fotce cichlidka Ramirezova. | Zdroj: Wikimedia Commons

Základní technika

Provozní úkoly vyjmenovaného vybavení jsou následující: topení s termostatem v akváriu průběžně dotápí (tropické rybičky obvykle potřebují kolem 22 stupňů, choulostivější druhy i více), filtr mechanicky i biologicky čistí vodu v nádrži. Filtrační zařízení obvykle i přisává vzduch a trochu „bublá“, čímž zvyšuje okysličení vody. Výkonnost filtru by měla být přizpůsobena velikosti nádrže, tento údaj však zjistíme bez problémů u popisku každého prodávaného modelu. Pravděpodobně budeme ke zprovoznění akvária potřebovat i spínací časové hodiny (přednastavené vypínání se hodí na světlo, filtr a topení by měly běžet neustále) a několik rozdvojek či prodlužovaček, abychom tu hromadu šňůr zvládli někam připojit.

Akvarijní sada do začátku a bublinky na ozdobu

Výhodou koupě kompletního akvaristického„setu“ je, že lze očekávat plus mínus správné parametry přiloženého filtru (odpovídající objemu nádrže), optimální výkon topení i odpovídající osvětlení. Musíme počítat s možností, že pro akvárium s rostlinkami nebudou „setové“ zářivky v některých případech stačit a bude třeba je výhledově vyměnit. Pokud toužíte po oblíbených „bublinkách“ (tedy vzduchovacím kamínku, který v akváriu vytváří působivou ozdobu, případně po klapající plastové lastuře či potápěči), musíte pořídit i tzv. vzduchovací motorek s plastovými hadičkami. Motorky bývají tiché,  spotřebují málo elektřiny a lze s nimi pohánět i jednoduchý filtr, byť to už dnes nejspíš nikdo nedělá.

Pro přehlednost podotýkám, že vzduchování není nezbytné. Pokud nemáte v plánu akvárium přerybnit a částečně vzduchuje filtr, obejdete se pohodlně i bez něj. Voda v akváriu se průběžně okysličuje z plochy hladiny. Pokud však vaše rybky po ránu visí s tlamičkami pod hladinou a lapají po dechu, musíme vzduchování přidat.

Přerybněná akvária jako tato prodejní nádrž musejí být vybavena intenzivním vzduchováním. V bytovém akváriu dokážou tuto úlohu plně nahradit vysazené rostliny. | Zdroj: Wikimedia Commons

Jedeme si pro ně

Vše je připraveno. Natočila jsem si ve sprše pár kýblů vody a nechala ji odstát, podle domluvy vyrážím pro ryby i akvárium. Zároveň. Ach, akvarista ve mně se vzpouzí! Moc dobře vím, že nově založené akvárium se má nechat několik dní „zaběhnout“ pro ustanovení chemické i biologické rovnováhy. Ale svět není vždy ideální a mé nové rybičky by tak jako tak čekalo nepříjemné stěhování jinam.

Na místě mě čeká pán s vypuštěným akváriem a několika pytlíky s rybami umístěnými v kýblech. Rostliny v prodávaném akváriu nebyly, stěhujeme jej tedy do auta „jen“ se štěrkem. I tak je zatraceně těžké. Naložím tašku s vybavením, rybičky, zaplatím a jedu. Cestou se samozřejmě na několika uzavírkách ve městě ztratím, ale půlhodina není nic, co by rybky nemohly vydržet. Pokud neprochladnou, měly by zvládnout i půlden. Snad.

Pokračování: Zakládáme akvárium aneb návod, jak to (ne)dělat (3.část)

Olga Hušková

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago