Categories: Lidé a příroda

Čím jsou pro nás moře

Published by
Dagmar Civišová

Moře a oceány pokrývají dvě třetiny povrchu naší planety. Jsou kolébkou života, plícemi planety, akumulátorem tepla, zdrojem dešťových srážek. Pro lidstvo jsou zásobárnou potravy, místem k relaxaci a dopravní tepnou. Oceány, menší moře i jejich obyvatelé ale čelí tlaku lidské činnosti, znečištění a nadměrnému rybolovu. Jejich schopnost regenerace je velká, ale není bezedná.

Už od pradávna využívalo lidstvo moře jako zdroj obživy. Rybaření a sběr dalších darů moře za účelem uživení kmene, vesnice, či rodiny se postupně měnilo tak, jak se měnila struktura a technologické možnosti lidské civilizace. Individuální lov vystřídal dnešní průmyslový rybolov: velké lodě naváděné sonarem, které loví celá hejna, tažné sítě, které přeorávají mořské dno. Poptávka po mořských produktech navíc dále stoupá – pod vlivem růstu lidské populace, přesvědčení o prospěšnosti konzumace ryb a expanze specializovaných restaurací.

Kareta pravá
Kredit: Aquaimages via Wikimedia Commons.

Četné populace ryb a mořských savců se tak ocitly na hranici vyhubení. Sviňuchy kalifornské, tuleni středomořští, plejtváci obrovští, delfíni indočínští, karety pravé, pilouni mnohozubí, buřňáci Macgillivrayovi a další druhy mořských ryb, ptáků a savců jsou kriticky ohrožené. Na vině je jak nadměrný rybolov (pro jejich konzumenty jich zbývá méně), tak přetrvávající lov velryb (Japonsko, Norsko) i znečištění oceánů nejrůznějšími odpady.

Problémem jsou chemikálie, které se do moří dostávají ze znečištěných řek, lidmi vytvořené a odhozené plasty, které se rozpadají na malé kousky, které se rozkládají jen velmi pomalu, vstupují do potravního řetězce a ucpávají trávicí trakty ryb, ptáků i mořských savců. Nelze zapomenout ani na kontaminovanou vodu, která unikla do Pacifiku při havárii jaderné elektrárny Fukušima, nebo na ropné skvrny z havárií tankerů neb ropných plošin.

Žralok obrovský v akváriu v Georgii
Kredit: Zac Wolf via Wikipedia.

Jako reakci na devastaci světových moří začala velká akvária a ekoturistické organizace rozvíjet osvětovou činnost, která by měla v lidech vzbudit zájem o osud mořských tvorů a jejich prostředí. Zájemci tak dnes mohou využít nabídek ekoturistických pobytů, během nichž poznají zblízka život moře a jeho obyvatel. Pro milovníky kytovců se pořádají výpravy zaměřené čistě na pozorování mořských savců v jejich přirozeném prostředí. Kromě specializovaných výprav a ekoturistických pobytů máme v dnešní době i velké množství akvárií, kde se můžeme seznámit s mořskou faunou i flórou a tím si uvědomit její jedinečnost a křehkost.

Budoucnost moří o oceánů je v našich rukou. Změnit přístup světové veřejnosti je jedinou šancí jak udržet celkový ekosystém alespoň v takovém stavu, v jakém se nachází dnes.

Dagmar Civišová

Redaktorka

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago