Chlorový útok ohrozil lachtany

Published by
Eliška Churaňová

Záchrannou stanicí pro mořské savce poblíž Los Angeles otřásl záměrný útok na zotavující se lachtaní pacienty – vodu jednoho ze sedmi rekonvalescenčních bazénů pro lachtaní mláďata kontaminoval prozatím neznámý pachatel.

Mláďata lachtanů kalifornských | Kredit: Sequoia Hughes, CC BY 2.0

Téměř dvě desítky lachtanů kalifornských (Zalophus californianus) v Pacifickém centru mořských savců v Laguna Beach se v posledních čtyřech měsících zotavily natolik, že zvířata mohla být v řádu dnů vypuštěna zpět do přírody. V noci z 27. na 28. dubna však neznámý útočník kontaminoval vodu v jejich bazénu chlorem. Otrávené vody si zaměstnanci záchranné stanice všimli ráno po příchodu do práce: žádný lachtan z onoho bazénu nebyl ve vodě, což nebylo obvyklé. Zblízka pak bylo vidět, že téměř všichni pacienti měli oteklé nebo zastřené oči, a z vody byl navíc cítit silný zápach.

Jako tito tři lachtani měly být oběti útoku  brzy vypuštěny do přírody. | Kredit: RDPixelShop, CC BY-SA 2.0

Tisícinásobná koncentrace chloru

Přivolaná policie zjistila v kontaminované vodě cca tisíckrát vyšší koncentraci chloru, než jsou bezpečné hodnoty pro mořské savce. Útok způsobil 15 lachtanům popáleniny a také hnisání očních rohovek, přesto však byli lachtani zasaženi méně, než by se v takovém případě očekávalo: kromě popálenin nevykazovali další obvyklé symptomy otravy, jako jsou průjmy či zvracení. Pacienti tedy zřejmě byli natolik prozíraví, že ihned po kontaminaci všichni vodu opustili. Osm zvířat se již z útoku téměř zotavilo, zbylých sedm ale zůstává v péči veterináře.

Policie podezřívá i zaměstnance

Zatím není známa pachatelova totožnost ani motiv. Vyšetřovatelé ale předpokládají, že útočník prostor dobře znal, a proto je možné, že jím byl nespokojený bývalý nebo současný zaměstnanec. Policie má také k dispozici videozáznam, na němž je vidět silueta podezřelého.

Jedná se o první útok na zvířata v Pacifickém centru – za celých 44 let existence této záchranné stanice se ošetřovatelé s ničím podobným nesetkali. Záměrnou kontaminací vody se útočník dopustil porušení Zákona o ochraně mořských savců (Marine Mammal Protection Act – MMPA), který v USA platí od roku 1972. Po dopadení bude dotyčný čelit nejen státnímu, ale i federálnímu soudu.

Podvyživení lachtani jsou na rozdíl od zdravých apatičtí a pod kůží se jim zřetelně rýsují kosti. Tito dva ale měli štěstí – postaralo se o ně Pacific Marine Mammal Center. | Kredit: ThePMMC, YouTube

Lachtani letos trpí hlady

Letošní rok není pro lachtany nijak příznivý: vlivem oteplení oceánů totiž tisíce lachtanů přicházejí o potravu. Centra mořských savců jsou tedy přeplněna zachráněnými lachtany, kteří jsou po několikaměsíčním ozdravném pobytu vypouštěni zpět do oceánu, kde by již měli být schopni přežít i ve ztížených podmínkách.

Zdroje:

Eliška Churaňová

Redaktorka, editorka

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago