Categories: Zoologické zahrady

Návštěvou orangutanů v pražské zoo neprohloupíte

Published by
Kateřina Hlavatá

Máma, táta a mimčo? Kdepak. Ačkoliv si většina návštěvníku pražské zoo myslí, že rodinku orangutanů sumaterských tvoří rodiče s mládětem, skutečnost je jiná. Jedná se totiž o samici s dvěma potomky. Pokud se za nimi vydáte na návštěvu, můžete spatřit nejmladší samičku Diri dovádět vysoko nad zemí nebo jejího sourozence Gempu zabaleného v prostěradle. 

Orangutani v pražské zoo si rádi užívají venkovní expozice | Kredit: Kateřina Hlavatá

V současné době mohou návštěvníci pražské zoologické zahrady pozorovat tři orangutany sumaterské. Ti sídlí v pavilonu Indonéské džungle, kde si mohou užívat vnitřní i venkovní expozici.

Nejstarší členkou skupiny je šestadvacetiletá samice Mawar. Společně s ní zde žijí její dva potomci – desetiletý samec Gempa a samička Diri, která se narodila v únoru 2013. Ta je vůbec jedním z nejvýznamnějších přírůstků v pražské zoo, neboť do té doby se tu poslední orangutan narodil před 42 lety. Otcem malé Diri byl samec Padang, který po problémech s trávením náhle zemřel koncem roku 2013, krátce po svých 15. narozeninách.

Orangutan Gempa si pochutnává na jogurtu | Kredit: Kateřina Hlavatá

Hravost i starostlivost

Orangutaní rodinka je především ve venkovní expozici velmi živá. Jejich oblíbenou kořistí bývají často prostěradla či jiné kusy látky, do kterých se opice rády zabalí a dokážou se tak zabavit na celé odpoledne. Návštěvníci je mohou vídat, jak šplhají po lanech a větvích nebo si tvoří hnízdo z dřevité vlny. Občas také vyhledávají kontakt s návštěvníky, především malá Diri se ráda přikrade blíže ke sklu a předvádí se. Zajímavým objektem mohou být pro orangutaní rodinku také čtyřnozí návštěvníci.

Ačkoliv samec Gempa dospívá a ve svých deseti letech již vykazuje známky dospělosti, stále se k Diri chová jako správný starší brácha. Často ji vodí na krmení nebo si s ní hraje. Avšak matka Mawar zůstává i přesto velmi ostražitá a starostlivá – když ztratí oba své potomky z dohledu, ihned je vyhledá a Diri si odnese.

Orangutaní samičce Diri udělají radost i prázdné kelímky | Kredit: Kateřina Hlavatá

Staronový ženich pro Mawar

Koncem července tohoto roku pražská zoo oslavila návrat orangutaního samce Pagyho, který žil posledních pět let v zoologické zahradě v Bratislavě. Jeho otcem byl slavný orangutan Kama, historicky první orangutan odchovaný v Československu.

[Not a valid template]

Pagy by se měl stát ideálním chovným samcem pro Mawar. Jeho připojení ke skupině však ještě chvíli potrvá. Nejprve musí chovatelé najít nový domov pro Gempu, neboť dva samci spolu v jedné skupině žít nemohou. Dále je potřeba počkat, až bude Diri alespoň tři roky stará, neboť by hrozilo riziko infanticidy – možného usmrcení ze strany samce, který by mohl mládě vnímat jako nežádoucí konkurenci pro své budoucí potomky.

Návštěvou orangutaní rodiny v pražské zoo potěšíte nejen sebe, ale i orangutany samotné. A pokud na vás nebudou mít zrovna náladu, jiná zvířata vám to jistě vynahradí.

Zdroje:

Kateřina Hlavatá

Share
Published by
Kateřina Hlavatá

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago