Zoologické zahrady

Zoo Děčín láká na vydry říční

Published by
ZOO Magazín

Děčínská zoo začala s chovem vyder říčních. Pro návštěvníky jsou úplnou novinkou, zoo tento druh savce v minulosti ještě nikdy nechovala. Vydry se očividně mají k světu, už se dokonce vydaly na výlet po zoo.

Kredit: © Zoo Děčín

Výběh vyder říčních se stal součástí Expozice Českosaského Švýcarska.  Vydry „zdědily“ expozici po norcích evropských, která prošla během roku kompletní rekonstrukcí. „Přibyl bazén s řečištěm, který je z jedné strany prosklený, aby bylo možné vydry pozorovat při pohybu ve vodě, změnila se výsadba a vydry dostaly i nové boudy se skleněnými průhledy,“ popsala nový vzhled výběhu mluvčí zoo Alena Houšková. Vydry získala zahrada ze Zoo Hluboká nad Vltavou, kam se dostaly jako nalezená mláďata z volné přírody.

Potápění vydrám opravdu nedělá problémy. V děčínské zoo se o tom snadno přesvědčíte.
Kredit: © Zoo Děčín

Vydry na útěku

Uprchlík polapen! | Kredit: © Zoo Děčín

Vydry jsou velmi inteligentní zvířata, která lze ve volné přírodě spatřit jen vzácně. Svoji inteligenci stihl nový pár ukázat už i ve svém novém bydlišti. Jen pouhý den po slavnostním otevření jejich expozice se jim podařilo uprchnout z výběhu a postavit tak zaměstnance zoo do pozoru. Ačkoliv dříve patřil výběh norkům evropským, což jsou o mnoho menší zvířata, vydrám se podařilo najít v oplocení skulinku a v noci ze soboty na neděli utekly.

Svobody si ale dlouho neužily. „Věděli jsme, že minimálně jedena z vyder se pohybuje v blízkosti bazénku pod ara vojenskými. Nechala tam po sobě stopy v podobě převrácené fontánky a vytrhaných leknínů. Podařilo se jí chytit do keseru chvilku poté, co na zoologa vykoukla ze křoví. Druhá se nechala nalákat na dobroty do sklopce v noci na úterý,“ řekla mluvčí zoo. Nyní už jsou tedy vydry zpět v expozici. Než se je podařilo odchytit, proběhla její důkladná kontrola a dokonalejší zabezpečení.

Až si vydry na nové prostředí zvyknou, děčínská zoo by je ráda zařadila na seznam zvířat, u kterých probíhá komentované krmení. To bude díky prosklenému bazénu a mrštnosti těchto šelmiček velmi atraktivní záležitostí.

Co je zač vydra říční

Vydra říční (Lutra lutra) je drobná šelma, kterou spatříme jen vzácně, protože se dovede úspěšně skrývat. Vyniká inteligencí, obratností a schopností přizpůsobit se rozmanitým podmínkám. Je rychlá ve vodě i na souši. Tvar jejího těla ji předurčuje k tomu, že je výborný plavec. Umí se potápět pod hladinu, kde na jedno nadechnutí vydrží téměř celou minutu. Při pohybu ve vodě jí pomáhá i hladká srst, blány mezi prsty a široký ocas, který slouží jako velmi dobré kormidlo.

Kredit: © Zoo Děčín

Jako jeden z mála živočichů trávících většinu času ve vodě nemá vydra velkou tukovou vrstvu, která by ji chránila před chladem. K tomu jí slouží její extrémně hustá srst, o kterou náležitě pečuje. Je velmi obratná a dokáže ukořistit nejen drobné ryby, ale také malé savce, ondatry, hraboše, vodní ptáky, žáby a rovněž raky a různý hmyz. Zajímavostí je, že loví i živočichy, kteří mají obranné jedové orgány, například některé druhy žab. Když chytí ropuchu, stáhne ji nejprve z kůže, aby se vyhnula účinkům jedu. Naproti tomu skokany zelené požírá celé i s hlavou.

Vydry mají v Děčíně i umělou říčku. | Kredit: © Zoo Děčín

Na souši se vydra běžně se pohybuje rychlostí kolem 3 km/h, v případě potřeby však dokáže běžet i trojnásobným tempem. Jestliže jí hrozí skutečné nebezpečí, dokáže dělat až jeden a půl metru dlouhé skoky, při nichž upaluje rychlostí až 15 km/h. Rovněž umí obratně šplhat po nakloněných kmenech stromů, kde slídí po potravě. Vydra je citlivá na čistotu vody. Velké znečišťování a nenávist rybářů a rybníkářů v minulém století mělo za příčinu její velký úbytek. V současné době patří podle naší legislativy mezi silně ohrožené druhy.

Zdroj: Zoo Děčín

ZOO Magazín

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago