Lidé a příroda

Belgický obr: jak je náročné ho chovat?

Published by
Alena Kohoutková

V poslední době vzrůstá zájem o největší plemeno králíka. Tím je belgický obr. Mnoho lidí by ho chtělo doma chovat, často si ale neuvědomují náročnost tohoto plemene.

Belgický obr má klidnou a přátelskou povahu. | Zdroj: Flickr.com

Kde se vzal belgický obr?

Jedná se o největší plemeno králíka na světě, které vzniklo v Belgii v provincii Flandry, proto se dříve nazýval Flanderským obrem. Nejprve se králíci chovali pro maso a kožešinu. Jejich velikost a užitkovost vedla k tomu, že zanedlouho se belgičtí obři stali jedním z nejoblíbenějších užitkových plemen v Evropě. Do Čech se dostal z Německa roku 1882.

V dnešní době se dostává belgický obr díky své velikosti a povaze do povědomí lidí i jako mazlíček. Původně se choval jen v přirozeném divokém zbarvení aguti, ovšem v současnosti již existuje mnoho barevných odchylek: světle šedý, zajícově šedý, železitý, tmavě železitý, černý, bílý, žlutý a modrý.

Tito králíci se velikostně dají srovnat se středně velkými psími plemeny. | Zdroj: Wikimedia Commons

Povahově to jsou andílci

Vlámští obři se vyznačují velmi klidnou a přátelskou povahou. Z tohoto důvodu jsou skvělými domácími mazlíčky pro děti i dospělé. Ale nesmíme zapomínat na jejich velikost. Může dojít ke zranění, hlavně v případě dětí. Obři jsou velmi kontaktní zvířata, jež vyžadují každodenní pozornost a velice často přilnou pouze k jednomu člověku, kterému bezmezně důvěřují. Jejich výhodou také je, že se nejedná o tak aktivní zvířata. Raději většinu času odpočívají nebo se cpou, než aby běhali a skákali jako jiná menší plemena králíků. Nemívají problém se snést ani s jinými domácími zvířaty.

Přemýšlíte o pořízení? Zvažte i negativa

Belgičtí obři jsou opravdu obrovští, jak už jejich název napovídá. S jejich velikostí vzrůstá spotřeba množství krmiva, které se nemalou částkou odrazí ve vaší peněžence. Kvůli své velikosti mají i velké nároky na prostor ubikace. Určitě nepočítejte, že se vejde do klece pro králíky, ale spíš vám takový ušatý kamarád zabere jednu místnost nebo bude vyžadovat velkou ubikaci s dostatek prostoru.

Také manipulace s obry může být komplikovaná, jelikož dospělí jedinci váží kolem 7–8 kg a velikostně se dají srovnat se středně velkým psem. Uzvednutí takového jedince může být dosti náročné. Je nutné zdůraznit, že právě správná manipulace s obry je velmi důležitá. Mají totiž velmi silné zadní nohy. A i přestože nejsou agresivními zvířaty, mohou rychle způsobit vážná zranění, pokud se cítí ohroženi nebo jsou ve stresu či je něco vyděsí. Příčinou špatného chování může být i zranění a nemoc.

Dále musíte počítat s každoročním očkováním a kontrolou zubů, aby nedošlo k jejich přerůstání. I s možnými zdravotními komplikacemi, hlavně ve stáří, které nemusí být nejlevnější záležitostí. Pořízení obra s sebou určitě nese odpovědnost a důležitá rozhodnutí, která vám na pár let ovlivní život, neboť se tito králíci průměrně dožívají 6 let. Jak jste si jistě všimli, většina problémů s obry vzniká kvůli jejich velikostí, ale pokud splníte všechny požadavky tohoto úchvatného plemene, bude určitě vy i obr spokojeni.

Zdroje: Flemish-giant.com, Bunnyhugga.com, Klubbelgickychobru.cz

 

Alena Kohoutková

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago