Novinky

Živoucí fosílie: loděnka – hlavonožec ve schránce

Published by
Nikola Sedloňová

V dalším díle seriálu o živočiších, kteří přežili z dávných časů až do dnešní doby, představíme loděnky. Jedná se o jedny z nejprimitivnějších zástupců hlavonožců, ke kterým se řadí například chobotnice nebo sépie. Dnes je známo šest druhů loděnek žijích v Tichém a Indickém oceánu, v době jejich největšícho rozšíření se ale na Zemi vyskytovalo několik tisíc druhů.

Jedním ze zástupců loděnkovitích je loděnka hlubinná. | Zdroj: Wikimedia Commons

Stavba těla loděnek se za posledních 500 milionů let téměř nezměnila. První nálezy fosílií těchto živočichů pocházejí z období kambria, tedy první periody prvohor. Ačkoli dnešní loděnky bývají velké okolo 20 centimetrů, jejich předchůdci dorůstali až do 2,5 metru. Jako jediným hlavonožcům zůstala loděnkám celá ulita, u ostatních druhů buď zcela vymizela nebo se ve změněné podobě přesunula do vnitřku těla.

Schránka loděnek bývá rozdělena na 33 až 36 přepážek. Část z komůrek vytvořených těmito přepážkami slouží těmto živočichům jako hydrostatický orgán, umožňuje jim tedy pohybovat se pod vodní hladinou. Ostatní komůrky plní funkci tlakové komory a díky nim může loděnka klesat a stoupat. Vertikálního pohybu dosahují tím, že mění poměr mezi tekutinou a plynem v těchto komůrkách. Loděnky žijí několik set metrů pod hladinou, až 800, takže jejich ulita je uzpůsobena velkému tlaku.

V průřezu schránkou jsou vidět jednotlivé přepážky. | Zdroj: Wikimedia Commons

Jiné v dlouhověkosti i rozmnožování

Zvláštností je, že se tito živočichové pohybují schránou napřed. Loděnka se v případě nebezpečí může do ulity zcela stáhnout a uzavřít otvor dvěma speciálně složenými chapadly. Od ostatních hlavonožců se liší také tím, že má u ústního otvoru až 90 krátkých ramen.

Loděnky se rozmnožují kladením vajec, která rozmisťují na skaliska do mělkých vod oceánu. Mláďata se klubou po osmi až dvanácti měsících, v okamžiku, kdy dosáhnou velikosti zhruba tří centimetrů. Zatímco ostatní hlavonožci po rozmnožení hynou, loděnka je schopná opakované reprodukce, a to jednou za rok.

Oko loděnky není dokonalé, funguje podobně jako dírková komra. | Zdroj: Wikimedia Commons

I délkou života se tito tvorové liší od ostatních hlavonožců. Ve volné přírodě se dožívají zhruba dvaceti let, zvláštní ovšem je, že pohlavně dospívají až zhruba v patnáctém roce života. Na páření jim pak zbývá jen několik let. V zajetí se bohužel nedaří loděnky chovat, ačkoli se jim lidé snaží připravit ideální podmínky. Tlak několika set metrů vody se ale simuluje obtížně. O chov loděnek hlubinných se pokoušela v Česku například plzeňská zoo, nicméně neúspěšně.

Zdroje: Wikipedia

 

Nikola Sedloňová

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago