Categories: Ohrožené druhy

Český pes bude chránit slony

Published by
Olga Hušková

Fenka Cama je prvním českým psem, který odcestuje do afrického Konga, aby zde pomáhal prohledávat zavazadla v rámci boje proti ilegálním transportům exotických zvířat a jejich částí (např. slonoviny nebo bushmeatu).

Fenka Cama s cvičitelkou Hanou Böhme  |  Kredit: Save-Elephants.org

Dvouletá fena belgického ovčáka malinois Cama Sony Black prošla speciálním výcvikem. Nyní dokáže rozpoznávat až 19 různých pachů – a ne ledajakých. Bude mít za úkol hledat na letišti, v přístavech, či na méně nápadných pašeráckých stezkách nejen populární slonovinu, ale i šupiny afrických savců luskounů (ceněné v čínské medicíně) či tzv. „bushmeat“, draze placené maso tropických savců (např. goril). Se svým psovodem Hanou Böhme odcestuje z Čech v polovině února a po zaučení a přivyknutí na nové prostředí i denní práci již v Africe zůstane natrvalo.

Celníky zachráněný krokodýl, v pozadí zabavený „bushmeat“  |  Kredit: Save-Elephants.org

S pachovým výcvikem pomohla ZOO Liberec

Vzorky pro pachové konzervy exotů používané při výcviku Camy poskytla zoo v Liberci. Odštěpky slonoviny, peří, srst či látky nasáklé pachem konkrétního zvířete jsou skladovány v uzavřených skleněných lahvičkách, aby nevyčpěly, a pes se postupně učí rozlišovat je mezi tisíci dalšími pachy v okolí. Trénovaní jedinci dokážou označit kousek slonoviny ukrytý i v kádi nafty nebo motorového oleje.

Malinois je vhodným „policejním“ plemenem

Cama nebude prvním psem plemene malinois, který v Africe působí. Od března loňského roku zde pracují dva podobně vycvičení psi z Izraele, Shon a Rick, kteří mají na svém kontě odhalení řady pašovaných zásilek. S vypilováním jejich schopností a doškolením psovodů rovněž pomáhala Češka Hana Böhme, která nyní připravuje Camu. Belgický ovčák je plemenem velmi často využívaným pro obranářské i stopařské práce u celní správy a policie, neboť se jedná o psy rychlé, obratné, nebojácné, vzbuzující respekt a disponující dobrými čichovými schopnostmi. Oproti vzhledově podobným (a rovněž velmi schopným) německým ovčákům může být v horkém klimatu tropických zemí výhodou lehčí tělesná konstituce malinoisů, dobré zdraví a velká odolnost pohybového aparátu proti zátěži.

Slonovina, bushmeat i zvířata se běžně pašují v zavazadlech | Kredit: Save-Elephants.org

Psi jsou v boji s pytláky neocenitelní

Na vyslání Camy a financování její práce se podílí nadační fond České koalice pro ochranu biodiverzity skrze projekt Save Elephants, jehož cílem je také předávání výcvikových zkušeností českých psovodů svým africkým kolegům. V tomto směru dále vypomáhá středisko výcviku služební kynologie celní správy ČR v Heřmanicích. Ačkoli mají psi pro boj s pytláky obrovský potenciál, jejich využití pro celní práce na černém kontinentě je v současnosti spíše vzácností. Doufejme tedy, že se je do budoucna podaří rozvinout.

Následující video představuje projekt, fenku fenku Camu a její cvičitelku Hanku. Obsahuje i reálné fotografie, jak pytláctví vypadá. Nejsou to hezké obrázky, ale asi bychom je měli vidět – to je realita v Kongu i jinde v Africe.

Budete-li chtít podpořit boj proti pytlákům v Africe, můžete tak aktuálně učinit na serveru HitHit:

https://www.hithit.com/cs/project/1135/psi-superhrdinka-cama

Zdroje:

Olga Hušková

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago