Categories: Lidé a příroda

Alergie dokážou potrápit i zvířata

Published by
Markéta Šmalcová

Na světě je mnoho lidí, které trápí nejrůznější alergie – a ty nebývají nic příjemného. Nejinak je tomu u zvířat, zvláště pak domácích mazlíčků, které máme denně na očích.

Domácí mazlíčci mohou být ohroženi alergiemi. | Kredit: Sandy Schultz, CC BY 2.0

Co je vlastně alergie

Alergie je neobvyklá reakce imunitního systému na vnější podnět. Při styku s alergeny, jakými jsou například nejrůznější pyly, může dojít třeba ke zhoršení dýchání nebo se mohou objevit symptomy podobné nachlazení. Také míra projevu alergií je velmi různorodá. Může jít o svědění kůže, vyrážku či alergickou rýmu, ale i o těžký anafylaktický šok např. po požití chemikálií či léků.

Projevy alergií

Symptomů značících alergie zvířat je celá řada. Mezi nejčastější patří zarudlá, svědící, vlhká a strupovitá kůže, svědivost a zvýšená vlhkost očí, svědivost uší a ušní infekce, kýchání, zvracení, průjem, sípání, nebo oteklé tlapky.

Kočka trpící vážnými alergiemi | Kredit: Mariposa Veterinary Wellness Center in Lenexa, KS, CC BY 2.0

Pokud se tedy váš pes nebo kočka silně drbe a líže, mělo by vás to upozornit na to, že nemusí být vše v pořádku. Podle MVDr. Karla Najmana z veterinární nemocnice AA-vet je psů a koček trpících alergiemi nemalé množství. Nejčastějším projevem alergie u domácích mazlíčků je právě svědění kůže, protože v kůži zvířat je umístěno nejvíce buněk, které alergie způsobují (na rozdíl od lidí, kteří je mají umístěny ve sliznicích dýchacích cest). Kožní svědění u zvířat bývá velmi intenzívní a nepříjemné. Symptomaticky takové svědění provází zejména zarudlá kůže a vypadávání chlupů, což vede zvíře k lízání postiženého místa, to se následně zanítí a vede k rozšíření kožní reakce a nepříjemnému hnisavému zánětu. Nejčastěji postiženými místy na těle zvířete bývají uši a hlava obecně, dále pak břicho nebo tlapky. Žaludeční alergické reakce při alergiích na žrádlo jsou u zvířat poměrně řídké.

Nejčastějším alergickým projevem je svědivost.
Kredit: DanBoldy, CC BY-SA 3.0

Příčiny

Mezi časté alergeny patří ty rostlinného původu, plísně, prach, peří, cigaretový kouř, žrádlo, léčiva, blechy, parfémy, čisticí prostředky, tkaniny, šampóny proti hmyzu, guma a umělá hmota. Dalším běžným alergenem bývá již zmíněná potrava, zejména granule, ale i různé pochutiny, které zvířata sežerou. Přijít na původ alergie pak bývá velmi obtížné. Samotná diagnostika onemocnění navíc rychlou úlevu pro zvíře nezaručí. Podle Karla Najmana se alergie zjišťují i léčí velmi obtížně. Zvířeti se po zjištění alergenu podávají buď imunosupresiva, nebo kortikoidy. Bazálním postupem je samozřejmě odstranění příčiny, tedy buď dieta, která z jídelníčku zvířete vynechá látky způsobující alergie, nebo odstranění vnějších příčin, které působí na kůži.

Svědivost může mít i jiné příčiny než alergie.
Kredit: Tristan Bowersox, CC BY 2.0

Svědivost kůže zvířete může vyústit v chronické potíže. Jako příčiny dlouhodobého a neustávajícího svědění se uvádějí kromě alergických reakcí tyto důvody:

  • paraziti (blechy a roztoči)
  • bakteriální a plísňové infekce
  • hormonální dysfunkce

Léčba

Alergie u zvířat bývají také velmi často dědičné, takže úplně se jim nikdy zabránit nedá. I proto je důležité domácí zvířata sledovat a všímat si případných změn jak fyziologických, tak změn v chování zvířete a při podezření na neobvyklé chování či zdravotní problém okamžitě vyhledat pomoc odborníka. Stejně jako u lidí totiž platí, že čím dříve se příznaky podchytí a začnou řešit, tím lépe.

Zdroje:

 

 

Markéta Šmalcová

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago