Indický levhart: kočka, která miluje psy

Published by
Olga Hušková

Indickým levhartům se v poslední době relativně daří. Z ostrůvků chráněných území se rozšiřují do zemědělské krajiny. Možná, že za svůj úspěch vděčí změně potravních návyků – největší část jejich jídelníčku v současné době tvoří psi.

Jídelníček levhartů indických zahrnuje i psy. | Kredit: pratik jain, CC BY-SA 3.0

Prapodivní sousedé

V Indii žijí levharti v těsném sousedství s lidmi.
Kredit: Kalyan Varma, CC BY-SA 3.0

V Indii, kterou obývá více než miliarda lidí, není pro divoká zvířata prostoru nazbyt. Ke střetům s člověkem dochází i v rámci nepříliš početných chráněných území, mnoho zvířat je z původního prostředí zcela vytlačeno a musejí se naučit žít v zemědělské krajině v těsné blízkosti lidí. Významnější konflikty vznikají, pokud se jedná o druhy masožravé. Predátoři ohrožují domácí zvířata a v případě přímého střetu mohou napadnout i člověka. Plachost z lidí má však většina divokých zvířat vrozenou. Šelmy jsou navíc aktivní zejména v noci a s lidmi se při lovu nepotkají, přestože přes den mohou pospávat v křoví pár desítek metrů od nich.

Vzhledem k vynucenému překryvu loveckých areálů šelem s životním prostorem člověka v souvislosti s nárůstem lidské populace došlo poměrně rychle i ke změně jídelníčku „utlačovaných“ zvířat. Levharti (Panthera pardus), kteří patří k poměrně rozšířeným velkým kočkám v Indii, nepochybně loví i dobytek a potulující se psy či kočky. Dodnes však nebylo jasné, jak velkou část svého jídelníčku ukusují z lidských zásob.

Levharti se lovu dobytka spíše vyhýbají. | Kredit: Sridharan Chakravarthy, CC BY 2.0

Opovrhovaný pes a uctívaný dobytek
Kredit: spiraltri3e, CC BY 2.0

Levharti jedí psy často

Nová studie Wildlife Conservation Society ukazuje, že dobytek není nejčastější položkou na levhartím menu. Skvrnité kočky se raději zakousnou do toulavých psů. A těch je v Indii skutečně nemálo. Na základě rozboru vzorků levhartího trusu v západní části regionu Maharasthra (východně od Bombaje) bylo zjištěno, že 87 % kočičí diety tvořila domestikovaná zvířata. Pozůstatky psů však činily celých 39 % kořisti, domácí kočky pak dalších 15 %. S trochou cynismu je možné říci, že více než polovinu levhartí stravy tvoří pro člověka „postradatelná“ zvířata, neboť o drtivou většinu psů a koček se v Indii nikdo nestará. Přestože je dobytek ve sledované oblasti poměrně početný, levharti se jeho lovu spíše vyhýbají. Ovce, krávy a prasata se stala terčem útoku v méně než 20 % případů. Na větší kusy dobytka si většina levhartů pravděpodobně netroufá. Zastoupení kozy domácí v levhartím jídelníčku činilo jen 11 %, přestože je koza sedmkrát početnější než volně se pohybující psi. Kozy však bývají na noc zavírány do ohrad, což je před útokem chrání.

O většinu psů se v Indii nikdo nestará. | Kredit: Nagarjun Kandukuru, CC BY 2.0

Nedobré vyhlídky

Zdá se tedy, že život v těsném sousedství s levharty má pro zdejší obyvatelstvo ve výsledku menší ekonomický dopad, než se čekalo. Stále však v lidech přetrvávají obavy o vlastní bezpečnost – přece jen není zrovna příjemné, když vám v noci za zády slídí šedesátikilová kočka schopná při troše snahy strhnout buvola. Životního prostoru pro šelmy v přelidněných regionech světa zoufale ubývá. A Indie je v tomto směru bohužel skvělým příkladem.

Levhart indický | Kredit: Srikaanth Sekar, CC BY-SA 2.0

Zdroje:

  • Vidya Athreya, Morten Odden, John D. C. Linnell, Jagdish Krishnaswamy, K. Ullas Karanth. A cat among the dogs: leopard Panthera pardus diet in a human-dominated landscape in western Maharashtra, India. Oryx, 2014; 1 DOI: 10.1017/S0030605314000106
  • Science Daily
Olga Hušková

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago