Zpívající obr keporkak

Published by
Anděla Heřmánková

Zpěvy keporkaků, rozléhající se oceánem, fascinují vědce i laickou veřejnost. Písně těchto velikánů sice stále nejsou zcela vysvětleny, pravděpodobně ale slouží zejména jako dorozumívací prostředek v období páření.

Keporkak patří k největším savcům naší planety. | Kredit: Simon Ager, CC BY-ND 2.0

Umění a přírodní vědy k sobě mají možná mnohem blíže, než si myslíme. Pojďme teď společně navštívit tak trochu jiné, pravda, hlavně o dost rozlehlejší divadlo. Divadlo jménem oceán. A co v něm? Když zavítáte na malé loďce do většiny z jeho částí, uslyšíte tam procítěný zpěv. Nenechte se ale zmást, pokud neuvidíte nikoho, kdo by ho mohl vydávat. Je totiž tak pronikavý, že ho můžete slyšet i čtyřicet kilometrů od místa, kde se zpěvák nachází. Ale na hledání máte času dost, protože tento drobeček (velký až šestnáct metrů a vážící kolem třiceti tun) často zpívá desítky minut. Některé písně však mohou trvat i celý den.

Způsob tvoření písní je záhadou

A teď tedy, o kom to celou dobu vyprávím? O keporkakovi, jenž je znám také jako plejtvák dlouhoploutvý. Tedy o jednom z největších savců, kteří na naší planetě žijí. Keporkak je však naprosto mírumilovným a klidným obrem. Pojídá pouze kril a malé rybky žijící v hejnech. Co ale dělá tohoto kytovce slavným, je hlavně jeho způsob dorozumívání. Plejtvák nemá hlasivky a vokální trakt jako lidé, přesto umí vytvořit řadu složitých zvuků – jak přesně to ale dokáže, nevědí ani mořští biologové. Dalším pozoruhodným faktem je, že keporkaci obývající velká území sdílejí společnou píseň, která se obměňuje jen velmi pomalu v průběhu let. V celém severním Pacifiku byste tedy mohli potkat podobné zpěvy. Jiné písně zpívají keporkaci z Atlantiku.

Keporkaci zpívají v období páření

Tajemství velrybích zpěvů doposud nebylo přesvědčivě objasněno. Jelikož však zpívají pouze samci, a to zejména v období páření, můžeme předpokládat, že keporkakův zpěv slouží jednak jako výzva ostatním samcům a jednak jako lákadlo pro potenciální partnerky. Pro samici tak možná není jednoduché si vybrat: každý takový zpěv je výjimečně působivý.

Zdroj:

Anděla Heřmánková

Mladá dívka s duší umělce, divadlem a přírodou navždy prokletý divoň. Tančí, píše, bloguje, jen tak se prochází venkem a vůbec dělá mnoho podivných věcí. Ale jinak je naprosto normální...

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago